Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Mimari Detaylar Bana Zenginlik Katıyor

Teknolojiden modaya, mekan tasarımından ev gereçlerine kadar, hergün bir ürün çıkıyor piyasaya. Bunları birbirinden ayırmak ve tekrara düşmemek için özgün fikirler, değişik tarzlar, farklı tasarımlar ortaya koymaksa oldukça zor bir iş. Dünyaca ünlü markalar için birçok ürün tasarlayan Türkan Arpacı, tasarımcıları en çok yoran bu konuya değişik bir

Zaman PAZAR
Mimari Detaylar Bana Zenginlik Katıyor

Teknolojiden modaya, mekan tasarımından ev gereçlerine kadar, hergün bir ürün çıkıyor piyasaya. Bunları birbirinden ayırmak ve tekrara düşmemek için özgün fikirler, değişik tarzlar, farklı tasarımlar ortaya koymaksa oldukça zor bir iş. Dünyaca ünlü markalar için birçok ürün tasarlayan Türkan Arpacı, tasarımcıları en çok yoran bu konuya değişik bir çözüm bulmuş. Gezdiği, gördüğü tüm mekanları en ince ayrıntısına kadar fotoğraflayarak, yeni ürünler için farklı tasarım fikirleri geliştiriyor. Bu kimi zaman bir kapı tokmağı oluyor ya da değişik tarzda imar edilmiş bir bina, bazen bir bisiklet bazen de yerel kıyafetler içinde oyun oynayan bir çocuk. Eşsiz bir fotoğraflar arşiv oluşturmak için de deklanşöre bastığını söyleyen Türkan Arpacı, altını çizdiği ayrıntıları ve çektiği görüntüleri internette de yayınladığını ifade ediyor.

Şimdilerde, Avrupa ve Amerika pazarına kendi markası için de kupon ürünler yapan sanatçı, fotoğraf çekmek için dünyanın önde gelen şehirlerinde konaklıyor. St.Petersburg, Moskova, Valencia, Roma, Paris, Taronto, Siracusa, Prag, Dubai, Viyana, Madrid, Barcelona, Lyon, Milano, Venedik ve Budapeşte'de gibi şehirlerde yüzbinlerce fotoğraf çeken Arpacı, Gaziantep'e de anneannesinin evini görüntülemek içn gelmiş. Yıkılmak üzere olan evin son fotoğraflarını kaydeden tasarımcıyı, Sicilya ve Gaziantep'in benzerliği çok şaşırtmış. Gaziantep'le, Sicilya, Güney İtalya'nın iklim ve mimarî özelliklerinin benzeştiğini söyleyen Arpacı, kapı koleksiyonu için çekimler yaparken kapı tokmaklarının da aynı olduğunu fark ettiğini anlatıyor. Dar sokaklar, motosikletli halk, bisikletli yaşlı insanlar, geniş avlulu evler ve evlerde kullanılan taşların dahi aynı olduğunu belirten Arpacı, "Ama bir fark var, Gaziantep'te çocuklar fotoğraf çektirmek için can atıyor. Etrafımı sarıp 'beni de çek' diye bağrışıyorlar coşkuyla.

Sicilya'da yaşadığım ev, tıpkı babaannemin evi gibiydi." diyor. Gaziantep'e gelmişken tarihî bölgeleri, dar sokakları ve nasırlı elleri fotoğraflamadan gitmek istemediğini söyleyen Arpacı, 3 günde iki bine yakın fotoğraf çekmiş. Şimdilerde İstanbul'da yaşayan genç fotoğrafçı, sokak sokak, cadde cadde gezerek şehrin saklı bölgelerini fotoğrafları ile keşfederken gördüğü bir farklılağa da dikkat çekiyor Arpacı: "Özensiz detaylarla bilinçsiz restorasyon yapılan onlarca ev gördüm sokaklarda kaybolurken. Yazık olmuş kalanlara, diğerleri de yıkılmayı bekler. Oysa Avrupa'da olsa duomo dedikleri eski şehir merkezi hep korunur, hep saygı duyulur. Ruhu vardır her şehrin ve o ruhu korumak lazım. Yazık olmadan. Bu şehrin ruhu dışarıdan gelenleri de çekecektir kendine, içindekiler de fark edecektir değer verdikçe."

Fotoğrafçılıktan ve tasarımdan büyük haz duyduğunu anlatan sanatçı, mühendislik eğitimi alırken okulu yarıda bırakarak, tarifsiz zevk aldığı endüstriyel tasarım bölümüne girmiş. Şimdiye kadar Marks&Spencer, H&M, Best Seller, Banana Republic, GAP, Nokia, Motorola, Rim (Blackberry), FujiFilm, Leica, Carl Zeiss, Canon, Nikon, Penti gibi önde gelen markalara ürün tasarlayan Arpacı, "Mimarî detaylar ve farklı dokular, işlerim için bana zenginlik katıyor. Tasarımcıyım; işim önce dünyayı algılamak. Farkında olmak ve farkların altını çizmek. Fark etmek benim için zenginliktir. Fotoğraflar internette yayınlandıkça dünyanın her yerinden ulaşılabilecek kadar yakın oluyor bana." diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimari-detaylar-bana-zenginlik-katiyor_65433.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!