Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Muhalefet Adalet Bakanı'na Soruyor: Nerede Adalet?

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara'dan geçiremiyor" sözlerinin arkasında durmaya devam etti. Sert tepki gösteren muhalefet, Adalet Bakanı Şahin'in vatandaşı tehdit ettiği görüşünde birleşti.

Radikal Gazetesi
Muhalefet Adalet Bakanı'na Soruyor: Nerede Adalet?

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara'dan geçiremiyor" sözlerinin arkasında durmaya devam etti. Sert tepki gösteren muhalefet, Adalet Bakanı Şahin'in vatandaşı tehdit ettiği görüşünde birleşti.

Antalya'da AKP'nin seçim bürosu açılışına katılan Adalet Bakanı Şahin, merkezi hükümetle işbirliği içinde olan belediyelerin daha çabuk çözüm ürettiğini dile getirerek, “Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara’dan geçiremiyor. Maalesef bu Türkiye'nin gerçeği. O nedenle halkıyla barışık, hükümetiyle barışık, devletiyle barışık mahalli yöneticiler işbaşında olursa bizim sorunlarımız daha çabuk çözülür” dedi. Şahin Almanya Adalet Bakanı Brigitte Zypries ve beraberindeki heyetle İstanbul'daki basın toplantısının ardından bir gazetecinin sözlerinin tehdit olarak algılandığını' söylemesi üzerine, merkezi hükümetle işbirliği halinde olabilecek yetenekteki belediye başkan adaylarına atıfta bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Antalya milletvekiliyim, bakanım. Biri hariç, diğer partilere sahip belediye başkanlarıyla tanışma fırsatı bulamadım. Ben bakanım, ilçesine gidiyorum, ilçe belediye başkanı beni karşılamaya bile gelmiyor. Bir projesini bana getirip Ankara’da yardımcı olur musunuz demiyor. Biz herkesin hükümetiyiz. Belediye başkanlarının da herkesin belediye başkanı gibi hareket etmesi gerekir. Ben Antalyalı seçmenlere merkezi hükümetle diyaloğu olan bir belediye başkanı seçmeleri yönünde çağrıda bulundum."

Meclis gündemine taşındı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Şahin'nin CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. MHP'li Şandır, Bakan Şahin'e, "Mahalli seçimler öncesinde vatandaşları tehdit mi ediyorsunuz? Hükümetinizde AKP'li olmayan belediyelerin işlerinin yapılmaması için alınmış bir kararınız var mıdır? Bu açıklamayı siyasi etik açısından doğru buluyor musunuz? Bu açıklamanızın Adalet Bakanı olarak Seçim Yasalarına uygun olduğunu düaşünüyor muzsunuz?" diye sordu. CHP'li Çöllü de, Erdoğan'a, "Adalet Bakanı'nın, seçim çalışmalarında yaptığı tehdit içeren bu değerlendirme ne anlama gelmektedir? Bu açıklama, demokrasi ile bağdaşmakta mıdır, etik midir? Hükümetiniz ile 'zıtlaşan yerel yönetimler' tanımının kapsamı, yalnızca muhalefet partilerinin yönetimde olduğu belediyeler midir? Bu belediyelerin porjelerine zorluk çıkarıldığı, Adalet Bakanınız tarafından açıklandığına göre, iktidarınız döneminde hangi belediyelerin hangi projelerine engel çıkarılmıştır?" sorularını yöneltti.

-Demokrasinin özümsenmediğinin belgesi-

Muhalefetin Şahin'in açıklamalarına tepkisi şöyle:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş: Bu hükümet vatandaşı baskı altına alıp, oyunu yönlendirmek için her çareye başvuruyor. Demokrasi dediğimiz halkın özgürce iradesini orataya koyabilme rejimidir. 'İktidar partisi adaylarına oy vermezseniz başınız beladan kurtulmaz' gibi bir tehditi demokrasiyle bağdaştırma olanağımız yoktur. Demokrasinin bu ekip tarafından özümsenmediğinin de belgesidir. Basın tehdit altında, hukuk tehdit altında, üniversiteler tehdit altında şimdi baktılar ki bütün bu tehditler sökmüyor, bu kez direk vatandaşı tehdit etmeye başladılar.

-İstifa etmeli-

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin: Muhalefet partilerine oy vermeyi düşenen vatandaşları açıkca tehdit etmiş, demokarsiden nasibini almadığını ve adeletsiz Adalet Bakanı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Adalet Bakanı'nın bu sözleri cezalandırma ve baskrının ülke genelinde yapıldığının ve muhalefet partilerine oy veren tüm vatandaşlarımızın AKP'ye biata zorlandığının itirafıdır. Sayın Şahin Adalet Bakanı sıfatını ve misyonuna yakışmıyor. Demokrasi dışı, hak ve adaletle bağdaşmayan gözdağı ve tehdit içeren sözlerinden sonra artık o kolutka oturmamalıdır.

