Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Mimarlık ve Mühendislik Meslek Yasalarını Çok Yakın Bir Gelecekte Yasalaştırmayı Planlıyoruz''

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, ''mimarlık ve mühendislik meslek yasalarını çok yakın bir gelecekte yasalaştırmayı planladıklarını'' belirtti.

yapi.com.tr / AA
''Mimarlık ve Mühendislik Meslek Yasalarını Çok Yakın Bir Gelecekte Yasalaştırmayı Planlıyoruz''

Fotoğraf: İsmail Yeşilyurt

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü tarafından mekansal planların standartlarının belirlenmesi amacıyla Dedeman Oteli'nde, Planların Coğrafi Bilgi Sistemleriyle (CBS) Hazırlanması ve Lejantların (harita anahtarı) Belirlenmesi Çalıştayı düzenlendi.

Bakan Demir, 2 gün sürecek çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, mekansal planlamanın dilini oluşturan gösterimlerin plan hiyerarşisindeki çeşitlenme, kentsel kullanım, ihtiyaçlardaki farklılaşma ve teknolojideki değişiklikler nedeniyle yetersiz kaldığını ve güncellenmesine ihtiyaç oluştuğunu kaydetti.

Yönetmelikte 'lejant' başlığı altında yer alan gösterimlerin yeniden düzenlenmesine ilişkin değişiklik taslağı hazırlandığını, çalıştayda bunun son şeklinin verilmesini amaçladıklarını belirten Demir, gösterimlerin güncellenmesinin ''planların bütüncül ve ortak bir yapıda olmasını'' sağlayacağını anlattı.

Coğrafi Bilgi Sistemlerinin imar planlarının hazırlanmasında kullanılması için gerekli teknik standartların oluşturulmasının da çalıştayda ele alınacağı kaydeden Demir, bunun, ''sorgulanabilir yapıyla daha doğru plan kararlarının alınmasına'' imkan yaratacağını, veri paylaşımının ve Kent Bilgi Sistemlerine geçişin kolaylaşacağını söyledi.

Bakan Demir, çalıştayda görüşülecek bu konuların, Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı'nda (KENTGES) Bakanlık için belirtilen 39 eylemin 4'ünü de oluşturduğunu ifade ederek, belgenin Bakanlığın yeniden yapılandırılmasında oynadığı belirleyici role dikkati çekti. Bakanlık için planlama, projelendirme, yapım ve kullanım safhalarını sağlıklı işleten, politikalarını üreten, denetleyen bir yapı öngörüldüğünü anlatan Demir, teşkilat yasa taslağının hazırlandığını kaydetti.

''Meslek yasalarını yakında çıkarmayı planlıyoruz''

KENTGES'te belirtilen eylemlerin hayata geçirilmesinde işbirliğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Demir, mimarlık ve mühendislik meslek yasalarını hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Demir, özetle şunları kaydetti:

''Planlama, projelendirme, yapım ve yapımdan sonraki diğer süreçlerle alakalı tüm iş ve işlemleri kamu adına kim yetki kullanırsa kullansın, sektöre yaptırıyor bunları. Artık imar planları plan bürolarına, projeler proje bürolarına yaptırılıyor. Yapım işlerinin neredeyse tamamını ihaleyle sektöre yaptırıyoruz. O zaman burada bir şey daha ortaya çıkıyor; bizim hem planlamada, hem projelendirmede, hem yapımda sektörü çok iyi dizayn etmemiz gerekiyor. Eğer kamu tüm bu süreçleri sektörden hizmet alarak yaptırıyorsa, o zaman bu sektörün de çok sağlıklı çalışması lazım.

Planlar gerçekten plancılar tarafından yapılmalı. Şu anda planların gerçekten plancılar tarafından yapılıp yapılmadığını tespit edecek bir göstergemiz var mı? Yok. Tasarımın yani projelerin mutlaka tasarımcı olan veya tasarımcı olduğu değerlendirilebilir tasarımcılar tarafından yapılması lazım. Burada da bir düzenlememiz yok.

Bu alanda, inşallah mimarlık ve mühendislik meslek yasalarını çok yakın bir gelecekte yasalaştırmayı planlıyoruz.

Biz sistemi kuracağız, ama şehir planlamacıları olan arkadaşlarımız okulu bitirmiş bir şehir veya bölge plancısı geldiğinde nereye kadar, ne ölçekte plan yapabileceğinin yetkisini ona verecekler.

Mimarlar meslek örgütü, meslektaşımız okulu bitirip meslek örgütüne gittiğinde, hangi ölçekte, nereye kadar tasarım yapabileceğini, hangi safhalardan sonra yapabileceğini belirleyecek, yetkiyi verecekler. Uygulamalarını takip edecekler. Böyle bir sistemi inşallah ülkemize kazandırmış olacağız''.

''Müteahhitlik alanını kayıt altına alacağız''

Bakan Demir, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle müteahhitlik alanının kayıt altına alınacağına ifade ederek, bu yolla proje ruhsat ve eklerine uygun yapı yapılıp-yapılmadığını takip edeceklerini belirtti.

Bundan sonraki safhada ''mesleğe girişte de kriterleri oluşturacaklarını'' kaydeden Demir, ''Son imar kanununda yapılan değişiklikle bu yetkiyi bakanlığa aldık, ama önce sistemi kayıt altına alıp, sağlıklı işler hale getirdikten sonra yapım alanında, kimin ne ölçüde, hangi alanda, neyi yapıp yapamayacağını da kurup, mevzuatını düzenleyeceğiz'' diye konuştu.

Bakan Demir, süreçte işbirliğinin büyük önem taşıdığını yineleyerek, özellikle meslek yasalarıyla ilgili odalarla beraber çalışmak istediklerini söyledi.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlik-ve-muhendislik-meslek-yasalarini-cok-yakin-bir-gelecekte-yasalastirmayi-planliyoruz_84256.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!