Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Marmaray’da İşçilere Gözdağı

Yenikapı’da Marmaray ve metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılarda görev alan arkeolog Enis Tartan, Hüseyin Yıldırım ve sanat tarihçisi Özlem Duran Yakutlu’nun finansal sorunlar ve kadro daraltma gerekçeleri ile işten çıkarılması protesto edildi.

Cumhuriyet Gazetesi
Marmaray’da İşçilere Gözdağı

Yenikapı’da Marmaray ve metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılarda görev alan arkeolog Enis Tartan, Hüseyin Yıldırım ve sanat tarihçisi Özlem Duran Yakutlu’nun finansal sorunlar ve kadro daraltma gerekçeleri ile işten çıkarılması protesto edildi. İşten çıkarılan arkeologlar, 2 ay boyunca maaşlarını alamadıkları için iş bırakma eylemi yaptıklarına dikkat çekerek bu işten çıkarmaların diğer çalışanlara “gözdağı verme” amacı taşıdığını belirttiler.

Yenikapı’da arkeolojik kazının yapıldığı şantiye önünde işten çıkarılan arkeologlar adına ortak açıklama yapan Hüseyin Yıldırım, Anadolu Metro Ortaklığı’nın yüklenicisi olduğu Yenikapı Metro Projesi’nde çalışan arkeolog ve işçilerin 2 ay boyunca maaşlarını alamadıkları için 8-9 Ağustos’ta iş durdurduklarını anlattı. Maaşların ödenmesinden sonra işbaşı yaptıklarını, ancak 4 Eylül 2008 günü serbest arkeolog Enis Tartan ve sanat tarihçisi Özlem Duran Yakutlu ile birlikte işten çıkarıldığını ifade eden Yıldırım, “Burada İstanbul’un 8000 yıllık tarihi gün ışığına çıkarılmış, şu ana dek bulunan 32 batık ve 20 bin eser de dünya kültür mirasına armağan edilmiştir. Ancak her şey toz pembe değil. Çalışanlar bilimsel sorumluluk olarak İstanbul arkeoloji müzelerine, özlük hakları bakımından taşeron firmalara bağlıdırlar. Meslektaşlarımız müze ya da üniversite çalışanı olmadığı için ‘serbest arkeolog’ olarak nitelendirilmekte. Serbest arkeolog, yasalarla tanımlanmadığından görev, yetki ve sorumluluk karmaşası yaşanmakta ve çoğu zaman taşeron firma ile yüklenici firmalarla karşı karşıya kalmaktadırlar” dedi.

‘Bilimsel çalışamıyoruz’

Yıldırım, şirket yetkililerinin işten çıkarmalara resmi olarak finansal sorunları bahane gösterdiğini, ancak sözlü olarak kendilerine iş durdurma eylemi yüzünden çıkarıldıklarının açıklandığını söyledi. Yıldırım, işten çıkarmalarla birlikte 40 bin metrekarelik alanda çalışan 200 işçiyi denetleyecek arkeolog sayısının 6’ya düştüğüne vurgu yaparak şu an çalışan meslektaşlarının kapasitelerinin üzerinde bir iş yükü ile karşı karşıya olduklarını yeterli bilimsel çalışmanın yürütülemediğini ifade etti. Eyleme, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Yapı-Yol Sen, Sine-Sen, Umut Kooperatifi, Çağrı Merkezi Çalışanları Derneği de destek verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/marmarayda-iscilere-gozdagi_63568.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!