Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mortgage Sigortasız Yürümez

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, mortgage sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için sigorta yaptırmanın bir gereklilik olduğunu belirtti.

Akşam Gazetesi



b>Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, mortgage sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için sigorta yaptırmanın bir gereklilik olduğunu belirtti. Son zamanlarda bazı resmi kurumlarca yapılan ve basında çıkan değerlendirmelerde “Mortgage kredisi kullanacak olanlara hayat sigortası yapılmasının zorunlu tutulmasının, Tüketiciyi Koruma Kanunu’na aykırılık teşkil edeceği için, mümkün olamayacağı” yönündeki görüşlere ilişkin bir açıklama yapan Erhan Tunçay şunları söyledi: “Konut finansmanı (mortgage) sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için dünyanın her yerinde çeşitli sigorta uygulamaları bulunmaktadır.

Kesintisiz olarak yapılmalı

Bu kapsamda hayat sigortaları, konut sigortaları, doğal afetlere karşı sigortalar ve diğer mortgage bağlantılı sigorta ürünleri yaygın olarak kullanılmaktadır.” Mortgage sisteminin temelinde kredi veren kuruluşların ihraç ettikleri sermaye piyasası araçları ile fon sağlamaları ve bu sağladıkları fonları tüketicilere kredi olarak kullandırmalarının bulunduğunu hatırlatan Tunçay, “Söz konusu araçların ikincil piyasalardaki değeri kredi ödemelerinin zamanında ve kesintisiz olarak yapılmasına bağlıdır” dedi.

Dünyada yaygın

Yurtdışındaki mortgage uygulamalarında sistemde sigortanın yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Tunçay şu değerlendirmeyi yaptı: “Burada amaç, sistemin devamlılığını sağlamak, meydana gelebilecek riskler sonucunda sistemin genel yapısının, ikincil piyasa yatırımcılarının, kredi veren kuruluşların ve tüketicilerin mağduriyetlerini önlemektir. Bu kapsamda, konut sigortaları ve diğer birtakım sigortalar (örneğin; mortgage insurance) İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi mortgage sistemi gelişmiş ülkelerdeki kredi veren kuruluşlar tarafından talep edilmektedir.

Hayat sigortası gerekli

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde hayat sigortası olmayan bir mortgage sisteminin bulunmadığını da vurgulayan Tunçay şöyle konuştu: “Hayat sigortaları ve emeklilik sistemleri mortgage sisteminde sadece ölüm riskini teminat altına alan ürünler değildir. Bu ürünler sadece faiz ödemeli kredilerde (interest only mortgage) tüketicilerin küçük birikimlerle toplu ödeme yapmalarını ve bir an evvel konut sahibi olmalarını desteklemek amacıyla da kullanılmaktadır. Ölüm riskini teminat altına alan hayat sigortaları açısından durum incelendiğinde bu ürün, kredi veren kadar kredi alanı ve arkasında bıraktığı kişileri korumaya yönelik bir üründür.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/mortgage-sigortasiz-yurumez_55334.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!