Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Mantolama, Isıtma ve Soğutma Giderlerini Yarı Yarıya Azaltıyor, Binanın ise Ömrünü Uzatıyor''

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, binaların dış cephesinin ısı yalıtımı malzemeleri ile kaplanması anlamına gelen mantolamanın çok sayıda faydası olmasına rağmen Türkiye'deki 17 milyon binanın yüzde 90'ının halen yalıtımsız olduğunu bildirdi.

yapi.com.tr / AA
''Mantolama, Isıtma ve Soğutma Giderlerini Yarı Yarıya Azaltıyor, Binanın ise Ömrünü Uzatıyor''

Fotoğraf: Anıl Bağrık

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, binaların dış cephesinin ısı yalıtımı malzemeleri ile kaplanması anlamına gelen mantolamanın çok sayıda faydası olmasına rağmen Türkiye'deki 17 milyon binanın yüzde 90'ının halen yalıtımsız olduğunu bildirdi.

Ulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantolamanın ısıtma ve soğutma giderlerini yarı yarıya azaltıp, binanın ömrünü uzattığını belirterek, bunun yanı sıra binanın su almasını engelleyerek paslanmayı önlediğini ifade etti.

Ayrıca nemden kaynaklanan küf, rutubet, mantar ve kötü koku oluşumunun da mantolama sayesinde önüne geçilebildiğini ifade eden Ulu, bu sayede sağlıklı ve konforlu yaşam alanlarına imkan sağlandığını anlattı.

Mantolamanın binaya ve yaşam konforuna çok sayıda katkısı olmasına rağmen çok fazla uygulanmadığını belirten Ulu, ''Tüm bu yararlarına rağmen ülkemizde ısı yalıtımı ve mantolama ile ilgili bilinç çok yetersiz. Bu nedenle 17 milyon binanın yüzde 90'ı hala yalıtımsız'' dedi.

Ulu, ''sıcak bir kentte yaşayanların ısı yalıtımına ihtiyacı olmadığı'' yönünde yanlış bir inanışın olduğunu belirterek, bir binanın ısıtılması kadar soğutulmasının da maliyetli bir iş olduğunu söyledi. Ulu, Sıcak bir bölgede yaşayanların da elektrik faturalarından tasarruf sağlamak ve serin evlerde yaşamak için ısı yalıtımı yaptırmaları gerektiğini kaydetti.

Mantolamanın maliyetinin, yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 lira arasında değiştiğini bildiren Ulu, bu rakamın AB standartlarında üretilen, kaliteli ürünler için geçerli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin ile 4 bin liralık bir maliyet anlamına geliyor. Bugün binaya sadece boya yaptırmanın metrekare maliyeti bile ortalama 15-20 lira. Mantolama ile ısıtma ve soğutma harcamaları yüzde 50 azalıyor ve sağladığı tasarrufla yatırım maliyetini birkaç yıl içinde amorti ediyor.''

Merdiven altı üründen uzak durun

Ulu, mantolama yaptırmak isteyen bazı kişilerin ''bu işlemin hangi ürünle yapılırsa yapılsın fayda sağlayacağı'' şeklinde bir düşünceye sahip olabildiğine dikkati çekti. Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünlerin uygulama sonrasında ciddi sorunlara neden olabileceğini kaydeden Ulu, bu durumun fayda sağlamak yerine harcanan paranın çöpe gitmesine neden olduğunu belirtti.

İyi bir mantolama için mutlaka paket sistemlerin kullanılması tavsiyesinde bulunan Ulu, ''Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor. Bu malzemelerin hepsinin birbiri ile uyumu da daha önceden test ediliyor'' dedi.

Ulu, evine mantolama yaptırmak isteyenlere de şu tavsiyelerde bulundu:

''Uygulama firmalarından mantolama için teklif alırken, cephe metrajının doğru çıkarılması maliyetlerin doğru hesaplanması açısından çok önemli. Uygulamayı yapacak olan firmanın vereceği detaylı bir fiyat teklifinde, malzemelerin metrekare tüketim miktarlarını görüp, uygulama başlamadan eğer eksik kullanılan bir takım malzemeler varsa bunları tespit edip müdahale etmek mümkün oluyor. Kullanıcıların beklentileri, mantolama ile ilgili teknik şartnamelere uygunluk ve firma, ürün, uygulama garantisi olmalı.''

Ulu ayrıca, binaların genelde daha fazla soğuk alan kuzey cephelerine mantolama yaptırmanın yeterli olacağı şeklinde de bir düşünce olduğunu belirterek, ''Binanın tüm cephelerine mantolama yapılması şart. Aksi takdirde mantolama yapılan duvarlardan, yapılmayan duvarlara doğru ısı köprüleri oluşuyor, yani ısı kaybı gerçekleşiyor. Bu durumda mantolama yapılmayan duvarlarda eskisinden daha fazla rutubete yol açıyor ve enerji tasarrufu da sağlanamıyor'' diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mantolama-isitma-ve-sogutma-giderlerini-yari-yariya-azaltiyor-binanin-ise-omrunu-uzatiyor_88223.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!