Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimarlık Müzesi'nin Önceliği Medresenin Onarımı ve Müzeye Dönüşümü

Mimarlık Vakfı'nın, Mimarlık Müzesi için süren mekân arayışı Siyavuş Paşa Medresesi'nin tahsisi ile çözümlenmişti. Mimarlar Odası'nın da desteğiyle sürdürülecek olan kuruluş çalışması, öncelikle medresenin onarımına ve müzeye dönüşümüne ilişkin mimari projenin gerçekleştirilmesini içeriyor.

yapi.com.tr
Mimarlık Müzesi'nin Önceliği Medresenin Onarımı ve Müzeye Dönüşümü

b>Mimarlık Vakfı, Türkiye'nin ilk mimarlık müzesini kurmak üzere çalışmalarını yoğunlaştırdı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce tahsis edilen Siyavuş Paşa Medresesi'nde kurulacak olan ve 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti programı çerçevesinde 2010 yılına yetiştirilmesi planlanan Mimarlık Müzesi'nin oluşum sürecine katkıda bulunacak olan Danışma Kurulu, ilk toplantısını 28 Şubat 2007 günü yaptı.

Çok sayıda uzman müzeci ve mimarın yanı sıra Mimarlar Odası ve üniversite temsilcilerinin yer aldığı toplantıda Siyavuş Paşa Medresesi'nin müze yapısı olarak dönüşüm programı ve Türkiye'nin gereksinim duyduğu bir mimarlık müzesinin kapsamına ilişkin sorular tartışıldı.

Mimarlık Vakfı'nın uzun zamandır gündeminde olan Mimarlık Müzesi için süren mekân arayışı Siyavuş Paşa Medresesi'nin tahsisinin sağlanması ile çözümlenmişti. Mimarlar Odası'nın da desteğiyle sürdürülecek olan kuruluş çalışması, öncelikle medresenin onarımına ve müzeye dönüşümüne ilişkin mimari projenin gerçekleştirilmesini içeriyor.

Süleymaniye'de Bir Mimarlık Adası
Mimarlık Müzesi'ne ev sahipliği yapacak olan Siyavuş Paşa Medresesi, Sultan II. Selim'in damadı ve III. Murad döneminde üç kez sadrazamlık yapan Siyavuş Paşa tarafından, 1580'de ölen eşi, II. Selim'in kızı Fatma Sultan adına yaptırıldı. Mimar Sinan'ın yapıları arasında adı geçmeyen medresenin mimarının Davud Ağa olabileceği tahmin ediliyor. Evliya Çelebi, Süleymaniye'nin kuzeyinde Siyavuş Paşa'nın sarayının da bulunduğu saray ve medresenin Süleymaniye'den Haliç'e kademeli olarak yerleştirilmiş olduğunu anlatıyor. 1688'de çıkan bir yangında yanan saraydan günümüze ulaşan hiçbir iz bulunmuyor.

Süleymaniye Külliyesi'nin Haliç'e doğru hemen alt sokağında bulunan medrese, bu konumuyla Süleymaniye çevresinde bir odak oluşturma ve Süleymaniye ile kuracağı bağla bölgede bir "mimarlık adası" oluşturma şansını sunuyor. Mimarlık Müzesi'nin adım adım genişleyecek olan programının Siyavuş Paşa Medresesi'nin dışına taşıp, Süleymaniye Külliyesi'ne ait yapılara yayılması ön görülen hedefler arasında yer alıyor. Medrese çevresinin yeniden düzenlenmesi ve müzenin Eminönü'nün bu bölgesinin çehresinin değişmesine katkıda bulunması da Mimarlık Müzesi'nin hedefleri arasında bulunuyor.

Mimarlık Müzesi: Bellek ve Gelecek
Mimarlık Müzesi, Türkiye'nin, mimari belleğini toparlayıp korumak ve geleceğe aktarmak konusunda büyük bir eksiğini giderecek ve uzun yıllardır gereksinim duyulan arşivi oluşturacak. Türkiye mimarlığının yakın ve uzak tarihine ait belgelerin önemli bir bölümü Başbakanlık, Vakıflar, belediyeler, üniversiteler, kütüphaneler gibi çeşitli resmi kurumların arşivlerinde bulunuyor. Özellikle yakın tarihe ait yine önemli bir grubu ise kişisel arşivler oluşturuyor. Mimarlık Müzesi, bu kişisel arşivlerin toparlanmasını, kurumsal arşivlerle bağlar kurulmasını öncelikli amaçları arasında sıralıyor.

Bu arşivlerin araştırmacılara sunulması ve "yaşayan sergilere" dönüştürülmesi müzenin temel faaliyetleri arasında yer alacak. "Yaşayan Sergiler", arşivlerde saklanan bilginin çeşitli tematik yorumlarla yeniden değerlendirilip açığa çıkarılmasını sağlayacak. Mimarlık Müzesi, mimarlığın yalnızca mimarlık camiasının sorunu olmadığını, tersine mimarlığın insan yaşamının temellerinden birini oluşturduğunu dikkate alarak, çocuklar ve yetişkinler için mimarlık kültürünü tanıtıcı programlar oluşturmayı hedefliyor.

Mimarlık Vakfı tarafından kurulan Mimarlık Müzesi, Mimarlar Odası tarafından da destekleniyor ve projenin koordinatörlüğünü Derya Nüket Özer yürütüyor.

Çağrı
Mimarlık Vakfı, bir yandan Siyavuş Paşa Medresesi'nin onarım ve dönüşüm projesi üzerinde çalışırken, bir yandan da müzenin koleksiyonunu oluşturmaya başladı. Vakıf, bu çerçevede, ellerinde Mimarlık Müzesi'nde yer alabilecek çizim, fotoğraf, maket, belge, mektup, mimari araç ve gereç bulunan herkesi Mimarlık Müzesi ile temasa geçmeye çağırıyor.

Mimarlık Müzesi iletişim adresi:

T: (0212) 245 16 66
E: mimarlikmuzesi@gmail.com

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlik-muzesinin-onceligi-medresenin-onarimi-ve-muzeye-donusumu_53063.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!