-Düştüğü durum hazin-

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Adalet Bakanını, taşıdığı sıfatla bağdaşır görmüyorum. Bir Adalet Bakanı, bu kadar tehdidi ve şantajı, makul görüyorsa, adaletin düştüğü durum hazindir. Yüz karası bir durumla karşı karşıyayız. Bir de partinin adı Adalet ve Kalkınma. Sizin nereniz adalet? Bu bir ayrımcılık, itirafıdır. Görülüyor ki Adalet ve İçişleri Bakanı, güçlerini yerel yönetimler üzerine baskı yapmak için kullanıyorlar. Baskı, tehdit şantaj ve rüşvetle seçimlerde, seçmen takdirini etkilemek istemektedirler. Bu, demokrasi suçu ve ayıbıdır. Hükümet, elindeki imkanları, basını, iş adamlarını, sivil toplum örgütlerini tehdit etmek amacıyla kullanmaktadır.

-Şantaj niteliğinde-

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın: Bunu ilk seslendiren Adalet Bakanı Şahin değil. Ondan önce Sayın Başbakanın da, Melih Gökçek'in de benzer açıklamaları oldu. 'Bunları biz yaparız', 'Bunlar ancak hükümetin izni onayı ile olur' türünden açıklamalardı bunlar. Örneğin 'Metroyu hükümet yapacak' gibi, Sayın Başbakanın, Ulaştırma Bakanı'nın açıklamaları oldu. Bunların tümü şantaj niteliğindedir. Seçmeni tehdit ediyorlar. Açıklamanın, Adalet Bakanı tarafından yapılmış olması durumun vahametini daha da artırıyor. Kabul edilemez bir şey, bu sindirmedir. Kınıyorum, çok büyük bir üzüntü ile karşıladım. Turgut Özal da 20 yıl kadar önce, bilbordlara sandalyede elleri, gözleri, kolları bağlanmış şekilde oturan bir adam resminin altında, 'Eli kolu bağlı belediye başkanı istemiyorsanız Anavatan Partisinin adaylarına oy verin' yazan bir afiş astırmıştı. Halk buna çok büyük bir tepki gösterdi. Benzer bir tepkinin bu seçimde de yaşanacağını sanıyorum. Meydayı ve seçmeni tehdit edeceksiniz, sindireceksiniz ve iktidarınızı bu yöntemle sürdüreceksiniz. Bu, Türkiye'de işlemez.

-Şaşkınlık verici-

MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş: Adalet Bakanı'nın böyle bir demeç vermesi son derece şaşkınlık verici. Başka bir bakan belki söylese... Ama mensubu olduğu bakanlık itibariyle onu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Kaldı ki, ben 7.5 yıldır muhalefetteyim. Buna reğmen, Sayın Beşir Atalay da dahil bir çok İçişleri Bakanı'na götürdüğüm projelere ilişkin yardımları aldım. Bunları seçim nedeniyle söylenmiş sözler olarak kabul ediyorum. Sayın Başbakan'ın da en yakın zamanda, 2004'teki gibi yeniden, 'Seçilecek tüm belediye başkanları başımızın tacı olacaktır' demesini bekliyorum.

-Siyasi rüşvet-

Saadet Partisi Ankara Büyükşehir Büyküşehir Belediye Başkan adayı Veysel Candan: Sayın Adalet Bakanı siyasi gaf yaptı. Aynı hatayı zamanın da Anavatan Partisi yapmıştı. Hatta Anavatan, gazetelere tam sayfa ilan verdi; muhalif belediye başkan adaylarını eli kolu bağlı sandalyade oturtup ağızlarına bant yapıştırmıştı. Sayın Şahin'e biraz geriye dönüp, siyaseti okumasını tavsiye ediyorum. Çok büyük hata yaptı. Siyasi rüşvetten bahsetti, 'hükümetin adayına verin ki, biz de verelim' dedi. Halbu ki AK Parti hep adaletten bahsediyor, adıyla ters iş yaptı. Parti felsefesine ters düştü. Bana göre bu tür açıklama yapan bakanlar Batı'da olsa hemen istifa eder. Eğer Sayın Bakanın kafasına göre gidersen muhalefetten aday olmaması lazım, tek başına kendileri çalıp kendileri oynasınlar o zaman. Yapılan iş demokratik teammüllere aykırı, heyecanla söylenmiş yanlış bir cümle...

-Talihsizlik-

DTP Diyarbakır Milletvekili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Akın Birdal: Açıkça seçmenlerin iradesi üzerine bir baskıdır bu ve doğrudan da tehdit unsuru taşımaktadır. Seçimlerin demokratikliği ve güvenliği konusunda bir kuşku yaratmıştır Sayın Bakan. Bunu öncelikle seçimlerin adil demokratik olması konusundaki hassasiyeti göstermesi gerekirken Adalet Bakanı, buna ne yazık ki gölge düşürmektedir. Bir talihsizliktir bu açıklama ya da maksadını aşmıştır sayın bakan. Eğer öyle değilse açıklama yapmalıdır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muhalefet-adalet-bakanina-soruyor-nerede-adalet_66854.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!