Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Mavi Bayraklı Sahile Foseptik Boşaltılıyor"

AK Parti Menderes İlçe Başkanı Mustafa Bahar, ilçenin mavi bayraklı sahilinde foseptik skandalı yaşandığını söyledi. Bahar, İlçe Sağlık Gurup Başkanlığı'nın uyarılarına rağmen vidanjörlerin boşaltım yaptığına dikkat çezerek, salgın hastalıkların kapıda olduğunu ileri sürdü.

Yeni Asır Gazetesi
"Mavi Bayraklı Sahile Foseptik Boşaltılıyor"

AK Parti Menderes İlçe Başkanı Mustafa Bahar, ilçenin mavi bayraklı sahilinde foseptik skandalı yaşandığını söyledi. Bahar, İlçe Sağlık Gurup Başkanlığı'nın uyarılarına rağmen vidanjörlerin boşaltım yaptığına dikkat çezerek, salgın hastalıkların kapıda olduğunu ileri sürdü. Kanalizasyon altyapısı olmayan Özdere, Gümüldür ve Ahmet Beyli sahil beldelerinde yaz aylarında foseptik çukurların hızla dolduğuna dikkat çeken Bahar, bunları boşalttırmak için çaba sarf eden vatandaşın da büyük zorluk çektiğini söyledi. Bahar, "Özel vidanjör firmaları 180-250 TL arasında ücret talep ediyor. 70-80 TL arasında ücret talep eden Menderes Belediyesi vidanjörleri ise yoğunluk nedeniyle dolan foseptiklere günler sonra müdehale edebiliyor" dedi.

Çok pahalı

Menderes Belediyesi vidanjörlerinin, atıkları sahile yakın noktalara; özel vidanjörcülerin ise 55 kilometre uzaklıktaki arıtma kanalına boşaltım yaptığı için aradaki fiyat farkının ortaya çıktığını öne süren Bahar, "Menderes Belediyesi hem halk sağlığı hem de mavi bayraklı koyları hiçe sayıyor. Vatandaş, ayda birkaç kez dolan foseptik çukurlarının çekilmesi için ne özel ne de belediye vidanjör ücretlerini karşılayamaz. Belediye vidanjör sayısı sorununu çözecek düzeyde değil. Bölgeden yaşayan vatandaşların, yerli ve yabancı turistlerin sağlıklarının korunması, mavi bayraklı koylar ve yeşil doğanın sürdürülebilmesi için belediye kendi kaynaklarını harekete geçirmelidir. Foseptik çukurlarının boşaltılma bedeli vatandaşa yüklenmeden gerçekleştirilmelidir. Belediye kendi vidanjörleri ve kiralayacağı özel vidanjörlerle foseptikleri temizlemelidir. AK Parti olarak Menderes Belediyesi'nin boşaltım bedelinin en azından yarısını karşılamasını öneriyoruz. Böyle giderse foseptik kaynaklı salgın hastalıklar ve çevre sorunları bölgeyi felç edecek" diye konuştu.

Özgün: Vidanjör döküm alanı çok uzağa taşındı

Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, her yıl binlerce turist çeken ilçenin vidanjör döküm alanının 70 kilometre uzağa taşındığını belirterek, "İlçedeki bir yazlık evin fosseptik bedeli aylık 1000 liraya ulaştı. Altyapı ve kanalizasyon sistemi bulunmuyor. İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin sorunu çözmeli" dedi. 15 yıldır kullanılan Özdere Çukuraltı mahallesindeki fosseptik döküm alanının da, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle uygun bulunmadığını dile getiren Özgün, "İZSU da, yeni döküm alanı olarak Tekeli mahallesi ve Gaziemir'i tarif ediyor" diye konuştu.

İzmir'e yakışmıyor

Tarif edilen yerin kağıt üzerinde mantıklı olduğunu ancak vidanjörlerin bölgeye 2-3 saatte ulaştığını ve bunun da maliyeti yükselttiğini vurgulayan Özgün, "Vidanjör döküm alanı 70 kilometre uzağa taşınınca, ilçedeki bir yazlık evin fosseptik bedeli aylık 1000 liraya ulaştı. Fosseptik ücretini karşılayanlar atığı çektiriyor ama maddi gücü olmayanların fosseptiği sokağa akıyor. Turizmin en yoğun olduğu dönemde sokağa insan pislikleri bırakılıyor. Koku, sinek ve evsel atıklar çirkin bir görüntü oluşturuyor. İzmir, Türkiye'ye çağdaşlığıyla örnek gösterilen bir kent. Ancak Türkiye İzmir'in bu yönünü örnek almasın" diye konuştu. Menderes ilçesine yakın eski döküm alanının 15 yıldır kullanıldığını ve yanlış yapıldığını belirten Özgün, "Turizm dönemi başlangıcında yeni döküm alanları bize bildirildi. Alternatifini üretmeden uygulamayı durdurmak, o işi çözmek değildir. Hiç olmazsa bu yaz bitinceye kadar eski döküm alanını kullanalım dedik ama olumlu yanıt alamadık" diye konuştu.

İZSU: Proje engellendi

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri de, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nün kıyı şeridinde fosseptik dökümüne izin vermediğini söyledi. Fosseptik dökümü için Menderes Belediyesi'ne, Tekeli mahallesi, Seferihisar, Doğanbey gibi bölgeleri de önerdiklerini söyleyen yetkililer, "İlçe yetkilileri, evsel atığı Gaziemir'e kadar taşımak zorunda değil. En büyük sorun bölgede arıtma tesisi bulunmaması. Özdere'de arıtma yapılması için çalışmalara başlamıştık. Ancak çeşitli örgütler, çevreye zarar vereceği düşüncesiyle bu arıtmayı engellediler. Menderes Belediyesinin sorununu paylaşıyoruz, yeni yerler için de arama başlattık" dedi.

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/mavi-bayrakli-sahile-foseptik-bosaltiliyor_81079.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!