Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Meclis Lojmanlarında Kuzgun - Tilki Kavgası

Meclis lojmanlarının yıkımıyla 'evlatlarını kaybettiğini' belirten mimar Çinici, TOKİ Başkanvekili'nin "Kuzguna yavrusu şahin görünür" sözüne, "Burası tilkilerin yeri olmayacak" diye yanıt verdi.

Milliyet Gazetesi
Meclis Lojmanlarında Kuzgun - Tilki Kavgası

oplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yeni bir proje uygulamak üzere ihale edilen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) lojmanlarının yıkımıyla ilgili mahkeme süreci devam ediyor.

Lojmanların mimarı Behruz Çinici'nin açtığı davaya istinaden inşaatların yıkımı konusunda ihtiyati tedbir kararı veren Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi heyeti, durum tespiti amacıyla lojman alanında inceleme yaptı.

Yıkımın durdurulması konusundaki ihtiyati tedbir kararının 5 Mart'ta, öğleden sonra saat 15.30 civarında TOKİ'ye iletildiği ve bu süreye kadar da yıkım çalışmalarının hemen hemen tamamlandığı belirlendi. Mahkeme heyeti, yıkılmamış iki konutun yer aldığı bir bloku gezdi.

Mimar Çinici, kültür ve mimarlık adına bu savaşı verdiğini ve başarıyla sonuçlanmasını beklediğini belirtirken, "400 evladını kaybetmiş bir baba gibiyim" dedi. Yıkımı, "Felluce bombardımanı, vandalizm" olarak nitelendiren Çinici, Mehmet Akif'in bir şiirine atıfta bulunarak, "Bir kazma darbesiyle Süleymaniye de yıkılır, ama bunun mimarını çok ararsınız. Mimarın hakkı nerede?" diye konuştu.

'Kumanda bende olmalı'
TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar'ın TBMM lojmanları hakkında "Kuzguna yavrusu şahin görünür" benzetmesini de hatırlatan Çinici, "Acaba tilkiye yavrusu ne görünür. Burası tilkilerin yeri olmayacak, burası ulusun yeri" dedi.

Eserinin aslına uygun olarak yeniden yapılmasını istediğini vurgulayan Çinici, en fazla 100 lojman yıkılarak yerine yapılacak yüksek bloklarla aynı inşaat yoğunluğunun yakalanabileceğini, ama bu arada da yeşilliğin ve çevrenin korunabileceğini kaydetti.

Meclis lojmanı alanındaki ticaret merkezi konusunda da ilgili firmaya avan proje ile telif hakkını verdiğini belirten Çinici, "Ama bu kadar yüksek bina yapacaklarını beklemiyordum. Gerekirse buraya da el atarım" dedi.

Çinici, tazminat hakkı saklı kalmak üzere projenin uygulanması konusunda TOKİ ile uzlaşma sağlayabileceklerini, ancak kumandanın kendisinde olması gerektiğini söyledi.

TOKİ yetkilileri, mahkemenin yıkım konusunda verdiği ihtiyati tedbir kararının inşaata başlamayı engellemediğini, inşaat yapılacak alan açıldığı için çalışmalara her an başlayabileceklerini söylediler.

http://www.yapi.com.tr/haberler/meclis-lojmanlarinda-kuzgun---tilki-kavgasi_52472.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!