Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Milli Arşiv Sitesi" Açılıyor

Osmanlı arşivleri başta olmak üzere Türk tarihinin önemli bilgi ve belgelerini aynı ortamda toplayacak İstanbul-Kağıthane'deki Milli Arşiv Sitesi Kampusu tamamlandı.

yapı.com.tr
"Milli Arşiv Sitesi" Açılıyor

Yapımı 3.5 yıl süren ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Haziran ayı başında açılışı yapılacak olan Site, hem özellikleri hem de güvenliğiyle adından söz ettirecek.

12 Bloklu dev site

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, arşivlerdeki mekânların dağınıklığı ve yetersizliği sebebiyle oluşan problemlerin giderilmesi amacıyla inşaatına 4 Kasım 2009'da başlanan Milli Arşiv Sitesi, zemin altından en altta garajlar, bunun üstünde depo alanlarıyla birbirine bağlı bulunuyor. Zemin üstünde ise birbirinden bağımsız 1'i kongre merkezi olmak üzere toplam 12 blok yer alıyor. Bu bloklar; idari bina, 350 kişilik araştırma salonu, araştırma enstitüsü, kütüphane ve müze, dijital arşivleme, restorasyon, yayın hizmetleri ve tanıtım hizmetleri, tasnif çalışmaları ve sosyal hizmet üniteleri ile yemekhaneden oluşuyor. Ayrıca altında büyük bir fuaye ile küçük toplantı salonlarının bulunduğu yaklaşık bin kişilik bir kongre merkezi yer alıyor.

130 bin metrelik raf

Sitenin arşiv depoları ise birbirinden farklı güvenlik tedbirleri göz önünde bulundurularak yapıldı. Başbakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, kimyevi ve biyolojik harbe dayanıklı arşiv depo üniteleri bulunan sitede, 3.5 kat olarak planlanan depo ünitelerinin raf sistemleri tam olarak kurulduğunda, takriben 130 bin metre uzunluğunda olacak. Sitede 200 çalışma odası, 160 depo alanı, 3 büyük genel amaçlı toplantı salonu, 5 seminer odası ve hemen her birimin toplantı yapabileceği 10 adet birim toplantı odası bulunuyor. Komplekste bin civarında personel çalışacak.

"Taş" gibi koruma

Yetkililer, arşivlerin bulunduğu bütün depoların, Milli Arşiv Sitesinin yaslandığı vadinin arka bölümündeki tepedeki kayalık alan oyularak, kaya oyuğunun içine gömüldüğünü bildirdi. Böylece arşiv materyalleri yalnızca sel, deprem gibi doğal afetlere karşı değil, doğal olmayan kimyevi ve biyolojik saldırılara karşı da korunmuş olacak. Arşiv malzemesinin önemi nedeniyle, her ünitenin bağımsız güvenlik denetimi bulunduğu belirtildi. Bütün girişlerde, kartlı ve parmak izi okuyuculu turnikeli giriş üniteleri yer alıyor. Bütün site gece görüşüne sahip kameralarla 24 saat izleniyor.

Isı ayarlı akıllı site

Depoların ve çalışma mekânlarının tamamının, evrakın sağlıklı bir şekilde saklanabileceği ve tasnif edilebileceği iklimlendirme şartlarına göre yapılandırıldığı da kaydedildi. Depolarda yüzde 45-60 nem ve 18-22 derece sıcaklık olacak. Çalışma mekânlarında da yine yüzde 45-60 nem ile 26-28 derece sıcaklık sağlanacak. Bütün çalışma mahalleri, depolar ve odalar, gazlı yangın söndürme sistemleri ve yangın anında bölümlere bağımsız olarak müdahale edebilmek için otomatik yangın izolasyon kapılarıyla donatıldı. Binayı Başbakan Erdoğan da Haziran başında açarak gezecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/milli-arsiv-sitesi-aciliyor_109055.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!