Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Metrobüsle Tanışmaya Dört Gün Kaldı

İyi haber: İstanbul trafiğine ilaç gibi gelecek metrobüs seferleri ilan edildiği gibi okulların açılacağı 17 Eylül'de başlayacak. Kötü haber: Seferler 50 değil, iki metrobüsle yapılacak, Topkapı'dan Avcılar'a değil, Küçükçekmece'ye gidecek...

Radikal Gazetesi/Serkan OCAK
Metrobüsle Tanışmaya Dört Gün Kaldı

ünyanın en büyük metropollerinden İstanbul, okulların açılacağı 17 Eylül Pazartesi günü metrobüsle (lastik tekerlekli metro) tanışacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin trafik tıkanıklığına karşı geliştirdiği en büyük projelerden olan metrobüs, seferlerine başlayınca 1690 otobüs ve minibüsün Topkapı-Avcılar hattında sefer yapması yasaklanacak. Ancak bir dizi aksilik yüzünden seferlerin başlangıcı sancılı olacak.

Aylardır büyük bir şantiye alanına dönen E-5'te çile çeken İstanbullular nihayet sabırlarının meyvesini alacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 156 milyon YTL'lik projesi çerçevesinde eski geçitler kaldırılarak, yerlerine metrobüsler için düşünülen istasyonlara uygun yenileri yerleştildi. Yolun ortasında kalan elektrik direkleriyle ağaçlar kaldırıldı. E-5, tercihli, transit ve yan yollarla birlikte 12 şeritli bir karayolu haline geldi. Çalışmalar sayesinde üç şeritte maksimum
6 bin olan araç kapasitesi, beş şeritte 7 bin 500 araca çıkarıldı.
Büyütmek için tıklayınız

Metrobüs çalışmaları nedeniyle, E-5 karayolu üzerindeki trafik akışında belirgin bir rahatlama yaşandı ancak minibüs ve otobüslerin yan yollara yönlendirilmesi, buralarda trafiği zaman zaman durma noktasına getirdi. Özellikle minibüs ve otobüslerin duraklarda meydana getirdikleri yığılma, buralarda günün her saatinde uzun araç kuyrukları oluşmasına sebep oldu.

E-5'ten 1690 araç azalacak
Tamamı üç etapta olmak üzere ve iki yakayı birleştirerek Göztepe- Beylikdüzü arasında hizmet vermesi planlanan metrobüs, ilk etapta Topkapı-Küçükçekmece arasında 17 Eylül pazartesi günü seferlerine başlayacak. Trafiğin yoğun saatlerinde yolculuğun bir saati aştığı bu güzergâhta, metrobüsle 14 duraktaki durma süreleri dahil aynı yolculuk yarım saat sürecek. Metrobüsle saatte bir yöne 15 bin yolcu taşınacak. Topkapı-Avcılar arasındaki 20 kilometrelik hatta 50 metrobüs görev yapacak. Hızları en fazla saatte 75 kilometre olan otobüsler yoğun saatlerde bile istasyonlardan iki dakikada bir yolcu alacak. İlk ikisi hafta başına kadar Hollanda'dan getirtilecek olan metrobüslerin devamı peyderpey gelecek. Şimdi bu güzergâhtaki minibüs ve otobüsler saatte 13 bin yolcu taşıyor. Metrobüsün hizmete girmesiyle 1210 minibüs ve 480 otobüs E-5'e çıkmayıp iç hatlarda hizmet verecek.

Metrobüsle ilgili yol ve durak çalışmaları hâlâ devam ediyor. Buna karşın Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, daha önceden duyurdukları gibi metrobüsün 17 Eylül'de sefere başlayacağını söyledi. Ancak Topbaş'ın açıklamalarından trafiği rahatlatmasını amaçlayan metrobüs seferlerinin eksiklikler nedeniyle biraz sıkıntılı bir başlangıç yapacağı anlaşılıyor.

Topbaş: Eksikler bitecek
Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, gecikme olduğunu kabul ederken, bunu çalışmanın şehir içinde yürütülüyor olmasına ve bürokratik engellere bağladı. Topbaş, şöyle dedi: "Çok kolay iş değil. Bazı kurumlarla olan ilişkilerde sıkıntı çekiliyor. Otobüslerden 10 tanesinin gümrükte olduğu bilgisi geldi. Mevcut haliyle ne kadar bitirdiysek o kadarıyla devreye sokacağız. Gerekirse mevcut otobüsleri devreye sokarak vatandaşımızın Avcılar'dan olmasa bile Küçükçekmece'den Topkapı'ya erişimini sağlayacağız. Eksikler tamamlanacak."

Topbaş, metrobüsle ilgili olarak önceki gün de gazetecilere açıklama yapmıştı. Metrobüs duraklarında üst örtülerin tasarımları geciktiği
için yetişemediğini söyleyen Kadir Topbaş, "İlk aşamada metrobüslerin sadece iki tanesini devreye sokabileceğiz. Ötekileri önümüzdeki aylar içinde alacağız" diye konuşmuştu.

Şoföre bile ihtiyacı yok
Çağın ileri ulaşım sistemleri arasında sayılan ve hibrid (elektrik-dizel) motorlu olarak tasarlanan metrobüs, yola döşenen manyetik çivilerden aldığı sinyallerle şoförsüz olarak da hizmet verebiliyor. Ancak İstanbul'daki metrobüslerde şoför olacak. Otobüsler hem orta perondan, hem de yol kenarı duraklarından yolcu indirip bindirebiliyor. Teknik özellikleri şöyle:
Üretim: Hollanda
Uzunluk: 26 metre (standardı 22-24 metre, İstanbul için özel üretim yapıldı)
Kapasite: 300 kişi
Maliyet: 1 milyon 200 bin avro (Toplam: 60 milyon avro)

http://www.yapi.com.tr/haberler/metrobusle-tanismaya-dort-gun-kaldi_56290.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!