Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Metrobüs Hattına Akıllı Duraklar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs hattında devreye girecek güneş enerjisiyle çalışan 'Akıllı Duraklar ve Aydınlatma Sistemleri'ni tanıttı.

yapi.com.tr
1 Metrobüs Hattına Akıllı Duraklar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs hattında devreye girecek güneş enerjisiyle çalışan 'Akıllı Duraklar ve Aydınlatma Sistemleri'ni tanıttı. Topbaş, Ayazağa İETT garajından hareket eden, sistemin yüklendiği bir otobüsün içinde basın mensuplarına bilgi verdi. Topbaş, Büyükşehir iştiraklerinden İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (İSBAK) Türkiye'de ilk kez komplike bir sistem geliştirdiğini belirtti.

"Bu sistemin ilk uygulamasına metrobüs hattında başlayacağız" diyen Topbaş, sistemin daha sonra tüm otobüslere ve duraklara yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti. İstanbul'un, 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini hatırlatan Topbaş, sistemi 2010'dan önce tüm İstanbul'da yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

Ekranlardan durak takibi ve güvenlik

Sistem kapsamındaki otobüslerde bulunan ekranın, hem reklam, hem de yolcuları bilgilendirme amaçlı kullanılacağını söyleyen Topbaş, "Bu ekran, akıllı duraklarla da irtibatlı olacak. Sistemde sesli ikazlar olacak, böylece otobüste kitap okuyan ya da dalgın olan yolcu, hangi durağa geldiğini sesli ikazdan duyabilecek. Yolcu, kaç dakika sonra hangi durağa geleceğini de ekrandan izleyebilecek" diye konuştu.

Sisteme dahil olan otobüslerde güvenlik kameraları bulunacağını anlatan Topbaş, "Kamera, otobüsün içini gösterecek ve kayda alacak. Kamera görüntüleri, gerektiğinde merkezden de izlenebilecek. Otobüsün içindeki kapkaç, gasp gibi tüm olumsuzluklar da kaydedileceğinden, gerekirse emniyetle ilgili birimlere de bu görüntüler aktarılabilecek" dedi. Ekranda, güzergah haritası bulunacağına işaret eden Topbaş, gelinen durağın adı, bir sonraki durağa kaç kilometre kaldığı gibi bilgilerin de bu ekrandan takip edilebileceğini söyledi. Topbaş, akıllı durakta bekleyen bir yolcunun, sistemdeki bir otobüsün, o durağa ne kadar uzaklıkta bulunduğunu, yaklaşık olarak ne kadar süre sonra durakta olacağını öğrenebileceğini de ifade etti.

Cep telefonuyla da hizmet verilecek

Sistemin, bir sonraki aşamada cep telefonları aracılığıyla da hizmet vereceğini dile getiren Topbaş, "Vatandaş, bulunduğu yerden cep telefonu aracılığıyla, beklediği otobüsün en yakınındaki durağa ne kadar uzaklıkta olduğunu da öğrenebilecek" dedi. Akıllı durak, güneş enerjisiyle çalışan bir sistem. Bu sistem sayesinde, yönetim merkezinden otobüslerin doluluk oranları ve duraklara varış durumları gibi bilgiler de tespit edilebilecek. Sisteme bağlı otobüs herhangi bir trafik sinyalizasyonuna yaklaştığında, mümkünse bu otobüse yeşil ışık yakılması sağlanacak, geçiş üstünlüğü tanınacak. Böylece, toplu taşıma araçlarını kullananların daha kısa sürede duraklara ulaşması sağlanacak. Akıllı durakların aydınlatılması da güneş enerjisiyle sağlanacak. Durağın bulunduğu yerde 5 gün elektrikler gelmese bile sistem çalışabilecek.

Trafik yoğunluğu gözlenebilecek

Sistemin komuta kontrol merkezinden otobüslerle ilgili bilgiler takip edilebilecek. Sistem tamamen devreye girdiğinde modern, hızlı, kaliteli ve doğru ulaşım imkanı sağlanacak. Durakta bekleyen yolcu, hangi otobüsün ne zaman geçtiğini yanındakine sormak yerine, sistemden öğrenebilecek.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/metrobus-hattina-akilli-duraklar_61415.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • lETT once duraklari bolmeli, Ankarada o sekilde duzenlenmis. Bir duraga bir cok bolgenin otobusu yanasmaya kalkinca tikaniyor. Boyle olunca da bir cok otobus durakta durmadan devam ediyor. Bu sefer de biz yolcular magdur oluyoruz. Bunlara bir cozum getirilmeli. Ondan sonra susleme isine devam edilir... Fatma Donmez.... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!