Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Milano Expo’ya Mafya Gölgesi

Haftalık Espresso dergisinde ‘Gomorra Deposu’ başlığıyla yayımlanan haberde yıllardır Kuzey İtalya’da söz sahibi olan Calabria mafyası Ndrangheta’nın yapı sektöründeki atık malzemenin usulsüz ve toplum sağlığını tehdit edecek koşullarda gömülmesinden sorumlu olduğunu, Milanolu sanayicilerin de üstlendikleri projelerde tasarruf sağlamak adına mafya

Cumhuriyet Gazetesi
Milano Expo’ya Mafya Gölgesi

İtalya’da Milano Savcılığı, Expo ve Bovisa’da tasarlanan yeni politeknik binasının inşaat projelerini üstlenen Euromilano şirketi ile güneyli mafya Ndrangheta’nın işbirliği yaptığını öne sürdü. Haftalık Espresso dergisinde ‘Gomorra Deposu’ başlığıyla yayımlanan haberde yıllardır Kuzey İtalya’da söz sahibi olan Calabria mafyası Ndrangheta’nın yapı sektöründeki atık malzemenin usulsüz ve toplum sağlığını tehdit edecek koşullarda gömülmesinden sorumlu olduğunu, Milanolu sanayicilerin de üstlendikleri projelerde tasarruf sağlamak adına mafya yöneticileriyle işbirliği yaptığı suçlamasında bulundu.

Espresso dergisi geçen yıl yer verdiği bir başka haberde Milano’nun merkezinde ve banliyö semtlerindeki şantiyelerde usulsüz yöntemlerle gömülen atık malzemeler konusunda suç duyurusunda bulunmuştu. Mali polisin yürüttüğü araştırma çerçevesinde atık malzemelerin usulsüz yöntemlerle gömülmesi konusundaki şüpheler belgelenerek 23 kişi sorgulandı. Soruşturmaya göre yıllardır yol inşaatları ve atık malzemelerin gömülmesi konusunda uzmanlaşan Ndrangheta mafyası ile Milano’lu bazı arazi sahibi ve yatırımcıların işbirliği yaptıkları ortaya çıktı.

Mafya ve yatırımcılar arasındaki ilişkide Milano Expo’nun düzenleneceği alanlardaki inşaat projelerinin sorumluluğunu üstlenen Euromilano şirketinin üst düzey yöneticisi Alessandro Pasquarelli ile mafya yöneticileri arasında doğrudan bağlantı olduğu iddia edildi.

Milano Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma 2008 Ocak-Mart aylarında başladı. Soruşturma kapsamında Ndrangheta’nın sahibi olduğu üç lisanssız kamyonun Milano’ya bağlı Cornaredo, Arluno ve Marcallo con Casone belediyelerinde atık inşaat malzemesini açık alana boşalttığı belgelendi. 84 bin metreküplük bir alana yığılan atık üzerinde yapılan tahlil malzemenin insan ve çevre sağlığı açısından tehlikeli cıva, kurşun, psb ve benzopiren maddeler içerdiğini ortaya koydu. Uzmanlar mevcut maddelerin normal sınırın 30 katı üzerinde olduğunu vurguladı.

Kuzey İtalya’da Bovisa Politeknik binasi ve Expo inşaatı alanlarındaki atık malzemeyi taşıyan kamyonların Barbaro, Papalia ve Grillo gibi ünlü mafya ailelerinin üzerine kayıtlı olduğu anlaşıldı. Savcılık zehirli atık madde içeren malzemenin Euromilano şirketinin yeni bir rezidans inşa ettiği eski kâğıt fabrikası Binda’nın arazisinden geldiğini öne sürdü.

Milano Savcılığı ön soruşturmanın gelecek soruşturmaların boyutunu genişleteceğine dikkat çekerek son yıllarda Euromilano şirketinin gerçekleştirdiği inşaatlarda toplanan atık malzemenin nerede yığıldığı sorusunu gündeme getirirken Milano Expo için öngörülen dev şantiyelerde kimin gözetmenlik yapacağı sorusunu tartışmaya açtı. Ancak Milanolu siyasi yöneticilerin şu aşamada mafya karşıtı bir komisyonun kurulmasına sıcak bakmadığı öne sürüldü.

http://www.yapi.com.tr/haberler/milano-expoya-mafya-golgesi_71248.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!