Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mevlana Müzesi Yenileniyor

En son yaklaşık 43 yıl önce restorasyonu yapılan Mevlana Müzesi'nin kubbesinin, zaman içinde yıpranarak üzerindeki 10 çini parçasının bozulması nedeniyle, Mevlana'nın 734. vuslat yıldönümü etkinlikleri öncesinde bakımının yapılması planlanıyor.

Zaman Gazetesi



n son yaklaşık 43 yıl önce restorasyonu yapılan Mevlana Müzesi'nin kubbesinin, zaman içinde yıpranarak üzerindeki 10 çini parçasının bozulması nedeniyle, Mevlana'nın 734. vuslat yıldönümü etkinlikleri öncesinde bakımının yapılması planlanıyor.

İlk olarak 1926 yılında Konya Asar-ı Atika Müzesi adı altında müze olarak hizmete açılan Mevlana Müzesi ve dergahı, 1954 yılında ismi değiştirilerek Mevlana Müzesi olarak hizmete devam etti.

Bugüne kadar kent merkezinde kar yağışı, yağmur ile sıcak ve soğuk havalar müzenin yeşil kubbesindeki çinilerin yıpranmasına neden olurken, belli zaman aralıklarında yıpranan 1-2 çinisi yenilendi.

Mevlana Müzesi'nin ilk olarak 1396'lı yıllarda çinilerle kaplanan ve en son 43 yıl önce restorasyonu yapılan kubbesinin, zaman içinde yıpranarak üzerindeki 10 çini parçasının bozulması nedeniyle daha geniş kapsamlı bir bakımdan geçirilmesi gündeme geldi.

Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığına kubbenin üzerindeki çinilerin yenilenmesi yönünde talepte bulunduklarını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüsettar Yarar, Bakanlık tarafından Mevlana Müzesi'ndeki tahrip olan çinilerin incelenip, neler yapılabileceği konusunda araştırma yapması için bir kurul oluşturulduğunu belirtti.

Türkiye'nin farklı illerindeki üniversitelerden öğretim üyelerinin müzenin kubbesinin incelenmesi için Konya'ya gelmelerini beklediklerini dile getiren Yarar, şunları kaydetti:

''Konya'ya gelecek bu uzman kişiler, müzenin yıpranan çinileri üzerinde inceleme yaparak, kubbenin tamamı veya yıpranan, eskiyen çinilerin değiştirilmesi yönünde rapor hazırlayacak. Daha sonra bu rapor doğrultusunda kubbenin restorasyonu için proje hazırlayarak, onarım işlemine başlayacağız. Mevlana Müzesi'nin yeşil kubbesinin, Türkiye'de başka bir örneği yok. Türkiye'de tek olan bu kubbe, yıpranan ve deforme olan kısımlarının da yenilenmesiyle oldukça hoş bir görünüme kavuşacak.''

Yarar, UNESCO tarafından Mevlana Yılı ilan edilen 2007'de Mevlana'nın 734. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri öncesi, yeşil kubbenin restorasyonunu tamamlamayı planladıklarını, bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığından gelecek uzman ekibi beklediklerini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mevlana-muzesi-yenileniyor_51776.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!