Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Melen'de '8 Kusurlu Hareket'

İSKİ insan sağlığını korumak için düzenlenmiş yönetmelikleri hiçe saydı. Düzce'den İstanbul'a getirilen Melen suyu projesi ile, İçme Suyu Havzaları ve Su Kirliliği yönetmeliğinin 8 maddesi açıkça ihlal edildi.

Vatan Gazetesi
Melen'de '8 Kusurlu Hareket'

İSKİ insan sağlığını korumak için düzenlenmiş yönetmelikleri hiçe saydı. Düzce’den İstanbul’a getirilen Melen suyu projesi ile, İçme Suyu Havzaları ve Su Kirliliği yönetmeliğinin 8 maddesi açıkça ihlal edildi.

İSKİ sağlıklı olup olmadığı tartışılan Melen suyu için "Arıtılmayacak su yoktur" açıklaması yapıp, suyun sağlık açısından hiçbir sakıncası olmadığını, musluklara ulaşan suda kolibasili değerinin sıfır olduğunu belirtti. Ancak "arıtılmayacak su yoktur" sözü bile kanunlara aykırı. Çünkü kanunlar içme suyuna arıtılmış olsa dahi atık su dökülmesini yasaklıyor. VATAN ekibinin bölgede yaptığı araştırma, İSKİ’nin Melen suyunu İstanbul’a getirirken İçme Suyu Havzaları ve Su Kirliliği yönetmeliklerinin 8 maddesine aykırı hareket ettiğini ortaya koydu.

6. Madde: Katı ve sıvı atıklar içme sularına dökülemez

Bu madde uyarınca yüzeysel içme suyu kaynaklarına katı ve sıvı atıkların dökülmesi yasak. Ancak Melen Çayı’na Düzce’deki sanayi tesislerinin atıklarının karıştığını tespit ettik.

9. Madde: İçme suları yakınına çöp toplama merkezi kurulamaz

İSKİ yönetmeliğinin bu maddesine göre içme suyu kaynaklarının bulunduğu alanlara çöp toplama ve imha merkezleri kurulamıyor. Ancak Çam Köyü mevkiinde belediyeye ait ve Melen Çayı’na çok yakın bir yerde çöp toplama merkezi bulunuyor.

11. Madde: Koruma bandı bulunmalı

İçme suyu temin edilen derelerin her iki tarafındaki 100 metrelik alan mutlaka koruma bandının şartlarına tabii olmalı. Gerekirse tel örgülerle ya da çitlerle çevrilmeli. Buralara insan, hayvan ya da kötü maksatlı kişilerin girişleri yasaklanmalı. Ancak Melen havzasında böyle bir banta rastlamak mümkün değil.

14. Madde: Tehlikeli faaliyetlere önlem alınmalı

Yüzey ve yeraltı kaynaklarının kirlenmesine sebep olan veya böyle bir neticenin doğmasına yol açma tehlikesi arz eden fiillerin veya faaliyetlerin tespiti halinde bunların durdurulması, engellenmesi veya ortadan kaldırılması için gerekli tedbirleri alma görevi İSKİ’ye aittir. Ancak Melen Çayı’nda İSKİ bu tedbirlerin hiçbirini almıyor.

8. Madde: Arıtılsa dahi atık su akıtılamaz (13 Şubat 2008 tarihli Su Kirliliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik)

Arıtılsa dahi içme suyu rezervuarına atık suların deşarjına izin verilmesi yasak. Oysa Düzce Belediyesi "Arıtılamayacak su yoktur" iddiasında bulunarak, sanayi atıklarının Melen çayına akıtılmasına sessiz kalıyor.

12. Madde: Atık su havza dışına çıkarılmalı

İçme suyu alandaki atık suların, yönetmelikte belirtilen deşarj standartları sağlanarak havza dışına çıkartılması ya da geri dönüşümlü olarak kullanılması zorunludur. Atık suların havza dışına çıkarılması gerektiği açıkça belirtildiği halde Melen’de böyle bir uygulama yapılmıyor.

26. Madde: (a fıkrası) Arıtma tesisi kurulmalı

Atık su altyapı tesisi bulunan yörelerde, endüstri kuruluşları kanalizasyon sistemine bağlamak şartıyla, atık sularını kentsel kanalizasyon sistemine deşarj edebiliyorlar. Kent dışında kalan ve doğrudan ortama atıksu boşaltan firmalar içinse münferit veya ortak arıtma tesisleri yapılarak bunların atık sularının arıtılması gerekiyor. Ancak Düzce’de hiç arıtma tesisi bulunmuyor.

26. Madde: (d fıkrası) Foseptik çamuru içme suyuna kesinlikle boşaltılamaz

Bu madde uyarınca her türlü katı atık ve artıklarla, arıtma çamurları ve foseptik çamurlarının alıcı su ortamlarına boşaltılması yasaktır. Ancak İSKİ bu konuda da hiçbir tedbir almıyor. Katı atık ve artıkların boşaltıldığı her köşe başında açıkça görülüyor.

Kolibasili olmasa bile kanserojen madde var

CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan yaptığı açıklamada, İSKİ’nin Melen suyunu getirirken gerekli önlemleri almadığını belirterek "İnsanların sağlığı hiçe sayılarak Melen suyu Ömerli Barajı’na veriliyor. Koli basilini suyu klorlayarak yok edebilirler ancak, erimiş dışkı ve suya iyice karışmış idrarı ya da kanserojen sanayi atıklarını nasıl yok edecekler? Bunun bedelini İstanbullular ödemek zorunda değil" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/melende-8-kusurlu-hareket_62675.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!