Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Merkez Bankası'nın Ekonomiyi Soğutmak için Attığı Adımları Yumuşatması İnşaat Sektörüne Olumlu Yansıyacaktır''

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutmak için attığı adımları yumuşatmasının orta vadede inşaat sektörüne olumlu yansıyacağı bildirildi.

yapi.com.tr / AA
''Merkez Bankası'nın Ekonomiyi Soğutmak için Attığı Adımları Yumuşatması İnşaat Sektörüne Olumlu Yansıyacaktır''

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) ağustos ayı raporunda, son küresel gelişmeler ve Merkez Bankası'nın politika değişikliği ele alındı. Rapora göre, global ekonomide meydana gelen yeni kriz ortamına paralel olarak yakın dönemde ekonomide daralma olasılığının yeniden gündeme geldiği, buna bağlı olarak ekonomi yönetiminin strateji değişikliğine giderek ekonomiyi soğutma çabalarını terse çevirdiği belirtildi.

Türkiye ekonomisinin bir kırılma noktasında olduğu, bununla birlikte bu kırılmanın makro verilere yansımasının zaman alacağı kaydedilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

''Kısa vadede dikkat edilmesi gereken emtia fiyatlarının yarattığı enflasyonist baskıdır. Avrupa ve ABD ekonomisine yönelik oluşan güvensizlik, paraya olan güvenin kaybolmasına neden olmuştur. Bunun bir sonucu olarak para tutma eğilimi azalmış, emtiaya yönelim başlamıştır. Bunun en somut örneği altında yaşanmıştır. Yine diğer emtialar da bu değerlenme sürecinden nasibini almıştır. Emtia fiyatlarında meydana gelen artışa paralel olarak yukarı eğilimini koruyan yapı malzemelerine ilişkin fiyatlar 2011 yılının ilk çeyreğinde de çıkış kaydetmiştir. Buna göre inşaat malzemesi fiyatlarında 2011'in ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,96 artış yaşanmıştır.''

Raporda, Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutmak için attığı adımları yumuşatmasının orta vadede inşaat sektörüne olumlu yansıyacağı, ancak bu noktada Avrupa ve ABD'deki sorunun ne kadar süreceğinin belirleyici olacağı ifade edildi.

Kısa vadede Avrupa'da kamu borcunun ödenmesine ilişkin sorunların çözülememesi durumunda uzun vadeli küresel ölçekli problemlerin meydana gelebileceğine işaret edilen raporda, bu durumda tüketicilerin gayrimenkul yatırımlarını erteleyebileceği, inşaat sektörü oyuncularının fazla risk almadan yoluna devam etmelerinin sağlıklı olacağı kaydedildi.

Kepsut'ta Atıklar Enerjiye Dönüşecek

Balıkesir'in verimli toprakları ve yeşilliğiyle ünlü Kepsut ilçesinde 92 milyon 850 bin avroluk yatırımla kurulacak Entegre Atık ve Enerji Üretimi Tesisi'nde yılda 100 bin MW elektrik üretilecek.

Kepsut Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Mehan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hotaşlar köyü Beşiktepe mevkisinde kurulması planlanan tesisin, 10 bin metrekare alan üzerine yapılacağını söyledi.

Tesiste radyoaktif ve patlayıcı maddeler hariç sıvı ve katı olmak üzere yılda 62,5 bin ton endüstriyel, tıbbi ve evsel nitelikli atığın işleneceğini ifade eden Mehan, yılda 100 bin MW elektrik üretileceğini bildirdi.

Mehan, tesis tamamlandığında 180 kişilik istihdam sağlanacağını dile getirerek, şöyle davam etti:

''Tesis bünyesinde gazlaştırılarak bertaraf edilecek atıkların, yüzde 70'i endüstriyel, yüzde 20'si evsel ve geri kalanı ise tıbbi atıklardan oluşacak. Tesiste Almanya ve Hollanda kökenli özel bir gazlaştırma prosesi bulunacak. Tesiste kullanılan bu teknoloji Türkiye'de bir ilk olurken diğer ülkelere de model oluşturacak. Önümüzdeki günlerde başlayacak inşaat aşamasının 2 yıl sürmesi planlanıyor.''

Mehan, yakma işlemi sonucunda oluşacak külün izolasyon, yapı ve asfalt dolgu malzemesinde kullanılmak üzere satılacağını belirterek, tesisin yüzde 95 verimle çalışacağını anlattı.

Projenin ekonomik ömrünün 25 yıl olacağını vurgulayan Mehan, ''Sanayide Türkiye'nin lokomotifi kabul edilen Marmara Bölgesi'nin atıklarından üretilecek enerji, elektrik tüketiminin en yoğun olduğu İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'ya verilecek'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/merkez-bankasinin-ekonomiyi-sogutmak-icin-attigi-adimlari-yumusatmasi-insaat-sektorune-olumlu-yansiyacaktir_88919.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!