Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mermer ve Doğaltaş Sektörünün 2015 İhracat Hedefi 4 Milyar Dolar

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Özer Tuzlacı, mermer ve doğaltaş sektörünün 2010 yılında 1.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, 2015 yılındaki ihracat hedeflerinin 4 milyar dolar olduğunu söyledi.

yapi.com.tr / AA
Mermer ve Doğaltaş Sektörünün 2015 İhracat Hedefi 4 Milyar Dolar

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Özer Tuzlacı, mermer ve doğaltaş sektörünün 2010 yılında 1.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, 2015 yılındaki ihracat hedeflerinin 4 milyar dolar olduğunu söyledi.

Tuzlacı, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin doğal kaynakları ve çeşitlilik açısından şanslı ve zengin bir ülke olduğunu ifade ederek, ''Anadolu ve Trakya boyunca geniş bir bölgeye yayılan rezervlerin tamamına yakın bir kısmında üretim faaliyetleri devam eden Türkiye'de, ağırlıklı olarak mermer ve traverten olmak üzere granit, oniks, kireç taşı, bazalt, kayrak taşı gibi pek çok taş çeşidinin üretimi gerçekleşmektedir. Mermer ve doğaltaş sektörü 2010 yılında 1.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2015 yılındaki ihracat hedefimiz 4 milyar dolar. Bu rakamların tamamı yerli ürün olup içerisinde girdi payı yok'' dedi.

Türkiye'de 250'nin üzerinde değişik renk, doku ve desende doğal taş çeşidi bulunduğuna işaret eden Tuzlacı, şunları kaydetti:

''Sektör bugün yüksek üretim ve ihracat potansiyeli, iç piyasa tüketimi, doğaltaş makinaları üretimi ve ihracatı ile Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır. Sektörde faaliyet gösteren yaklaşık bin adet mermer ocağı, küçük ve orta ölçekli bin 500 fabrika ve 7 bin 500 atölye de istihdama önemli katkıda bulunuyor. Ocakların yüzde 90'ı Anadolu'nun batısında, Ege ve Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşmıştır. Üretilen doğaltaşların yaklaşık yüzde 75-80'i işlenerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmektedir.''

''Sektörün yıllık üretimi 11,5 milyon ton''

Mermer ve doğaltaş sektörünün Türkiye'nin dünya pazarlarında rekabet gücünü artıracak ve uluslararası ticaretten daha fazla pay almasını sağlayacak stratejik bir endüstri dalı olduğunu ifade eden Özer Tuzlacı, ''Sektörün gelişme ivmesi gittikçe artış gösteriyor. Doğal olarak 2010 yılındaki ortalama 200 bin kişi olan istihdamın da artması için öngörüde bulunmak hatalı olur. Çünkü her sektörde olduğu gibi bu sektörde de teknoloji iyileşmesi istihdamı etkilemektedir. Sektörün yıllık üretimi 11,5 milyon ton. İç pazara yönelik üretimi ise yıllık toplam üretimin yüzde 60'ı oranında olup 6,9 milyon tondur.'' diye konuştu.

''Türkiye sektörün güçlü ülkeleri ile yarışıyor''

Türkiye'nin mermer ve doğaltaş sektöründe değer ve üretim miktarı itibari ile ilk on ülke arasında yer aldığını söyleyen Tuzlacı, ''Dünya ticaretinde üretimleri, ihracatları ve ithalatları itibarı ile ilk 10 ülke sektörde önemli yer işgal etmektedir. Türkiye, Çin, Hindistan ve İspanya gibi bu sektörün güçlü ülkeleri ile yarışmaktadır. İlk 10 ülke sıralamasında ülkelerin yer alma sebepleri, sahip oldukları rezervler, taş çeşitlilikleri, üretim teknolojilerinde gösterdikleri gelişmeler, ihracat ile ilgili kurumların performansı, dünya ölçeğinde uygulama alanında alınmış pozisyonlar önemli yer teşkil etmektedir''diye belirtti.

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/mermer-ve-dogaltas-sektorunun-2015-ihracat-hedefi-4-milyar-dolar_85185.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!