Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Meslek Odaları'ndan Deprem Açıklaması

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve TMMOB Yönetim Kurulu, Elazığ'da meydana gelen deprem ile ilgili yaptığı açıklamalarda, bilimden yana anlayışla denetimlerin artırılmasının gerekliliğini bir kez daha belirttiler.

yapi.com.tr
Meslek Odaları'ndan Deprem Açıklaması

"Gerekli önlemler alınsın, depremler afete dönüşmesin"
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası'nın açıklaması; "Elazığ ve çevresinde 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımızın ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmasını umuyoruz.

Doğal afetler değil kar hırsı can alıyor!

Bilim insanlarının dikkat çekmeye çalıştığı ve ülkemizde sıklıkla yaşanan depremlerin en az yıkımla atlatılmasının yolu yine bilimden yana anlayışla denetimlerin her aşamada artırılmasıdır. Ülkemizin deprem bölgesi olduğunu bir kez daha ne yazık ki acı şekilde deneyimledik. Elazığ'da yaşanan depremde denetimsizliğin ve yetkin kişiler tarafından yapılmayan yapıların can aldığına şahit olduk.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu olarak hasarların yaşandığı bölgelerde üyelerimizin ve birimlerimizin yapılacak çalışmalara katılması için çağrıda bulunuyoruz."

"Riskli yapılardaki risklerin giderilmesi çalışmaları ivedilikle başlatılmalıdır"
TMMOB
Yönetim Kurulu'nun açıklaması; "24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55'de Elazığ ili Sivrice ilçesinde 6.8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiştir. Öncelikle hayatını kaybeden yurttaşlarımız için başsağlığı diliyor, aile ve yakınlarının acılarını paylaşıyoruz. Yaralı yurttaşlarımızın da bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz.

TMMOB Diyarbakır ve Malatya İl Koordinasyon Kurullarımız bünyesinde yönetici ve uzmanlardan oluşturduğumuz ekiplerimiz 25 Ocak 2020 sabah saatleri itibari ile bölgeye ulaşmış, Elazığ ve Malatya'da çalışmalarına başlamıştır. Sivrice Kaymakamı ve Belediye başkanı ile gerekli görüşmeler yapılmış kriz masaları ile temas kurulmuştur. Tespit edilen hasarlı yapılar kriz masalarına bildirilmiştir. Çalışmalar yıkılan binalarda arama kurtarmaya yoğunlaşmış olup, yıkılmamış durumda olan hasarlı yapılara ilişkin herhangi bir tedbir alınmamış durumdadır. Artçı sarsıntılar devam etmekte olup hasarlı yapılarda yıkıcı etki yapma olasılığı yüksektir. Hasar oluşan yapılar güvenlik şeridi ile çevrilmeli içerisine hiçbir şekilde girilmemelidir. Arama kurtarma çalışmalarının yanında hasarlı yapılara yönelik acil bir çalışma yapılmalı gerekli tedbirler alınmalıdır.

Elazığ ve bölgesinde artçıları devam etmekte olan deprem Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatmıştır. Ülkemiz dünyanın en etkin deprem kuşakları üzerinde yer almaktadır. Ne zaman nerede bir depremin olacağını kestirmek güç olsa da, her an ülkemizin herhangi bir yerinde orta büyüklükte veya yıkıcı nitelikte bir depremin olma olasılığı çok yüksektir. Orta büyüklükte meydana gelen depremlerin bile kırsal alanda bulunan yapı stokunda oldukça büyük oranda hasar meydana getirmesi depreme yönelik gerekli önlemlerin alınmadığının en açık göstergesidir.

Her depremden sonra aynı acıları ve kayıpları yaşamamak için yer seçimi, yapı tasarımı, üretimi ve denetimi aşamalarında mühendislik biliminin, bilgisinin gerekleri tam olarak yerine getirilmeli, ülkemizin deprem ve afet planları geliştirilmeli, ülkemiz yapı stokunda gerekli mühendislik incelemeleri yapılarak riskli yapılardaki risklerin giderilmesi çalışmaları ivedilikle başlatılmalıdır.

TMMOB şimdiye kadar olduğu gibi depremden etkilenen tüm yurttaşlarımızla tam dayanışma içerisinde olacak, arama kurtarmadan hasar tespiti çalışmalarına ve yaraların sarılmasına kadar üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir.

Tüm üyelerimizi depremden etkilenen bölgelerde yürütülecek çalışmalara destek olmaya ve dayanışmayı büyütme davet ediyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/meslek-odalarindan-deprem-aciklamasi_177296.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!