Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mortgage Alan Tüketici Bankaların Koruması Altında

Enuygun.com Başanalisti Betül Sungurlu, mortgage sisteminde bankanın, satıcı ile birlikte evi alan kişiye karşı sorumluluk taşıdığını belirtiyor: “Bu sebeple, özellikle projeden satışı yapılan konutlarda, inşaat firmalarının kendi kredili satışları yerine mortgage ile konut edinmenin tercih edilmesi, tüketici açısından sonradan karşılaşılabilecek

yapi.com.tr
Mortgage Alan Tüketici Bankaların Koruması Altında

arafsız ve bağımsız karşılaştırma sitesi Enuygun.com Başanalisti Betül Sungurlu, son 3 ay içinde Enuygun.com üzerinden bankalara iletilen mortgage teklifi taleplerinde yüzde 20 artış olduğunu belirtti. Ancak tüketicilerin bu kredi türüyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmadıklarını dile getiren Sungurlu, mortgage konusunda bankaların da önemli sorumlulukları bulunduğunu belirterek tüketicileri uyardı:

“Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun uyarınca ev alımlarında kredi veren konut finansmanı kuruluşunun tüketiciye karşı, evin teslim tarihinden itibaren 1 yıl süre ile ve kullandırdığı kredi miktarı kadar sorumluluğu bulunuyor. Kredinin başka bir bankaya transfer edilmesi halinde bile krediyi ilk veren bankanın bu sorumluğu devam ediyor.”
 
Projeli satışlarda evin zamanında teslim edilmemesi, beklenenden farklı ya da kusurlu durumlarının ortaya çıkabilmesi gibi risklerin bulunduğunu belirten Enuygun.com Başanalisti Betül Sungurlu, “Tüketici finansmanı için bankalarla anlaşma yapmış inşaat firmalarına ait projelerin seçilmesi, ileride yaşanabilecek olumsuzlukları büyük ölçüde engellemiş oluyor,” dedi. “Banka da evin beklendiği gibi ve zamanında teslim edilmesi konusunda sorumluluk taşıdığından, müteahhit firmanın projesini kredilendirmeden önce belki de tüketiciden çok daha fazla inceliyor. Sonuçta banka ile inşaat firması arasında da bir sözleşme bulunuyor ve ilgili firma, bankaya zamanında teslim gibi konularda garanti veriyor”.

Ayrıca bitmiş konutların satın alımı sırasında da konut kredisi aracılığıyla alınmış kredilerde bankanın sorumluluğu bulunduğuna dikkat çeken Sungurlu, “Banka kredi vermeden önce ekspertiz uzmanları aracılığıyla konutu inceliyor ve rapor tutuyor. Bu raporda belirtilmeyen ve ev teslim edildikten sonra ortaya çıkan bir kusur bulunursa, ilgili kanun gereği bankaya müracaat edilebilir. Kanunda ‘Satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz’ ifadesi yer alıyor” dedi.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili bölümü:

21/2/2007-5582/22 md.) İmalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente, ithalatçı ve 10’uncu maddenin beşinci fıkrasına veya 10/B maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre kredi veren, ayıplı maldan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur. 10/B maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre kredi veren konut finansmanı kuruluşunun sorumluluğu teslim tarihinden itibaren 1 yıl süre ve kullandırdığı kredi miktarı ile sınırlıdır. Konut finansmanı kuruluşları tarafından 10/B maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre verilen kredilerin devrolması halinde dahi, kredi veren konut finansmanı kuruluşunun sorumluluğu devam eder. Krediyi devralan kuruluş bu madde kapsamında sorumlu olmaz. Ayıplı malın neden olduğu zarardan dolayı birden fazla kimse sorumlu olduğu takdirde bunlar müteselsilen sorumludurlar. Satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mortgage-alan-tuketici-bankalarin-korumasi-altinda_81166.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!