Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Modern Sanatla Canlanan Antik Şehir: Mardin

Mardin, milattan önce 4500 yıllarına kadar giden geçmişi, çok kültürlü yapısı ve sokaklarındaki tarihi binalarıyla tam bir açık hava müzesi. Son dönemde terör ve şiddet olaylarıyla bu kimliğinden uzaklaşan şehir, Vali Hasan Duruer sayesinde bir modern sanat başkenti olarak yeniden doğdu.

Hürriyet Gazetesi
Modern Sanatla Canlanan Antik Şehir: Mardin

aziran başlarında sıcak bir yaz günü, Mardin'de yerel halktan ve turistlerden oluşan bir grup 14'üncü yüzyıldan kalma Zinciriye Medresesi'nin içinde dolanıyordu. Grup Türkçe, İngilizce ve Fransızca gazetelerin dar odanın tavanına asılmış ilk sayfalarına bakıyordu. Her gazetenin bir manşeti eksikti ve ziyaretçiler yerdeki yığından kendi beğendikleri manşetleri gazetelere uydurmaya çalışıyordu.

Genç bir çocuk, İsrail'in Gazze filosu baskınından sonra ABD'yle Türkiye arasında yaşanan sürtüşmeye atıfla "Obama Sana İhtiyacımız Yok" yazdı. Bir tıp konferansı için Mardin'e gelen şık giyimli bir doktor da "Antalyalı Doktorlar Mardin'de" manşetini attı. 

Türk sanatçı ve grafik tasarımcısı Hakan Irmak'ın çalışması olan "Manşetin" bu yaz Mardin Bienali kapsamında Zinciriye Medresesi'nde sergilenen işlerden bir tanesi. 63 Türk ve yabancı sanatçının videoları, enstalasyonları, resimleri ve fotoğrafları Mardin'in çeşitli yerlerinde sergilendi. Bienalin başlığı “Abbara Kadabara”, hem Mardin'deki küçük taş sokaklar “abbara”lara hem de bu şehirde sanatın büyüsüne işaret ediyordu.

Trafik planlama? hayır, grafik tasarım

Irmak, "10 yıl önce İstanbul'dan Mardin'e geldiğinizde böyle büyük bir modern sanat sergisinin burada yapılabileceğini tahmin eder miydiniz?" sorusuna, gülerek "Size buradaki ilerlemeyi anlatmam gerek" diye cevap verdi.

"Ben geldiğimde burada grafik tasarımın ne olduğunu bilen yoktu. Grafik tasarımcısıyım dediğimde insanlar trafik planlamacısı olduğumu zannetti."

Bienal Mardin'i Güneydoğu Anadolu'nun kültür-sanat başkenti yapmak için atılan bir dizi adımın sonuncusu. Mardin'de yapılan kazılarda milattan önce 4500 yılına ait parçalar bulunduğu düşünüldüğünde bu normal. Tarih boyunca din ve etnik köken açısından karmaşık gruplara ev sahipliği yapan ve derin bir kültür birikimine sahip olan şehre şimdi Irmak ve diğer sanatçılar bambaşka bir hava katıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/modern-sanatla-canlanan-antik-sehir-mardin_82454.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!