Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Meixi Lake' için Net, Sürdürülebilir ve Kullanıcı Dostu Bir Kent Tasarımı

Uluslararası mimarlık firması ‘Kohn Pedersen Fox Associates (KPF)’ Çin’in Changsha kentinde bulunan ‘Meixi Lake’ için bir master plan üretti.

  • 'Meixi Lake' için Net, Sürdürülebilir ve Kullanıcı Dostu Bir Kent Tasarımı
  • 'Meixi Lake' için Net, Sürdürülebilir ve Kullanıcı Dostu Bir Kent Tasarımı
  • 'Meixi Lake' için Net, Sürdürülebilir ve Kullanıcı Dostu Bir Kent Tasarımı
  • 'Meixi Lake' için Net, Sürdürülebilir ve Kullanıcı Dostu Bir Kent Tasarımı

Meixi Lake, 3.85 kilometre uzunluğunda sahile sajip bir gölün çevresinde konumlanıyor. Tamamlandıktan sonra 180 bin kişilik nüfusu bünyesinde barındıracak olan Meixi Lake projesi; kentlilere, dinlenme, çalışma, eğlenme, kültür ve rekreasyon alanında sürdürülebilir bir komşuluk birimi sunacak biçimde tasarlandı.

KPF Tasarım Müdürü James von Klemperer Çin kentlerinin on yılı aşkın süredir 'tarihsel çekirdek içindeki yoğunluğu arttırmak' ya da 'mevcut kente komşu yeni kentler eklemek' suretiyle geliştiğini vurguluyor. İkinci fenomenin ‘ikiz şehir paradigması’ ile sonuçlandığına dikkat çeken James von Klemperer, "Bu şekilde Shanghai kentinde Puxi ve Pudong; Beijing kentinde ise eski kent merkezi ve yeni MİA olmak üzere ikili yerleşim alanları oluştu” diyor.

Bu tip merkezlerde ‘entegre kentsel inovasyon’ kavramını ön plana çıkarmanın önemine değinen James von Klemperer, Meixi’de de bu kavrama odaklandıklarını ifade etti. Proje kapsamında; yerel enerji üretimi ile deniz ulaşımını entegre ettiklerini, taşkın önleme sistemi ve su yönetimi üzerine çalıştıklarını ve kümelenmiş mahalle merkezleri oluşturduklarını aktaran KPF Tasarım Müdürü, Meixi'nin kent planlamanın ve yapılaşmanın geleceğine dair bir deney olduğunu vurguladı. James von Klemperer, Changsha kentine yeni bir MİA (Merkezi İş Alanı) olarak hizmet verecek olan Meixi'nin aynı zamanda diğer Çinli şehir planlacıları için bir 'paradigma' olacağına dikkat çekti.

Meixi Master Planı 'doğa ile denge içinde yaşayan insan' teması bağlamında bir paradigma kurmayı hedefliyor. Konsantre bir yoğunluk öneren master plan; çeşitli fonksiyonlar ve bina türleriyle tam bir çeşitlilik sunarken; dağ, göl, kanallar ve parklar ile entegre bir yaşamı savunuyor. Meixi, ayrıca Çin kentlerinin geleceği için de bir model öneriyor; çevre mühendisliği yaklaşmı, yaya ulaşım planları, kümelenme-zonlama çalışmaları ve bahçe entegrasyonu bu sağlıklı kent tasarımının bütünsel stratejilerinin bir parçası olarak önem kazanıyor. Meixi’nin kentsel tasarımı, doğanın özellikleri ile yoğun bir metropolün canlılığının entegre edilmesine olanak veriyor. Meixi, gelecekte toplumlar olarak nasıl yaşanılacağına dair 'yeni fikirler' oluşturması bakımından da ideal bir yerleşke...

Meixi Master Planı'nın ilk bileşeni ‘su’ öğesi... 'Meixi Central Park'ın büyük bir bölümünü oluşturan 40 hektarlık gölü muhafaza etmek bu ilk bileşen adına önem taşıyor. Meixi Gölü; ulaşım bağlamında önemli bir bağlantı oluşturuyor, kenar bölümlerde yer alan bahçeler için bir form meydana getiriyor, kültürel alanlar ve aktiviteler için mekan yaratıyor ve balıklar için bir habitat sağlıyor ki bu da bir rekreasyon faaliyeti olarak balıkçılığı teşvik ediyor. Sudan oluşan bu 'dairesel kalbin' etrafı karma kullanımlı MİA ile sarılıyor. Yüksek katlı binaların bulunduğu bu bölgede; ağırlıklı olarak yaya ve raylı sistem teşvik ediliyor, böylelikle kent merkezinde özel araç kullanımının azaltılması hedefleniyor.

KPF Tasarım Müdürü Trent Tesch’e göre kenti bir göl etrafında planlamak ve Changsha’nın zengin topografyasından yararlanmak bulunmaz bir özellik... Tasarımın temel amacını "net, sürdürülebilir ve kullanıcı dostu bir kent oluşturmak" şeklinde tanımlayan Tesc, "Bu planda ulaşım ve kentsel hareketlilik üzerine yoğun bir biçimde düşündük. Daha sonra gölün etrafında oluşturduğumuz doğrusal ızgara sistemini söz konusu netlik unsurunu sağlamak için önemli bir araç olarak gördük. Bu noktadan hareketle kanalların radyal bir ağ olarak şekillenmesi söz konusu oldu. Bu radyal kanallar bölgenin kalbine, MİA’nın karma kullanımı ile çevrelenen konut birimlerine, uzadı. Bu kanalların her birinin sonu kente kimlik kazandıran ve topluma hizmet veren canlı bir merkeze ulaşıyor" dedi.

10 bin kişilik bir nüfus çerçevesinde kümelenmesi beklenen her bir komşuluk biriminin; okul, ticaret ve diğer kamusal fonksiyonlara sahip bir merkeze bulunuyor. Bu komşuluk birimleri birbirlerinden yeşil tampon bölgeler aracılığıyla ayrılıyor. Her bir komşuluk biriminin mimarisi birbirinden farklı, ama yer duygusu yaratmak amacıyla maddi ve biçimsel bütünlük her bölge için teşvik edildi.

Kentin radyal geometrisi yüksek anlamda etkin ulaşım sistemini mümkün kılıyor, bu da enerji kullanımının potansiyel çevre kirliliğinin en aza indirilmesini sağlıyor. Diğer çevresel stratejiler su drenaj sistemini, enerji santrallerini ve kentsel tarımı kapsıyor.

Bu haber Arch Daily sitesi'nden derlenmiştir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/meixi-lake-icin-net-surdurulebilir-ve-kullanici-dostu-bir-kent-tasarimi_103608.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!