Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mobilyacılar Kampanya Koltuğuna Gömüldü

İndirim, taksit erteleme ve 10 yıla varan garanti gibi kampanyalar yapan mobilyacılar, 2009'a artan satışlarla girdi. Mobilya sektörü krizi iç piyasada yüzde 55'lere varan kampanyalarla aşmaya çalışıyor. Kârlılıktan fedakarlık ederek canlılığı sağlamaya çalışan firmalar, indirimin yanı sıra taksit erteleme ve 10 yıla varan garantiler de sunmaya

Referans Gazetesi



Mobilyacılar, krizin panzehiri olarak devreye soktuğu kampanyalar sayesinde rahat nefes aldı. İndirim, taksit erteleme ve 10 yıla varan garanti gibi kampanyalar yapan mobilyacılar, 2009'a artan satışlarla girdi. Mobilya sektörü krizi iç piyasada yüzde 55'lere varan kampanyalarla aşmaya çalışıyor. Kârlılıktan fedakarlık ederek canlılığı sağlamaya çalışan firmalar, indirimin yanı sıra taksit erteleme ve 10 yıla varan garantiler de sunmaya başladı.

İstikbal ve Bellona indirimleri yüzde 50'lere kadar çekerken, Merinos yüzde 55 indirim kampanyaları düzenledi. Doğtaş, yüzde 40'lık indiriminin yanı sıra 3 ay ertelemeli ödeme kolaylığı ve 10 yıla varan garantiler sunarken, Alfemo çoğu ürününde yüzde 50'ye yakın indirim uyguladı. Yataş ise, yeni bir mobilya markasıyla yüzde 40 indirimli ürün grupları oluşturmaya başladı.

Yurtdışında da atağa kalkan mobilya firmaları, özellikle krizin etkisinin daha az hissedildiği Ortadoğu ve Afrika pazarlarındaki ihracat hedeflerini büyüttü. En geç nisan ayına kadar sektörün kriz öncesindeki haline döneceğini umduklarını belirten Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nazif Türkoğlu, krize rağmen 2008'de yüzde 33'lük artışla 1.4 milyar dolara ulaşan mobilya ihracatının, 2010 yılında 2.5 milyar dolara çıkmasını beklediklerini söyledi.
 
Merinos sürekli kriz varmış gibi çalıştı

Merinos Pazarlama ve Satış Koordinatörü Ömer Bakar, önceki krizin etkilerini fazlasıyla yaşadıkları için, mobilya sektörüne girdikleri 2004 yılından bu yana sürekli kriz varmış gibi çalıştıklarını söyledi. Bakar, "Mağaza açarken ince eleyip sık dokuduk, geri ödemelerde sorun çıkaran bayilerle bir daha çalışmadık, iş yapamayacağımız pazarlara girmedik, maksimum verimle çalıştık. Dolayısıyla krizden etkilenmemek kolay oldu" dedi. Yeni tesis, makine ve ürün gruplarına yatırım yapmaya devam ettiklerini ifade eden Bakar, mobilyaya yaptıkları yatırımın 50 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Kriz nedeniyle müşterilerin alımını kolaylaştırmak için yüzde 55'lere varan indirimler yaptıklarını anlatan Bakar, bu yıl mobilyada yüzde 40 büyüme hedeflediklerini söyledi.
 
