Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mavi Mermere İlgi Artıyor

Çeşitli ulusal gazetelerde 18 yıl çalıştıktan sonra maden şirketi kuran Recep Keleş, Erzurum'un Narman ilçesinde doğada nadir olarak görülen mavi renkli mermer yatakları buldu. Recep Keleş, 1985 yılında gazeteciliği bırakarak, madencilik sektöründe faaliyet gösteren bir şirket kurdu. Keleş, son 1 yılda mermer ocağına yaklaşık 1 milyon YTL'lik

Hürriyet Gazetesi
Mavi Mermere İlgi Artıyor

Çeşitli ulusal gazetelerde 18 yıl çalıştıktan sonra maden şirketi kuran Recep Keleş, Erzurum'un Narman ilçesinde doğada nadir olarak görülen mavi renkli mermer yatakları buldu. Recep Keleş, 1985 yılında gazeteciliği bırakarak, madencilik sektöründe faaliyet gösteren bir şirket kurdu. Merkezi İzmir'de bulunan şirketinde mermer işleyip pazarlayan Keleş, 2000 yılında ise pazarlama ve işleme işini bırakarak Maden İşleri Genel Müdürlüğünden aldığı ruhsat ile memleketi Erzurum'da mermer arama çalışmalarına başladı. Keleş'in yaptırdığı araştırmalar neticesinde Narman ilçesine bağlı Söğürmek köyü Taşınardı mevkisinde mermer yatakları tespit edildi ve 2007 yılının sonunda söz konusu bölgede çalışmalara başlandı.

Mermer sektörünün bayrağı olacak

Geomar Maden ve Mermer İthalat İhracat Şirketi sahibi Keleş, son 1 yılda mermer ocağına yaklaşık 1 milyon YTL'lik yatırım yaptığını söyledi. Doğada mavi mermerin çok nadir olduğuna dikkati çeken Keleş, “Türkiye'de ilk mavi mermeri biz bulduk. Dünyada da zaten bir iki ülkede çıkartılıyor. Türkiye'deki mermer sektörünün bayrağı olabilecek bir mermer bulduk. Sektörde faaliyet gösteren bazı firmaların yetkilileri ve uzmanlar dünyadaki en güzel mavi mermerin bizim çıkarttığımız mermer olduğunu söylüyorlar. Bunun gramını harcamamak adına burada komplike tesis kurmak istiyoruz” diye konuştu.

Keleş, halen ocakta çalışan 7 kişinin mermer yatağında hafriyat çalışması yaptığını ve mermeri bloklar halinde çıkardığını belirterek, çalışmaların her geçen gün genişletildiğini ancak daha yapacak çok işlerinin olduğunu kaydetti.

İç ve dış pazarda mavi mermere talep

Ulusal ve uluslararası pazarda mavi mermere çok ciddi bir talep olduğunu ifade eden Keleş, şöyle konuştu:
“İtalya, Arap ülkeleri, Amerika ve Uzak Doğu'dan çok ciddi talepler var. Ancak bugün sadece İtalyan müşterilerimizin taleplerini bile karşılayabilecek durumda değiliz. Bir süre dünya pazarında yer edinebilmesi ve layıkıyla değerlendirilebilmesi için çıkarttığımız mermeri kendi tesislerimizde işleyerek satacağız. Yapacak çok işimiz var. Sabırlı davranırsak inşallah sonucu alırız diye düşünüyorum.”

İtalyanlar mavi mermer için Erzurum'da

Erzurum'a mavi mermer için gelen uluslararası madencilik şirketi Midamar'ın yetkisi Giovanni Barzaghi ise mavi mermerin dünyadaki en nadir görülen mermer çeşitlerinden olduğunu söyledi. Özellikle Avrupa'da mavi mermere çok talep olduğunu ifade eden Barzaghi, “Çünkü bizim kültürümüze göre doğacak erkek çocukların odası mavi, kızların ise pembe olur. Bu iki renk bizim için çok önemlidir. Burada çıkarılan mermeri de çok beğendik ve bir miktarını satın aldık. Ayrıca siparişimizi de verdik” dedi. Mavi mermerin Brezilya'da da çıkartıldığını kaydeden Barzaghi, “Gelecekte buradan daha büyük bloklar çıkartılır ve üretim artılırsa iyi olur. O zaman her yerden buraya mermer alıcıları gelir” diye konuştu.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ise mavi renkteki mermerin Türkiye'de ilk kez çıkartıldığını ve çok değerli olduğuna dikkati çektiler.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mavi-mermere-ilgi-artiyor_63373.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!