Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Markalaşan Saunacının Gözü Finlandiya'nın Tahtında

Kendi markalarını yaratarak yurtdışına açılan Türk sauna üreticileri dünya lideri Finlandiya'ya kafa tutmaya hazırlanıyor. Sektörün önde gelen firmalarından SunCare Sauna, Ankara Kazan'da daha büyük bir tesise geçmek için hazırlık yaparken Tasarım Yapı ise üretiminin yüzde 20'sini oluşturan ihracatını yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyor.

Referans Gazetesi
1 Markalaşan Saunacının Gözü Finlandiya'nın Tahtında

Kendi markalarını yaratarak yurtdışına açılan Türk sauna üreticileri dünya lideri Finlandiya'ya kafa tutmaya hazırlanıyor. Sektörün önde gelen firmalarından SunCare Sauna, Ankara Kazan'da daha büyük bir tesise geçmek için hazırlık yaparken Tasarım Yapı ise üretiminin yüzde 20'sini oluşturan ihracatını yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyor.

 

100 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu tahmin edilen sauna sektöründe rekabet de arttı. Fiyatların düşüşe geçtiği sektörde sunulan uzun vadeli taksit imkanlarıyla da sauna birçok eve girmeye başladı. Türkiye'de saunasız otelin kalmadığını dile getiren sauna şirketleri, büyük illerin yanı sıra Anadolu'da Hatay, Rize, Iğdır ve Van gibi illerden de siparişlerin arttığını söylüyor. Yurtdışına ilk adımını inşaat firmalarının Türk cumhuriyetlerinde yaptığı projeleri ile atan sauna üreticilerinin en büyük pazarları arasında ise Arap ülkeleri, Rusya, Libya, Ukrayna, Almanya, Fransa gibi ülkeler yer alıyor.

 

Finlandiya'ya bile sauna satacağız

 

Pazarda Juno markası ile yer alan Tasarım Yapı Genel Müdürü Gökhan Yavuzer, Finlandiya dışındaki bütün Avrupa ülkelerine sauna satışları yapmaya başladıklarını belirtiyor. Yavuzer, "Türk sauna üreticileri öyle hızlı yol katediyor ki birkaç yıl sonra Finlandiya'ya da sauna satarsak şaşırmayız" açıklamasını yapıyor.

 

En büyük pazarlarının Türk Cumhuriyetleri olduğunu belirten Yavuzer, markalarının Avrupa ve Ortadoğu ülkelerde de dikkat çekmeye başladığını söylüyor. Yavuzer, son dönemde inşaat sektörünün içinde bulunduğu durgunluğun da firmalar için ihracatı zorunlu kıldığını kaydederek, 2010 yılına kadar ihracatın üretim içindeki payını yüzde 50'ye çıkaracaklarını açıklıyor.

 

Fiyat avantajımız da var

 

Ahşap işçiliğinde söz sahibi olan Türkiye'nin sauna üretiminde de dünya standardını yakaladığını belirten SunCare Sauna Genel Müdürü Murat Dağcı, Türk malı ürünlerin yurtdışında fiyat avantajına da sahip olduğuna dikkat çekiyor. "Türkiye'deki işçilik maliyetleri diğer sauna üreticisi ülkelere göre daha ucuz" diyen Dağcı, "Bu yüzden Almanya'da 5 bin euroya satılan sauna, bizde 2 bin euro. Yurtdışından gelen taleplere yetişemiyoruz. Birkaç ay içinde Ankara'da 30'a yakın ustamızın çalışacağı bir tesis kuracağız" diye konuşuyor. Dağcı, hedeflerinin yılda 500 adet sauna ihracatı yaparak yaklaşık 2 milyon dolarlık bir gelir olduğunu söylüyor.

 

Promet A.Ş. Genel Müdürü Ayşegül Sungur farklı müşterilere göre farklı sıcaklık ve dekorasyonda saunalar ürettiklerini söylüyor. "Saunaların ortalama sıcaklıkları 90 derecedir. Rus müşteriler daha sıcak saunalar sipariş ederken, Alman müşteriler daha soğuk saunalar istiyor. Yaşlılara, kadınlara ve farklı ülkelerdeki müşterilerimize bio sauna veya Rus saunası gibi farklı sıcaklıklarda saunalar üretiyoruz" diye konuşuyor.

 

Finlandiya yılda 200 bin sauna ihraç ediyor

 

Saunanın ahşap hammaddesi olan Fin çamının anavatanı Finlandiya, sauna üretiminde ve ihracatında dünya lideri. 5.2 milyon nüfuslu Finlandiya'da, evlerde 1 milyon 212 bin ve yazlıklarda 800 bin olmak üzere toplam 2 milyon adet sauna bulunuyor. Saunaların sayısının otomobillerden fazla olduğu Finlandiya'nın, dünyaya yılda 200 bin adet sauna ihraç ederek 150 milyon dolarlık ihracat geliri elde ettiği tahmin ediliyor.

 

 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/markalasan-saunacinin-gozu-finlandiyanin-tahtinda_61886.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • çalışmalarınızda başarılar dilerim YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!