Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

mimarizm.com'da Mimarlığın Şubat Gündemi

Mimarlık ve tasarım yayın platformu mimarizm.com, okuyucularına Şubat ayında da dopdolu bir gündem sunuyor. Aylık bir periyotla güncellenen ‘mimarlık: aktüel’ ve ‘mimarlık: +’ bölümleri, bütün bir aya yayılacak bir okuma deneyimi vadediyor.

yapi.com.tr



br/>

Mimarlık ve tasarım yayın platformu mimarizm.com, okuyucularına Şubat ayında da dopdolu bir gündem sunuyor. Aylık bir periyodla güncellenen ‘mimarlık: aktüel’ ve ‘mimarlık: +’ bölümleri, bütün bir aya yayılacak bir okuma deneyimi vadediyor.


Kentin Tozu: Aman Sulukule Canım Sulukule

Sulukule ile ilgili süren tartışmalar bir yere evrilir mi yoksa olduğu yerde sayar mı, Sulukule yıkılır mı yoksa proje yenilenir mi, roman kültürü yok mu olur yoksa Sulukuleliler, Sulukule'de yaşamaya mı devam eder, kiracılar mağdur mu olur yoksa projede öngörüldüğü üzere Sulukule’nin ekonomisi mi gelişir, bilmiyoruz. Tek bildiğimiz ise “esmer vatandaşların” Sulukule’deki 600 yıllık geçmişlerine sahip çıkmaya çalıştıkları, ait oldukları yerde; Sulukule’de yaşamak istedikleri... Tarihleri, ancak böyle Kara Surları’nın tarihine ortak olabilir; surların ruhu ancak böyle tamamlanır ve surları ancak onlar anlamlı kılabilir çünkü...


Çat Kapı: Global Architectural Development, İstanbul

Uğur Tanyeli’nin, 1985 sonrasında gündeme gelen metropolleşme atılımını ve ortaya çıkan müşteri profilini iyi değerlendiren bir grup mimar için bir tanımlaması var: Türk Beşleri. Tanyeli’nin ‘daha da ironik bir biçimde’ ‘İstanbul Beşleri’ olarak nitelendirdiği bu gruba dahil ettiği bir isim Gökhan Avcıoğlu. Nişantaşı’ndaki bir Vedat Tek apartmanından New York’a uzanan mesleki kariyerinin 25. yılına giren Avcıoğlu, kitaplar, maketler, bilgisayarlar ve kahkahalarla karakterize olan mimarlık bürosunda iddialı işlerin ve iddialı fikirlerin peşinden gitmeye devam ediyor. Hatta, mesleğinde aradığı kimi soruların cevabını ancak bu 25 yılın sonunda bulduğunu saklamıyor. Çat Kapı’ya da GAD’ın kapılarını aralamak kalıyor.



İlk Yapı: Ankara İngiliz İlkokulu


Cengiz Bektaş’ın ilk yapısı, Ankara’daki İngiliz İlkokulu. 1963 yılında projelendirilen yapı için yıllar sonra Cengiz Bektaş, okul yönetiminden çocukların yapıyı çok sevdiklerini anlatan bir teşekkür mektubu almış...




Karanlık Oda: Allianoi’ye Sadakat, Deniz Fenerleri ve Espoir Decu / Kırık Hayaller

Karanlık Oda, Şubat ayına üç yeni galeri ile giriyor. Allianoi’ye Sadakat, Deniz Fenerleri ve Espoir Decu / Kırık Hayaller. Allianoi’ye Sadakat, Doğa Derneği ve Atlas Dergisi’nin birlikte organize ettiği ‘Allianoi’ye Sadakat’ yolculuğundan objektifimize takılanlardan oluşuyor. ‘Deniz Fenerleri’ de, M. Vefa Toroslu’nun üç yıla yayılmış bir projesinin ürünleri. 'Espoir Decu / Kırık Hayaller' ise Fransız gazeteci-fotoğrafçı Matthieu Chazal'ın Sulukule'de geçirdiği dört ayın yansımaları.




İş Dışı: Ezel Akay

İş Dışı’nın Şubat konuğu ise oyuncu, senarist, yönetmen, yapımcı, öykü anlatıcısı Ezel Akay ya da ‘yönetmen’ adıyla Ezop. Yönetmek ya da oynamanın ötesinde sinemanın kavramsal boyutu üzerine de kafa yoran Akay, mimarizm.com’a ‘mekan’ı nasıl gördüğünü ve nasıl kullandığını anlatıyor.




Mimarın Göbeği: Gastronomik Mimarlık: Yerel Mutfaktan McDonald's Toplumuna Yemek - Mimarlık İlişkisi

Mimarlar genellikle yemek aksesuarları tasarlarlar: servisler, bardaklar, yemek masaları ve koltuklar. Mimarlık ile mutfak arasındaki karşılaştırmalar ise ilginç bir şekilde benzeşirler, hatta bazı mimarların bunu gayet ciddiye aldıklarını söyleyebiliriz. Örneğin Greg Lynn ilhamını fırın başında bulur. Mimarın kafasında katlanmış milföy hamurları, katlanmış strüktürlerle eşleşir. Veya Gaudi Casa Mila El Pedrera’sında, aynı bir paella gibi dağlardan kopan kayaları, deniz kabuklarının küçük dokunuşlarını ihmal etmeden, denizin dalgalarıyla şekillendirir. Belli ki yalnız çağdaş mimarlar değil, geleneksel dünyanın mimarlık ürünlerini verenler de usları kadar göbeklerini önemsediler.


Dış Ses

mimarizm.com’un ‘yazma tembelliği’ni kırmayı hedefleyen bölümü Dış Ses, Efe Duyan ve Dilek Öztürk’ün denemeleriyle yankılanıyor. Efe Duyan, bir yazı dizisi olarak kurguladığı ‘T-Cetvelini Daktilosunun Yanına Koyanlar’ başlıklı ‘önsöz’ünde mimarlık ve edebiyatın ara alanlarında geziniyor. Şehir Plancısı Dilek Öztürk ise ‘avantgarde’ ve ‘kitsch’in mimarlığa etkisi üzerinde duruyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarizm-comda-mimarligin-subat-gundemi_59308.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!