Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mayıs Sıkıntısından Kurtulmak İsteyenler Mimarizm'e!

Mimarizm, ilkbaharın son demlerinde, mimarlık ve planlama pratiğinin ahenkli birlikteliğini gözler önüne seren Yalın Mimarlık'ın kapısını çaldı, ardından da Güllü Konaklar'ın davetlisi olarak Şirince'nin yolunu tuttu. Garanti Bankası'nın taze kültür merkezi Salt Beyoğlu'nun dondurma atölyesine uğramayı ihmal etmeyen Mimarizm; yolu oralara

yapi.com.tr
Mayıs Sıkıntısından Kurtulmak İsteyenler Mimarizm'e!

STRONG>Mimarizm, ilkbaharın son demlerinde, mimarlık ve planlama pratiğinin ahenkli birlikteliğini gözler önüne seren Yalın Mimarlık'ın kapısını çaldı, ardından da Güllü Konaklar'ın davetlisi olarak Şirince'nin yolunu tuttu. Garanti Bankası'nın taze kültür merkezi Salt Beyoğlu'nun dondurma atölyesine uğramayı ihmal etmeyen Mimarizm; yolu oralara düşmüşken İstiklal Caddesi'ne tartışmalı bir şekilde dahil olan Demirören AVM'nin ilk müellifi Han Tümertekin ile işbirliğini sonlandırma sürecini konuştu.


Kentin Tozu: Demirören Açmazı


İstiklal Caddesi’nin çehresi değişiyor. Her türlü kamusal alanda olduğu gibi, İstanbul’un bu en önemli ve etkin kentsel aksında değişim/dönüşüm gerekli, muhakkak ve kaçınılmaz… Ancak, bu değişimin son büyük ölçekli bileşenlerinden Demirören AVM’nin giderek büyüyen imar alanı, ulaştığı yükseklik ve çevre binalara verdiği zarar gerçekten gerekli, muhakkak ve kaçınılmaz mı?

Çat Kapı: Yalın Mimarlık

Mimarlık ve şehir planlama disiplinlerinin aynı çatı altında ahenkli bir havada barınabileceğinin şahidi olan Yalın Mimarlık'ın kapısını çalıyoruz bu ay. Yarışma döneminde keyifli bir "curcuna"nın hakim olduğu ofis, ziyaretimiz sırasında oldukça dingin. Ama bu sükunet, masadaki yerimizi almamızla birlikte yerini keyifli bir sohbete bırakıyor. Önce, ofisin kurucuları Ömer Selçuk Baz ve Okan Bal'ın, taze ortaklıkları ve mesleki hissiyatları ile ilgili meramlarına kulak veriyoruz.

İlk Yapı: Seka Büyük Tüneli Üstü Kentsel Tasarım Projesi / Erdem Mimarlar

İlk Yapı Mayıs ayında, Erdem Mimarlar’ın kentsel ölçekli bir uygulamasını konuk ediyor. İzmit Seka Fabrikası ile kenti bağlayan noktada kurgulanan kentsel tasarım projesi ilhamını, denizden ve yolun tünellere dalıp çıkmasından alıyor.

Karanlık Oda: Şirince / E. Seda KAYIM & M. Can TANYELİ

Ege'nin coğrafi, tarihsel ve elbette kültürel nitelikleri ile dikkat çekici köyü Şirince'ye yolumuz, bu mübadele mekanını tursitik dinamikler ile ve koruma odaklı olarak dönüştürmeye, değiştirmeye kararlı bir işletmenin, Güllü Konaklar'ın daveti üzerine düştü.

İş Dışı: Gerçek Hayat için Güncel Sanat Önermeleri

Mimarlık eğitimiyle başlayan mesleki yaşamını, yakalandığı amansız müzik ve ritim hastalığı nedeniyle askıya alan Cevdet Erek ile Tate Modern'da gerçekleşen sergisinin ardından bir araya geldik. Net bir eğitimi olmayan güncel sanat mecrasına, mimarlık altyapısından gelen görsel ve kuramsal tecrübeyi aktararak melez ürünler elde eden Erek, "mekana özgü" işler üretirken, askında gerçek hayat için önerilerde bulunuyor.

Mimarın Göbeği: Elektriksiz İstiklal'de, Tadıyla Tuzuyla SALT Bir Dondurma Atölyesi

Havaların gelgitli olduğu ayların ardından güneşi yakalayabildiğim bir güne, İstiklal Caddesi’ne yeni katılan mekan içinde özlenmiş bir tadı deneyimleyerek eşlik ettim. 16 Nisan 2011 öğleden sonrasında, SALT Beyoğlu’ndaki ‘Kitty Travers ile Dondurma Atölyesi’ne adım attım. Gün bittiğinde damağımda kalan tat ise güzel bir gün, insanlar, mekan ve tabi ki önceden hiç denemediğim farklılıktaki dondurmaların karmasıydı.

Dış Ses: İşlevini Kaybeden Zaman Odacıkları: Muvakkithaneler / Füsun SEÇER KARİPTAŞ

Muvakkit kelimesi “vakit”ten gelir ve böylece, vakti tayin kişilere “muvakkit” denilir. Muvakkitin görevini yapabilmesi için ise irtifa almayı iyi bilmesi, ibadet için namaz vakitlerini doğru tayin edebilmesi, ayrıca saatlerin ayarını ve tamirini yapabilmesi gerekir. Küçük gözlemevleri ya da "zaman odacıkları" diyebileceğimiz muvakithaneler ise, günümüzde işlevini kaybetmiş durumda... Ayakta kalma çabası süren muvakkithane yapılarının bu mücadelede başarılı olabilmesi için ise, uygun bir işlev ile değerlendirilmesi gerekiyor.


Mayıs yolculuğumuza katılmak için Mimarizm’i ziyaret etmeyi unutmayın…

http://www.yapi.com.tr/haberler/mayis-sikintisindan-kurtulmak-isteyenler-mimarizme_87255.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!