Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mihrimah Sultan Külliyesi Önündeki Yapıya Tepki

Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en önemli eserlerinden biri olan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan’ın Üsküdar’da yaptığı Mihrimah Sultan Külliyesi’nin önüne yaklaşık 4 metre yüksekliğinde prefabrik bir yapı yapılmaya başladı.

yapi.com.tr
Mihrimah Sultan Külliyesi Önündeki Yapıya Tepki

DHA'nın haberine göre, Mimar Sinan'ın Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan için yaptığı külliyenin hemen önünde, çelik sirkülasyonlu prefabrik bir yapının inşaatına başlandı. Üsküdar sahilinde halen bir otobüs mobil olarak kan merkezi hizmeti veriyor. Bu yapıyla hizmetin, sabit hale gelmesinin amaçlandığı bildirildi.

“Üsküdarlı'ya değil Mimar Sinan'a saygısızlıktır”

Yaklaşık 4 metrelik yüksekliği ile külliye duvarı yüksekliğini aşan yapı, Üsküdarlıların tepkisini çekti. Doğma büyüme Üsküdarlı olan Müyesser Akça, Üsküdar Meydanı’nın tarihi ile bir bütün olduğunu belirterek “Mimar Sinan’ın eserinin tam önüne bunu nasıl yaparlar. Bırak Üsküdarlı’ya Mimar Sinan’a yapılmış bir saygısızlıktır. Üsküdar Meydanı Marmaray’dan sonra zaten kısıtlı bir alana dönüştü. Tarihi dokuyu da yok ederseniz geriye meydan diye bir şey kalmaz. Bu yapıyı başka yere yapsınlar, buraya değil” dedi.

“Bu cami Mimar Sinan'ın bir hediyesi”

Üsküdar’da yaşayan Gülsün Orhon da caminin yanında yapılan yapıdan memnun olmadığını belirterek “Cami kendi başına çok büyük bir eser, bir anıt. Özgür kalmasını isterim” dedi. Yapılacak yapıda ‘Kızılay Kan Merkezi’ olacağı duyumunu aldıklarını söyleyen Gülnur İnan ise “Bu Mimar Sinan’ın bir hediyesi. Böyle tarihi yapıların yanında hiçbir şey olmamalı. Ama maalesef yapıyorlar” dedi. Bazı vatandaşlar da külliyeyle uyumlu olması durumunda yeni bir yapı yapılmasının sakıncası olmadığını ifade etti.

“Caminin siluetini, dokusunu bozar”

Mihrimah Sultan Cami’ne bitişik yapılan yapının akibetine ilişkin, Üsküdar Bölgesinden sorumlu 6 No’lu Koruma Kurulu’ndan bilgi isteyen Mimarlar Odası, “Kurul kurallarına aykırı, izinsiz bir uygulama var ise ivedilikle durdurulması konusunda” Üsküdar Belediye Başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bildirimde bulunulduğu yanıtını aldı. Mimarlar Odası Anadolu I. Büyükkent Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu üyesi Aysel Can Ekşi, uygulamanın bir kent suçu olduğunu ve acilen kaldırılması gerektiğini savundu. Kaldırılmadığı takdirde Mimarlar Odası’nın konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacağını belirten Ekşi, “Mimar Sinan’ın eserlerinden birinin önünde, caminin etkisini bozacak, onun özgürlüğüne karşı duracak yapılar olmamalı. Caminin önünde o silueti, dokuyu bozan, eserin niteliğini ortadan kaldıran her türlü yapı kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Mihrimah Sultan için yapıldı

1548 yılında inşa edilen camiye Fatih bölgesinden yüksek bir noktadan bakıldığında, Hicrî takvime göre her ayın 14'ünde, sabah gündoğumunda iki minare arasından güneşin doğuşu ve akşam gün batımında ise ayın doğuşu izlenebilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah’a koyduğu isim Mihr-î Mah Güneş ve Ay manasına gelmektedir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mihrimah-sultan-kulliyesi-onundeki-yapiya-tepki_144317.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!