Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Metro 12 Ay Sonra Hatay’a Ulaşacak

Ankara Yedinci İdare Mahkemesi’nin, Üçyol-Üçkuyular Metrosu’nun ihalesini iptal eden KİK’e karşı Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davada “yürütmeyi durdurma” kararı vermesi İzmir’de sevinçle karşılandı. İZFAŞ’ta toplantı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İlk etap 2011 yılının şubat mart aylarında metro Üçyol’dan iki istasyon

Milliyet Ege
Metro 12 Ay Sonra Hatay’a Ulaşacak

Ankara Yedinci İdare Mahkemesi’nin, Üçyol-Üçkuyular Metrosu’nun ihalesini iptal eden KİK’e karşı Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davada “yürütmeyi durdurma” kararı vermesi İzmir’de sevinçle karşılandı. İZFAŞ’ta toplantı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İlk etap  2011 yılının şubat mart  aylarında metro Üçyol’dan iki istasyon daha uzamış olacak ve Hatay’a kadar ulaşacak. Bu tarihler en fazla artı, eksi iki ay değişir” dedi. Kocaoğlu, Ege Üniversitesi ile Evka-3 arasında ihalesi KİK tarafından iptal edilen bölümün de 2010 yılı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Hatay ile Üçkuyular arasındaki bölümün ihalesinin de sonuçlandığını hatırlatan Kocaoğlu şöyle konuştu:

“Bu bölümü de 2011 yılının Haziran ayında tamamlamayı planlıyoruz. Yani bizim hedefimiz, 1.5 yıl sonra Evka-3’den Üçkuyular’a kadar metro hattını tamamlamaktır. Bu arada KİK, Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nin son ihalesi olan ‘haberleşme sistemi ile Çiğli ve Menderes lokal sinyalizasyon ihalesine yapılan itirazı da reddetti. Yani o projenin önünde de hiçbir engel kalmadı.”

Esastan bozdu

Ankara Yedinci İdare Mahkemesi’nin KİK’in kararını “usülden” değil, “esastan” bozarak “yürütmeyi durdurdma” kararı verdiğini hatırlatan Kocaoğlu bu konuda şunları söyledi: 

“KİK’in son dönemde artan bir tempoda İzmir aleyhine verdiği ve bizim yanlı olduğu konusunda şüphemizin kalmadığı kararlar belediyemizi ve halkımızı zedeledi. Bizim, çırpınmamız ve infialimizin haklılığı İdare Mahkemesi’nin kararı ile onaylandı. Biz Bornova ihalesinin de KİK tarafından iptalinden sonra ‘adalet istiyoruz’ derken bunu anlatmaya çalışıyorduk. Türkiye’deki diğer belediyelere uygulanan prensipler neyse İzmir’e de onların uygulanmasını istedik.”

KİK’in her iptalinden sonra iktidar partisi il başkanının kendisi ve ekibini beceriksizlikle suçladığını vurgulayan  Başkan Kocaoğlu, bu kararın ona da verilecek en güzel cevap olduğunu söyledi.

Mahkemeden ders gibi karar

Akara Yedinci İdare Mahkemesi oy birliği ile aldığı ‘yürütmeyi durdurma’ kararında şu ifadelere yer verdi: “Uyuşmazlık konusu olayda, İzmir Hafif Raylı Sistem ikinci aşama tünel işlemi ile İzmirspor ve Hatay istasyonları ikmal inşaatı yapım işi ihalesinde yaklaşık maliyetin 876 milyon 713 bin TL olarak belirlendiği halde itirazen şikayet başvurusunda bulunan Makro Yapı Ltd. Şti’nin sermayesinin 560 bin TL olduğu, bina yapım ve onarım işi ile iştigal ettiği metro-raylı sistem tünelleri inşaat işlemi ile iştigal etmediği belirlenmiştir. Davacı idarece ihale konusu alanda faaliyet gösteren ve yetkinliği olan firmalardan yedisine davet yazısı gönderilidği beş firmanın döküman satın aldığı, üç firmanın teklif sunduğu, ihale kanunun aradığı anlamda rekabet ortamının sağlanmış olduğu tespit edilmiştir. İhale üzerinde kalan Öztaş A.Ş’nin teklifinin yaklaşık maliyetin altında olduğu dikkate alındığında idarenin zarara uğratılmadığı, kamu yararının gözetildiği, ihaleyi yapma, teklifleri değerlendirme, karlılık ve verimlilik bakımından en uygun teklifi belirleme konularında takdir yetkisi bulunan idarenin anılan yetkisini kamu yararı dışında bir saikle kullandığına, saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik şeklinde belirtilen idarenin uyması gereken temel ilkelere aykırı davrandığına ilişkin somut hiçbir verinin bulunmadığı, dava konusu Kamu İhale Kurumu kararında hukuka uyarlık görülmemiştir. Anılan nedenlerle telefisi güç ya da imkansız zararlara sebep olacağı anlaşılan dava konusu işlemin dava sonuna kadar ‘yürütmesinin durdurulmasına’ oybirliği ile karar verildi.”

İkinci etaba da itiraz

İzmir Metrosu’nun Üçyol-Üçkuyular Bölümü’nün ikinci etap ihalesine de itiraz edildi. En düşük teklifi vermesine karşın matematiksel hata yaptığı gerekçesiyle kazanamayan Çelikler firması, ihale sonucunun iptali için Büyükşehir Belediyesi’ne itiraz etti. İhaleyi, 69 milyon 544 bin 329 TL ile ikinci en düşük teklifi veren Sigma İnş. Turizm A.Ş.- Borege inşaat San. LTD ortak girişimi kazandı. En düşük teklifi 63 milyon 288 bin 271 TL’yle veren Çelikler İnş. ve San. A.Ş.-Ermit Müh. İnş. San ve Tic. Ortak girişimi ise, İhale Komisyonu’nun düşük fiyat sorgulamasında tekliflerindeki çarpma ve bölme hataları nedeniyle ihale dışı kaldı. Firma, belediyeye itiraz dilekçesi verdi. Komisyon, itirazı inceledikten sonra kararını verecek.  Firma tatmin olmazsa, KİK’e başvurabilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/metro-12-ay-sonra-hataya-ulasacak_77047.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!