Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mersin'e Mavi Bayrak İçin 2'nci Arıtma Tesisi Geliyor

Mersin ile Erdemli arasındaki sahile mavi bayrak aldırmayı hedefleyen Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Karaduvar'ın ardından Mezitli Arıtma Tesisi'ni de devreye almak için harekete geçti.

yapi.com.tr
Mersin'e Mavi Bayrak İçin 2'nci Arıtma Tesisi Geliyor

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'nin tamamlanmasının üzerinden henüz 3 yıl gibi kısa bir süre geçse de Mersin'in merkezindeki denizde gözle görülür temizlenme yaşandığını, bunun testlerle de belgelendiğini belirtti. Dünya Gazetesi’nin haberine göre Mezitli Arıtma Tesisi'nin de devreye girmesiyle Mersin - Erdemli arasındaki denizin tümünün mavi bayrak alabilecek temizliğe erişeceğini ifade eden Ülgen, bu hedefe en geç 2015'te ulaşmak istediklerini söyledi.

Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'ni 2010 yılında hizmete açtıklarını hatırlatan Ülgen, bu tesisin 1 milyon 50 bin kişiye hitap ettiğini anlattı. Tesisin son teknoloji ile inşa edildiğini, azot, fosfor ve karbonu arıtabilme özelliği ile Türkiye'deki benzerleri arasında bir adım öne çıktığını vurgulayan Ülgen, aynı zamanda atıklardan üretilen enerji ile tesisin kendi enerjisini de kendisinin karşılayabildiğini açıkladı. Tesisin günlük debisinin 190 bin metreküp olduğunu kaydeden Ülgen, "Yani bir günde 190 bin metreküplük arıtma yapabilir. Bu rakamlara ulaşılsa tesis kendi enerjisinin tümünü üretebilir ancak mevcut durumda günlük 130 bin metreküp civarında atık geliyor. Bu nedenle ihtiyaç duyulan enerjinin yüzde 80'i karşılanıyor" diye konuştu.

Karaduvar Arıtsu Arıtma Tesisi'ni Avrupa Yatırım Bankası'ndan elde ettikleri kredi ile 60 milyon Euro'ya tamamladıklarını belirten Ülgen, "Şu anda Batı Arıtma Tesisi olarak adlandırılan Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'nin çalışmaları devam ediyor. Bu tesis için de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan 20 milyon Euro'luk kredi temin ettik. Tesisin müşavirlik ihalesi yapıldı. Yatırım ihalesi çalışmaları ise devam ediyor. Bu yıl içinde temel atılacak duruma gelecek ve tesisin tamamlanması için de 18 aylık süre öngörülüyor" şeklinde konuştu.

Koku giderecek yatırımlar yolda

Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'nin 77 dönümlük arazi üzerine kurulacağını kaydeden Ülgen, "İlk etapta 150 bin kişiye, istendiğinde ilave ünitelerle 250 bin kişiye yetecek kapasitede planlandı ve günlük debisi 30 bin metreküp olacak. İleriye yönelik düşüncelerimiz var. Bu debi ilave ünitelerle 50 bin metreküpe kadar çıkarılabilecek şekilde dizayn edildi. Mezitli Arıtma Tesisi de kendi elektriğini üretebilecek. Bu tesisi bir adım daha ileri taşıyacağız. Şehir merkezinde kalması nedeniyle koku gidermek adına ek yatırımlar da gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Yatırımların arıtma tesisleriyle sınırlı olmadığına işaret eden Kamil Ülgen, Dünya Bankası'ndan temin ettikleri 17 milyon euroluk kredi ile Tece ve Davultepe'nin kanalizasyon şebekelerini yenileyeceklerini söyledi. Bu projenin de müşavirlik projesinin bittiğini ve yapım ihale aşamasına geldiklerini dile getiren Ülgen, bu projenin de mavi bayrağa ulaşma adına önemli bir adım olacağını vurguladı.

 

 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/mersine-mavi-bayrak-icin-2nci-aritma-tesisi-geliyor_106026.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!