İstikbal, müşteriyi kampanyaya asıldı

İstikbal Mobilya Pazarlama Müdürü Mustafa Büyükkatırcı, müşterilerin kriz süresince mobilyayı acil ihtiyaç olarak görmeyip alımı kestiğini belirterek, bu nedenle kampanya ve büyük maliyetli reklamlar yaptıklarını söyledi. 999 TL'ye oturma grubu satmaya başladıklarına dikkat çeken Büyükkatırcı, indirim kampanyalarının yüzde 50'lere ulaştığını belirtti. Krize rağmen 2009 yılına ürün gruplarını 2 kat çeşitlendirerek girdiklerini anlatan Büyükkatırcı, 2009 Ocak ayındaki satışların, 2008 Ocak ayı satışlarına göre yüzde 6-7 arttığına dikkat çekti. Büyükkatırcı, "İstikbal ve Bellona markalarımızda yüzde 40-50'lik indirimler uyguluyoruz, kalite ve çeşidi artırıyoruz. Kârlılıktan fedakarlık ediyoruz" dedi. Ortadoğu'da 3-4 bin metrekarelik mağazalar açtıklarını belirten Büyükkatırcı, Arap ülkelerinde yoğun izlenen Türk dizi ve filmlerine ciddi maliyetlerle de reklamlar verdiklerini anlattı.
 
Doğtaş, müşteriyi 10 yıl garantiyle tavlıyor

Doğtaş Mobilya Pazarlama Müdürü Nevzat Yıldız, her yıl sektörde satışların azaldığı aralık ve ocak aylarında kampanyalar düzenlediklerini, ancak bu yıl kriz nedeniyle indirim oranlarını yüzde 40'lara kadar çektiklerini söyledi. Yıldız, ayrıca 3 ay ertelemeli ödeme seçenekleri ve bazı ürünlerde de 10 yıla kadar garanti sunduklarını söyledi. Kampanyanın ardından mağazalarda gezenlerin oldukça arttığını anlatan Yıldız, ancak müşterinin henüz tam olarak kriz psikolojisinden kurtulamadığını vurguladı. Yıldız, "Mart gibi işler tekrar yoluna girer" dedi. Krizden daha az etkilenen Ortadoğu ve Asya pazarlarında da ihracatı artırmayı hedeflediklerini anlatan Yıldız, 2009'da ihracatlarında yüzde 20 artış beklediklerini ifade etti.
 
Çin'in kaybettiği pazarlara yöneldi

Alfemo Pazarlama Müdürü Süleyman Zoral, tüm kategorilerde kaliteyi azaltmadan yüzde 50 indirim kampanyasına başladıklarını söyledi. Zoral, "Ciddi nakit sıkıntısı çekiyoruz. 7 milyar dolarlık sektörün batmasını istemiyorsak en iyi kaliteyi eskisinden çok daha uygun fiyata vermeliyiz. 2-3 ay satışlar azaldı ama kampanyalarımızla birlikte şubatta eski satışlara ulaşacağız gibi görünüyor" dedi. İç pazarda azalan satışları ihracattaki artışla kapatmaya çalıştıklarını kaydeden Zoral, "Çin'in mobilya ihracatının azalmasını fırsat bildik. Türkiye'nin sınır ülkelerine ihracat atakları başlattık. Suriye ve İran'a ihracatımız yüzde 20-30 arttı" diye konuştu.
 
Yataş, mobilyada 'Enza' markasıyla devam edecek

Corners ve Enza markasıyla mobilya sektöründe faaliyet gösteren Yataş'ın Genel Müdürü Aykut Coşkan, kriz nedeniyle satışların önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azaldığını belirterek, şunları söyledi: "Aralık-ocak ayları evliliklerin azaldığı dönemler olduğundan her yıl kısmen sönük geçer. Bu yıl krizin etkisiyle işler daha da azalınca, biz de yüzde 40'lara varan indirimler yaptık, ekonomik kampanyalar düzenledik. Ekim ayıyla başlayan durgunluğun etkisini indirim kampanyalarımızla ocak ortasında aşmaya başladık. Özellikle yeni markamız Enza ile mobilyadaki etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Kriz nedeniyle Kayseri'deki fabrikamız tek vardiyaya düşmüştü, nisan ayıyla birlikte tekrar tam kapasite çalışmaya başlayacak. İhracata da ağırlık verdik. Bu yıl Mısır ve Kuzey Irak'a ciddi ihracat yapmayı planlıyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/mobilyacilar-kampanya-koltuguna-gomuldu_66281.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!