Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Manisa'da Çevreciler Ayaklandı

Manisa Çaldağ'da, 3 milyon metrekareyi aşkın orman arazisi, 2026 yılına kadar nikel çıkarmak üzere, bir şirkete tahsis edildi. Orman alanının "Sardes Nikel Madencilik Şirketi"ne tahsisi, çevrecileri ayaklandırdı. Onlar madenin, bölgenin toprak, su ve havasını mahvedeceğine inanıyor. Madene karşı çıkanlar, çalışma sırasında 300 bin ağacın yok

ntvmsnbc
Manisa'da Çevreciler Ayaklandı

Manisa Çaldağ'da, 3 milyon metrekareyi aşkın orman arazisi, 2026 yılına kadar nikel çıkarmak üzere, bir şirkete tahsis edildi. Orman alanının "Sardes Nikel Madencilik Şirketi"ne tahsisi, çevrecileri ayaklandırdı. Onlar madenin, bölgenin toprak, su ve havasını mahvedeceğine inanıyor. Madene karşı çıkanlar, çalışma sırasında 300 bin ağacın yok olacağını söyledi.

Ayla Yönet şunları söylüyor: "Resmi rakamlara göre 143 bin denen ağaç 7.9 santimin üstündekiler ağaç kabul ediliyor. Çapı yerden 130 santim yüksekliğinde, gövde çapı 7.90 olanlar ağaç sayımına girdi. Ancak onun altında burada pek çok ağaç var. O ağaçcıkları da saylıdğımızda bir milyonun üzerinde. bizim 300 bin dediğimiz, tabi ağaçları saymadık, işte 7.9, 8 santim Gövdenin altındakilerle birlikte 300 binin çok üzerinde olacağını düşünüyoruz."

Bölgeyle ilgili hazırlanan ÇED raporunun kabul edilebilir olduğunu söyleyen Çevresel Etki Değerlendirme Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir ise, eksiklikler tespit etmeleri halinde buna müdahale edeceklerini söyledi ve ekledi: "Burada maden çıkarılmasına müteakip ikinci yıldan itibaren doğaya yeniden kazandırma yönetmeliği çerçevesinde madenci firma burada doldurma çalışmalar ıyaparak açmış olduğu arazileri doldurmaya başlayacak. Manisa Valiliği'nde uzmanlardan oluşacak madencisi ziraatçisi, çevrecisi her konuda uzman aylık veya 3 aylık periyotlarda bahse konu maden işletmesi devreye girdikten sonra izleme çalışmaları gerçekleştirecekler. Olumsuz durumla karşılalışılınca durdurma kararını biz alırız herhangi bir mahkeme sonucunu beklemeden.

Fevzi İşbilir'in bu açıklamalarına karşın, NTV'nin özel yayınında su ve toprakla ilgili kaygılar dile getirildi. Tahir Öngör şunları söyledi: "Bu projeye biz mühendisler olarak tatmin olmadığımız söyleyebiliriz. Suyun Gediz'den çekileceği söylenmişti, üstelik Gediz sulamada kullanılan bir su akışı, onun üzerine yeraltından alınacağı söz konusu o da olmayınca baraj ortaya çıktı.
Su bilançosuyla ilgili çizimden yola çıktığımız zaman kullanılacak olan yüzde 5 asitle karıştılınca suyun yetkemeyeceği açık. Yılda 1 milyon ton asit kullanılacak, bu Amerika'da kullanılanın yarıdan fazlası.. Yılda 30 bin ton kükürt, 90 küsür bin ton asidin nereye gideceği belli değil. Dünyada böyle bir örnek yok, dünyada asit üreten tesislerin bacasından asit sisi denilen, saç delinin 10'da biri kalınlıkta, çevreye yayılması olasılığı var."

http://www.yapi.com.tr/haberler/manisada-cevreciler-ayaklandi_71113.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!