Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Milyar TL Teşvik Değil Yatırım Tutarı'

Çalık Holding, Hazine'nin rafineri yatırımı için verdiği teşvik belgesindeki tutarın teşvik miktarı değil planlanan yatırım tutarını gösterdiğini belirterek "Nakdi destek söz konusu değil" açıklaması yaptı

Sabah Gazetesi
'Milyar TL Teşvik Değil Yatırım Tutarı'

Çalık Holding, Hazine'nin rafineri yatırımı için verdiği teşvik belgesindeki tutarın teşvik miktarı değil planlanan yatırım tutarını gösterdiğini belirterek "Nakdi destek söz konusu değil" açıklaması yaptı

Çalık Holding, Adana Yumurtalık'ta yapılacak rafineri için Hazine'nin verdiği 14.8 milyar liralık yatırım teşvik belgesiyle ilgili olarak "Milyar TL olarak ifade edilen meblağlar hiçbir surette teşvik miktarı değil şirketimizce planlanan sabit yatırım tutarını göstermektedir" açıklamasında bulundu. 7 bini inşaat döneminde, bin 500 kişiye de işletme döneminde istihdam sağlayacağı ifade edilen projenin teşvik başvurusunda bulunan 387 proje içinde en büyüğü olduğuna dikkat çekildi.

LİSANS 2007'DE ALINDI

Çalık Holding, 18 Mayıs 2010 tarih ve 27585 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Nisan 2010 teşvik belgeleri listesine ilişkin olarak kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla yazılı bir açıklama yaptı. 'Petrokimya ve Rafineri Projesi İçin Hazine Tarafından Uygulanacak Teşvik ile İlgili Bilgi Notu' başlıklı açıklamada, Çalık Grubu şirketlerinden Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri AŞ'nin (DAPRAŞ) petrokimya ve rafineri kurulmasına ilişkin olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na yaptığı başvurunun ardından 6 Aralık 2007'de 'rafinerici lisansı' verildiği hatırlatıldı. Bu lisans çerçevesinde projenin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaların halen sürdüğü kaydedilen açıklamada, inşaat döneminde 7 bin, işletme döneminde ise yaklaşık bin 500 kişiye istihdam sağlayacak bu projenin teşvik için başvuruda bulunan 387 proje içinde en büyük yatırım olma özelliğine dikkat çekildi. Hükümetin 2009'da kabul ettiği teşvik sistemine yönelik de bir hatırlatma yapılan açıklamada şöyle denildi: "Bilindiği üzere, Bakanlar Kurulu'nun 16 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararı' kapsamında yeni teşvik sistemi açıklandı. Bu teşvik paketi, Türkiye'de yatırım yapmayı planlayarak gerekli yeterlilik ve resmi izinleri alan tüm yatırımcılara, gelişmekte olan ve gelişmesi planlanan sektörlere açık olup teşvik belgesi almaya hak kazanmış firmalara yatırımın yapılacağı bölgeye ve yatırımın ölçeğine göre değişen oranlarda vergi ve prim indirimleri sağlamakta. Petrol rafinasyonu da yeni teşvik sisteminde 'büyük ölçekli yatırımlar' başlığı altında desteklenecek 11 sektör içinde yer alıyor."

İMTİYAZ YOK

Teşvik sistemi çerçevesinde Adana- Yumurtalık'ta kurulması planlanan petrokimya ve rafineri kompleksi için Hazine'ye 18 Şubat'ta başvurulduğu kaydedilen açıklamada, 26 Nisan 2010'da da teşvik belgesi almaya hak kazanıldığı kaydedildi. Holding, teşvik belgesi alan tüm firmalara "KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi desteği" şeklinde teşvik unsurlarının öngörüldüğüne dikkat çekti. "Şirketimize nakdi veya doğrudan bir destek verilmesi veya imtiyaz sağlanması söz konusu değil" denilen açıklamada, bu teşvik paketine ilişkin bazı yayın organlarında yer alan haber ve yorumlarda 'milyar TL' olarak ifade edilen meblağların sağlanan teşvikin miktarını değil planlanan sabit yatırımın tutarını gösterdiği kaydedildi.


ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/milyar-tl-tesvik-degil-yatirim-tutari_79572.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!