Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Müteahhitlerde "Enerji Projeleri" Tedirginliği

Hükümetin atıl projeleri azaltma çalışmaları çerçevesinde Enerji Bakanlığı bünyesindeki 100'ün üzerindeki projenin durdurulmasına ya da ödeneklerin

Dünya



b>Hükümetin atıl projeleri azaltma çalışmaları çerçevesinde Enerji Bakanlığı bünyesindeki 100'ün üzerindeki projenin durdurulmasına ya da ödeneklerinin minimum düzeye çekilmesine ilişkin hazırlıklar, projeleri üstlenen işadamlarını sıkıntıya soktu.
Enerji Bakanı Hilmi Güler, iş dünyasının "Binlerce kişi işsiz kalır" şeklindeki uyarısına karşılık, "Biz de bütün yatırımların tamamlanmasını isteriz ama elimizde şişirilmiş birçok yatırım var. Bunlar en azından bir süreliğine durdurulacak" dedi.

İNTES'in Çözüm Arama Konferansları çerçevesinde dün enerji sektöründeki sorunlar ele alındı. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in katıldığı toplantıda işadamları ile bakan arasında enerji projelerine tırpan hazırlığı tartışma konusu oldu. İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu aldıkları son duyumlara göre mevcut proje stoğu içinde 148 projeden sadece 3 tanesinin 2003 yılı içinde realize olacağını, kalan 145'inin ise yıllık 5 milyar lira gibi çok düşük bir ödenekle devam ettirileceğini söyledi. Koçoğlu, enerji projelerinin durdurulmasını "facia" olarak nitelendirdi ve sektörde yaratacağı sıkıntının büyük olacağını belirterek hükümetin bürokrasideki bu çalışmalara itibar etmemesi gerektiğini dile getirdi.

Daha sonra konuşan Enerji Bakanı Hilmi Güler ise, projelerin durumuyla ilgili dün sabah bürokratlarla geniş bir toplantı yaptığını, proje stokunun azaltılması ve öncelikli projelerin hayata geçirilmesi çerçevesinde bazı projelerin erteleneceğini ya da durdurulacağını ifade etti. Özellikle ikili anlaşmalarla gerçekleştirilen bazı projelerde yatırımların şişmiş olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Bakan Güler, projelerin hangilerinin durdurulacağının ise henüz netleşmediğini dile getirdi. Güler'in konuşmasının ardından salondaki işadamları projelerin durdurulmasının hem enerji sektörünü hem de müteahhitlik sektörünü sıkıntıya sokacağını, binlerce yeni işsizin oluşmasına yol açacağını vurguladılar ve bir yandan yürüyen projeler durdurulurken, bir yandan da gerekli olup olmadığı tartışmalı olan duble yol ihalelerinin yapıldığını söylediler. Eleştiriler üzerine Hilmi Güler, "Siz olsanız ne yaparsınız? Tabi ki bütün projelerin gerçekleşmesini isteriz. Ancak öncelikli projelerimizi belirlememiz gerekli. Biz, makine ve ekipmanda bir havuz sistemi oluşturduk ve duble yol gibi projelerde bu havuzdan yararlanıyoruz" diye konuştu. Hilmi Güler toplantıdaki konuşmasında ayrıca enerjideki piyasa yapılanmasının çok fazla kamu ağırlıklı olduğunu, bunun özel sektör ağırlıklı hale getireleceğini ifade etti. Bürokratlarının kendisine elektriğin yeterli olduğu ve yeni yatırımların gerekmediği yolunda telkinlerde bulunduğunu anlatan Güler, "Ben öyle düşünmüyorum. Kişi başına tüketimimiz bin 600 kwh'den 5-6 bin kwh'e çıkmadan elektrik yeterli değildir" diye konuştu.

Güler, iki aydır konuları yakından inceleme fırsatı bulduklarını dile getirerek, "Artık oyunu okuduk. Sistemi çözdük. Artık hücum oynamaya başlayacağız" dedi.

Rus gazı için pazartesi önemli gün

Enerji Bakanı Hilmi Güler, 3 ayrı fiyatla gaz alınmasından yakındığı Rusya ile hem miktarın azaltılması hem de fiyatın düşürülmesi konusunda yapılan müzakerelerde önemli bir aşamaya gelindiğini söyledi. 27 Ocak Pazartesi günü bu konuda nihai görüşmenin yapılacağını ifade eden Hilmi Güler, "Ay sonu itibariyle bugün olduğumuz noktadan çok daha ilerde olacağımızı umuyorum. Pazartesi günü bizim için önemli birgün" dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/muteahhitlerde-enerji-projeleri-tedirginligi_3101.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!