Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimar Sinan'ın Adında Uzlaştılar

MSÜ Senatosu'nun aldığı ve üniversitenin adının 'Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi' olarak değiştirilmesini öngören karar yasa tasarısı olara

Sabah
Mimar Sinan'ın Adında Uzlaştılar

b>MSÜ Senatosu'nun aldığı ve üniversitenin adının 'Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi' olarak değiştirilmesini öngören karar yasa tasarısı olarak TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Mimar Sinan Üniversitesi'nin adının 'Güzel Sanatlar Üniversitesi' olarak değiştirilmesi istemiyle başlayan tartışma uzlaşma ile noktalandı. Üniversitenin adının 'Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi' olarak değiştirilmesini öngören yasa tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

121. kuruluş yıldönümünü kutlayan Mimar Sinan Üniversitesi'nde bir yıldır süren isim tartışmasına son noktayı TBMM koyacak. Bir süre önce Rektör İsmet Vildan Alptekin üniversitenin adını 'Güzel Sanatlar Üniversitesi' olarak değiştirilmesini önerdi. Bu öneri akademi ve sanat çevrelerinde tartışmalara neden oldu.

Bunun üzerine Üniversite Senatosu üniversitenin adının 'Güzel Sanatlar Üniversitesi' yerine 'Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi' olarak değiştirilmesi kararını aldı. YÖK Genel Kurulu kararı onadı. Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdi. Önceki gün üniversitenin adının 'Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi' olarak değiştirilmesini öngören yasa tasarı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

KIRGINLIK GİDERİLECEK
Tasarıda 'Güzel sanatlar' adı altında kurulan kurumun 1982'de akademiden üniversiteye dönüşmesiyle 'Mimar Sinan Üniversitesi' adını aldığı hatırlatıldı. Tasarıda 'Güzel Sanatlar' ibaresinin kaldırılmasının öğretim elemanları ve mezunları arasında moral bozukluğuna neden olduğu ve sanatçı duygularını zedelediği ifade edildi. Tasarıda bu kırgınlığın kaldırılması için üniversitenin adının 'Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi' olarak değiştirilmesi gerektiği belirtildi.

DOĞRU OLAN YAPILDI
Rektör Prof. Dr. İsmet Vildan Alpekin, Mimar Sinan adının tek başına yeterli olmadığını belirterek, değişiklik istemini şöyle açıkladı

"Mimar Sinan adına karşı değildik ancak tam misyonumuzu karşılamıyordu. Bu kurum 1882'de Sanayi-i Nefise Mektebi adı ile kuruldu, 1928'de Güzel Sanatlar Akademisi adını aldı. 1982 yılında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile üniversiteye dönüştürüldü ve Mimar Sinan Üniversitesi adı verildi. Birden yapılan bu isim değişikliği kuruma oturmadı. Şimdi doğru olan yapılacak."

AKADEMİSYENLER NE DİYOR?
Prof. Dr. Esin Küntay Sosyoloji Bölüm Başkanı Önemli olan eğitimin kalitesidir. Adını değiştirmek eğitimin kalitesini değiştirmeyecektir. Önemli olan disiplinler arasında bir dışlanmanın olmamasıdır, ben de olmayacağına inanıyorum.

Prof. Dr. Rahmi Aksungur Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Uzun yıllar Güzel Sanatlar Akademisi olarak tanınan okul gerçek misyonunu taşıyacak bir isme kavuşacak.

Prof. Dr. Suphi Saatçi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mimar Sinan ismiyle biz mimarlar iftihar ederiz. Ama diğer bölümdekiler bu okulda sırf mimarlık olmadığı için alınganlık gösteriyorlardı. İstedikleri oldu. Ama Fen Edebiyat Fakültesi bu değişikliğe alınganlık gösterirse ne olacak?

İLK TASARI
Mimar Sinan Üniversitesi'nin isminin değişmesi için hazırlanan tasarı bir ilki oluşturuyor. 1999'da Sakarya Üniversitesi de ismini 'Sakarya Teknik Üniversitesi' olarak değiştirmek için senato kararı almış ve bu kararı YÖK'e göndermişti. YÖK Genel Kurulu da bu istemi onamış ve Milli Eğitim Bakanlığı'na yollamıştı ancak bu güne kadar Bakanlık isim değişikliği için gereken kanun tasarısını hazırlamamıştı.

121 YILLIK KURUM
Mimar Sinan Üniversitesi sanat tarihçisi, arkeolog ressam, müzeci olan Osman Hamdi Bey tarafından 1882'de 'Sanayi-i Nefise Mektebi Alisi' adı altında ilk sanat ve mimarlık yüksek okulu olarak kuruldu. 1928'de 'Güzel Sanatlar Akademisi' adını aldı. Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminin ve Cumhuriyet Türkiye'sinin kuruluş günlerinin, resim ve heykelden başlayarak tüm plastik sanatlar ve mimarlık alanlarındaki ilk kadrolarını yetiştirdi. 1982'de üniversite oldu ve adı 'Mimar Sinan Üniversitesi' olarak değişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimar-sinanin-adinda-uzlastilar_7987.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!