Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Munzur, Şimdi de Zehirli Maden Atıklarıyla Kirletiliyor

Bir yandan yapılan barajlarla doğa tahribatı ile karşı karşıya olan Munzur nehri ile Pülümür çayı, şimdi de maden ocaklarının atıklarıyla kirletiliyor. Munzur nehri kıyısında temizlik çalışması sürdüren Munzur doğa aktivistleri Pülümür’ün Hasangazi Köyü’nün kırsalında bulunan krom madeni ocağından nehre atık bırakıldığını tespit etti.

BirGün Gazetesi
Munzur, Şimdi de Zehirli Maden Atıklarıyla Kirletiliyor

Bir yandan yapılan barajlarla doğa tahribatı ile karşı karşıya olan Munzur nehri ile Pülümür çayı, şimdi de maden ocaklarının atıklarıyla kirletiliyor.

Munzur nehri  kıyısında temizlik çalışması sürdüren Munzur doğa aktivistleri Pülümür’ün Hasangazi Köyü’nün kırsalında bulunan krom madeni ocağından nehre atık bırakıldığını tespit etti. Çevre aktivistleri durumu, yazdıkları dilekçe ile Tunceli Valiliğine bildirdi. Ayrıca İl Çevre Müdürlüğü’ne su örnekleri gönderen aktivistler yurttaşların üç ayrı noktada suya girdiğini belirterek, alınan örneklerin tahlil sonuçları açıklanana kadar suya girilmemesi konusunda uyardı. Dersimlilerin zehir akan nehrin üç ayrı noktasında zehirli kromdan habersiz yüzdüğünü belirten Munzur Doğa aktivisti Haydar Çetinkaya, yetkililerin bir an önce hukuku işlem başlatmasını istedi.

‘SUYA GİRMEYİN’ ÇAĞRISI

Pülümür ilçesinde şu an işletme ruhsatına sahip 8 maden ocağı bulunduğunu dile getiren Çetinkaya, doğa ve insan sağlığını tehdit edenler hakkında bir an önce yasal işlem başlatılması çağrısında bulunarak, " Pülümür çayına karışan krom maddenidir. Krom maddeni çevre ve insan sağlığı açısından oldukça zehirli. Bizler doğa aktivistleri olarak halkımızı sağlıklı sonuçlar elde edilinceye kadar suya girmemelerini istiyoruz. . Hem bu işin takipçisi olacağımızı belirtiyor hem de yetkilileri hala devam eden kirliliğe sebebiyet verenler hakkında gerekli yasal işlemleri başlatmasını istiyoruz" dedi.

‘HAFRİYATI NEHRE BIRAKILIYOR’

Konu ile ilgili 3 ay önce krom maden ocağı ile ilgili rapor hazırladıklarını, ancak son 10 gündür söz konusu olan maden ocağının hafriyatı korsanca dereye bırakıldığını ifade eden İl Genel Meclis Başkanı Serdar Erdoğan ise durumu incelemek üzere gönderdikleri heyetin tutanakları doğrultusunda mekanın mühürlenmesine karar verildiğini kaydetti. Erdoğan, "3 ay önce krom maden ocağı için komisyon kurduk. O zaman daha faaliyete değildi ancak yaz ayları incelemesi karar aldık çünkü bize kirlilik bilgisi geliyordu. Oluşturduğumuz komisyon incelemesinde maden ocağı krom hafriyatını dereye döktüğünü buradan da Pülümür çayına aktığını tespit ettik. Tutulan raporlar neticesinde Pülümür Kaymakamlığı ile ortaklaşa Krom madeninin mühürlenmesi kararı çıkartıldı. Doğaya büyük denli zarar veren bu maden ocağının çalışması artık illegal durumdadır" diye konuştu.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/munzur-simdi-de-zehirli-maden-atiklariyla-kirletiliyor_81813.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!