Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Mevlana’ya Alternatif ‘Çatalhöyük’

Konya’nın Çumra İlçesi yakınlarındaki 9 bin yıllık Çatalhöyük Yerleşim Merkezi Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, Çatalhöyük’ün, Mevlana Müzesi’nin ci

NTV-MSNBC



onya’nın Çumra İlçesi yakınlarındaki 9 bin yıllık Çatalhöyük Yerleşim Merkezi Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, Çatalhöyük’ün, Mevlana Müzesi’nin ciddi bir alternatifi olacağını söyledi.

Prof. Dr. Hodder, Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’i makamında ziyaret ederek, dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri kabul edilen Çatalhöyük’teki kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çatalhöyük’te oluşturulan açıkhava müzesinde, kazılardan çıkarılan eserlerin kopyalarının sergilendiğini ifade eden Hodder, “Yerleşim birimindeki evlerin bir kopyası da tamamlanmak üzere” dedi.

Gelir ve kültür seviyesi yüksek turistlerin Mevlana Müzesi’ni ziyaret ettiğini dile getiren Hodder, en eski yerleşim birimlerinden biri olan Çatalhöyük’ün, Mevlana Müzesi dışında ciddi bir alternatif olacağını belirtti.

Çatalhöyük’ü, yapılan çalışmalar ve çevre düzenlemeleriyle cazibe merkezi haline getireceklerini kaydeden Hodder, yıllık kazı çalışmalarının, 300 bin dolar gibi bir bütçeyle yapıldığına dikkati çekti.

Hodder, bu bütçenin 150 bin dolarına yakınının uluslararası fonlar tarafından, kalan bölümünün ise bireysel kurum ve kuruluşlarca karşılandığını ifade etti.

Bugüne kadar Konya’dan önemli bir destek almadıklarını dile getiren Hodder, kazı çalışmalarının devam etmesi için destek beklediklerini söyledi.

KSO Başkanı Büyükhelvacıgil ise kazı çalışmalarının insanlığa büyük bir hizmet olduğunu belirterek, “Çatalhöyük’teki kazılar, Konya için çok önemli. Bu yerleşim biriminin tanıtımını yapmak, özellikle yabancı turistleri Konya’ya çekmek ve konaklamalarını sağlamak zorundayız” dedi.

Helvacıgil, kültür turizmi açısından büyük önem taşıyan bu yerleşim merkezinin, uğrak bir yer haline getirilmesi halinde bunun Konya ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mevlanaya-alternatif-catalhoyuk_24140.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!