Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Marsilya'da Le Corbusier Oteli

Yirminci yüzyıl mimarisini yönlendiren isimlerden biri olan Le Corbusier’nin ikonik binalarından birinde kalmak ister misiniz? Marsilya’da La Cité Radieuse’de hizmet vermeye başlayan 19 odalı otel ve restoran sayesinde bu artık mümkün.

yapi.com.tr



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\51565.jpg" align="left" hspace=5 vspace=5>
Yirminci yüzyıl mimarisini yönlendiren isimlerden biri olan Le Corbusier’nin ikonik binalarından birinde kalmak ister misiniz? Marsilya’da La Cité Radieuse’de hizmet vermeye başlayan 19 odalı otel ve restoran sayesinde bu artık mümkün.

Dominique ve Alban Gérardin, hayatın kendilerine sunduğu fırsatları iyi değerlendiren, mimari tutkunu bir çift. Birkaç yıl once Marsilyalı mimar Gaston Castel’in Fransız art-nouveau tarzında yapılmış bir binasını, yatırım amacıyla satın alarak restore ettirmişler. Bu sırada içlerine işleyen mimari tutkusu, çifti yakınlarda bir bina daha satın almaya itmiş. Uygun bir yatırım araştırırken karşılarına modernist mimarinin en önemli isimlerinden biri olan Le Corbusier’ye ( gerçek adı Charles Edouard Jeanneret) ait bir bina çıkınca, hiç düşünmeden satın alarak işe koyulmuşlar.



Gérardin çiftinin üç yıllık restorasyon çalışmalarının sonucunda, bina "L’Hotel le Corbusier" adıyla hizmet vermeye başladı. İçinde kabin, stüdyo ve suit tarzı 19 oda, tenis kortu, spor sahası, sauna, sinema kulübü, kütüphane, havuz ve restoran gibi bir çok bölümü olan Otel, ustası Le Corbusier’nin “Mimari ışığa itaat eder. Işık aynı zamanda insanların da yaşam kaynağıdır » aforizmasına sadık kalarak, Marsilya güneşinden keyifli ve huzurlu bir ortamda faydalanmak isteyenlere hizmet veriyor.



L’Hotel Le Corbusier
, mimarı Le Corbusier’nin Marsilya’da 30’lu yıllarda Nantes ve Berlin’den sonra uygulayabildiği modernist dikey köy projesi olan la Cité Radieuse ( Işıldayan Kent) içinde yer alıyor. Sekiz çift düzeye dağıtılmış 360 lojmandan oluşan bu geniş yapı aynı zamanda, Le Corbusier'nin 1942'den 1948'e kadar açıkladığı orantı hesapları sistemi olan "Modülör"un (Le Corbusier'nin düşündüğü ve mimarlık yapılarının uyumlu oranlarda yapılmasını sağlayan ölçü sistemi) kaynaklarından ilk faydalanılan yer. Le Corbusier, Marsilya’da 40’lı yılların sonlarında tasarladığı, içinde çarşı, yemek salonu, çamaşırhane, kreş, yüzme havuzu, spor salonu gibi kolektif mekanları bulunan Marsilya Toplu Konut Bloğu (Unité d'Habitation) projesi ile de kent için çok önemli bir isim.



“Basit olmak kolay değildir. Basit olmak konsantrasyon gerektirir. Basit olmak heyecan gerektirir” diyen Le Corbusier’nin önemli eserlerinden La Cité Radieuse içinde yer alan L’Hotel le Corbusier’nin web adresi http://www.hotellecorbusier.com/







Le CORBUSIER (1887-1965)
Tasarımlarında modern mimarlığın işlevci anlayışını yansıtan İsviçreli mimar ve kent plancısı Le Corbusier, Uluslararası Üslup olarak bilinen akımın ilk kuşak temsilcilerindendir. Yapılarında kuşağının işlevci amaçlarını güçlü bir dışavurumculukla birleştirmiş ve çıplak betonu ilk kez bilinçli biçimde kullanmıştır.
Le Corbusier, Dekoratif Sanatlar Okulu’ndaki üç yıllık sanat eğitiminin ardından öğretmeni Charles L’Eplattenier’nin desteğiyle mimarlık eğitimine başladı. 1907-11 arasında mimarlık anlayışının biçimlenmesinde önemli rol oynayan Akdeniz ve Orta Avrupa ülkelerini dolaştığı bir gezi yaptı. 1920’de Amédée Ozenfant ve Paul Dermée ile L’Esprit Nouveau adlı avangard sanat dergisini çıkarmaya başladı.1922-40 yılları arasında yaptığı tasarımlar ve Salon d’Automne sergilerinde sunduğu projeler (Citrohan Evi) gerek modern mimarlık gerekse kent planlaması açısından zamanına göre ileri düşüncelerin ürünüydü. 1927’de Cenevre’de yapılacak Milletler Cemiyeti Sarayı için açılan proje yarışmasında sunduğu proje, strüktürü ve biçimlenişi bütünüyle işlevsel çözümlemeden çıkarılan bir yapı ortaya koyuyordu. Birincilik ödülünü kazanabilecek olan bu proje bir komplo sonucu elendi. Le Corbusier, Cenevre’de yenilgiye uğratılan avangard mimarlık değerlerini savunmak üzere toplanan CIAM’ın (Uluslararası Çağdaş Mimarlık Kongreleri) Fransa bölümü sekreterliğini yaptı. Yapılara insan ölçeğini getiren “Modulor” oranlar sistemini geliştirdi. 1944-65 arasında Fransa’nın savaş sonrası yeniden inşasında uygulanabilecek projelerinin bir bölümü onay görmedi. Unité d’Habitation (Konut Birimi) diye anılan Marsilya projesi 1952’de tamamlandı ve daha sonra gerçekleştirilecek konut birimlerine örnek oldu. Modern mimarinin simgesi haline gelen Le Corbusier’nin Bir Mimarlığa Doğru’nun dışında yayımlanan Urbanisme (1925; Kentbilim), L’Art Décoratif D’Aujourd’hui (Günümüzde Dekoratif Sanatlar), Les Trois Etablissements Humains (1945; Üç Yerleşim), Le Modulor (1948), Güney Amerika’da verdiği konferansları topladığı Précisions Sur Un Etat Présent de l’Architecture et d’Urbanisme (1930; Günümüzde Mimarlık ve Kentçiliğin Durumu Üzerine Gözlemler) gibi yapıtları, mimarlık öğrencilerinin başucu kitapları oldu.

Başlıca yapıtları: Sainte-Marie-de-la-Tourette Manastırı; Ronchamp Şapeli; Marsilya, Nantes, Briey ve Berlin’deki konut birimleri; Chandigarh’ın kent planlaması sırasında yaptığı yapılar (Yüksek Mahkeme, Hükümet Binası, Eyalet Meclisi vb.)
Biyografi Kaynak: www.ykykultur.com

http://www.yapi.com.tr/haberler/marsilyada-le-corbusier-oteli_51565.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!