Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mucit KOBİ'ler Buluş Hızında Çin'e Yetişti

2005'te başlayan Ar-Ge teşvikleri Türk sanayisine devrim yaptırdı. Özellikle KOBİ'ler cumhuriyet tarihinde ilk kez patent artış hızında Ülkeler Artış oranı (%) dünya ikincisi oldu. Markalaşmada ise 85 bin tescil ile Avrupa lideriyiz.

Sabah Gazetesi
Mucit KOBİ'ler Buluş Hızında Çin'e Yetişti

Türkiye son beş yıldır patent ve buluş alanında adeta sessiz bir devrim yapıyor. Öyle ki patent liginde cumhuriyet tarihi boyunca en alt sıralarda yer alan Türk firmaları bugün patent artış hızında dünya ikinciliğine yükseldi. Yine bu yıl gerçekleşmesi beklenen 85 bin marka başvurusu ile de yerli firmalar Avrupa sıralamasının en üstüne yerleşti. Bu başarının arkasında 2005'de ilk kez verilmeye başlayan rekor Ar-Ge desteklerinin büyük payı var. O tarihte verilmeye başlanan Ar-Ge ve reklam teşviklerinin rüzgârını arkasına alan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) 5 yıl içinde patent ve buluşlarını 11 kat artırmayı başardı.

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan konuyla ilgili Sabah'a önemli bilgiler verdi. Türkiye'nin patent başvurularındaki artış oranı bakımından son 3 yıldır Çin'in ardından dünya ikincisi olduğunu söyleyen Asan, bu verilere cumhuriyet tarihinde ilk kez ulaşıldığını kaydetti. Türkiye'nin sınai mülkiyet başvurularında 2010 yılında yüzde 17'nin üzerinde artış kaydettiğini ifade eden Asan şu bilgileri verdi: 'Patent başvurularındaki artış oranı bakımından çok iyi durumdayız. Hatta son 3 yıldır Çin'den sonra dünya ikincisiyiz" dedi.

Tasarım başvuruları arttı

2009'da da patent başvurusu sayılarının 10 binin üzerine çıktığını belirten Asan, bu artış oranlarının devam etmesi durumunda 2010 sonunda patent ve faydalı model başvuru sayısının 11 binin üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. Asan, son birkaç yıldır marka ve endüstriyel tasarım başvurularında Türkiye'nin Avrupa'nın en çok başvuru yapılan ilk üç ülkesi arasına girdiğini de sözlerine ekledi.

85 bin marka başvurusu ile Avrupa birincisi olduk

Habip Asan, 2002'de 36 bin olan marka başvuru sayısının, 2010 yılında 85 bine ulaşacağını, bu konudaki sıralama ile Avrupa'da birinci sırada yer alacağını söyledi. Ar-Ge, markalaşma, tasarım ve inovasyon gibi kavramların başarının anahtarları haline geldiğini ifade eden Asan, "İşte bu nedenle, tüm dünyada bu konulara büyük önem verilmektedir. İnovasyon sürecinde, yani yeni bilgi ve teknolojilerin üretilmesinde, patent, marka ve endüstriyel tasarımdan oluşan sınai mülkiyet hakları belki de en önemli araçtır" dedi.



Son dönemde hangi alanlarda patent alındı

Parmak izinden yüz, yüzden parmak izi tanıyan biometrik bir sistem
Patinaj önleme düzenekleri için bir merkezi sıkma sistemi
Otobüs ve metrolarda bilet kullanmadan cep telefonuyla ücret ödeme
Susuz yangın söndürme teknolojileri
İnsansız hava araçları üretimi
Dokunmatik bilgisayar yazılımları
100 kilometrekare alanı kapsayan sensor yazılımı
Üç Boyutlu Oyun Motoru
I-Phone Uygulama Geliştirme Platformu'nu
Damar tıkanıklığını açmak için bir kateter
Hologram teknolojisine dayalı yeni tip bir hard disk

"Mucit KOBİ'leri kesip saklıyorum"

Sabah'ın her salı günü Türkiye'deki KOBİ'lerin buluş ve inovasyon hikâyelerini anlattığı "Mucit KOBİ'ler "başlıklı dosyalarını ilgiyle okuduğunu da söyleyen Asan, "Sabah Türkiye'de yeni nesil başarı öyküleri anlatıyor. Ben bu dosya haberleri okuduğum zaman kesip saklıyorum. Çünkü Türkiye'nin geleceği işte burada anlatılan başarılı şirketler olacak" diyor.

7 yılda 10 kat büyüme yaşandı

Yıl Adet
2003 1152
2004 2262
2005 3461
2006 5165
2007 6189
2008 7137
2009 7241
2010* 10800 *
Tahmini

http://www.yapi.com.tr/haberler/mucit-kobiler-bulus-hizinda-cine-yetisti_83319.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!