Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Müzeler Sahipsiz Kaldı

Kemal Sevgisunar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı galeri, kütüphane ve müzelerin yerel yönetimlere devredilmesini öngören yasa tasarısının TBMM'den geçmesini engellediklerini, ancak bu kuruluşların bakanlık tarafından "sahipsiz" bırakıldığını belirtti.

Cumhuriyet Gazetesi



ültür ve Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) Genel Başkanı Kemal Sevgisunar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı galeri, kütüphane ve müzelerin yerel yönetimlere devredilmesini öngören yasa tasarısının TBMM'den geçmesini engellediklerini, ancak bu kuruluşların bakanlık tarafından "sahipsiz" bırakıldığını belirtti.

KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen'in Genel Başkanı Sevgisunar, ilgili yasa tasarısının kabul edilmesini engellemelerine karşın bakanlığın yaklaşık 200 kütüphaneyi yerel yönetimlere devrettiğini söyledi. Mevcut 1400 kütüphaneden geri kalanlarının ise yerel yönetimlerin baskısı altında kaldıklarını vurgulayan Sevgisunar, şunları kaydetti:

"Bizim direnişimizle karşılaşan yasa tasarısı, yaklaşık 20 kütüphaneyi merkezde bırakıp geri kalanlarını il özel idarelerine, ilçelerdekileri ise belediyelere devretmeyi öngörüyordu. Tasarının Meclis'ten geçmemesine rağmen 200 halk kütüphanesi 'personel yok' gibi gerekçelerle yerel yönetimlere protokolle devredildi. Belediye başkanları zaten, müzelerin, galeri ya da kütüphanelerin bahçe veya konferans salonlarını istedikleri yönde şekillendirebiliyorlar. Bakanlık ise 'Nasıl olsa yerel yönetimlere devredeceğim' mantığıyla, uzun süredir bu kuruluşlarının yakıtlarını bile almayı aksatıyor, çalışanların sağlık giderleri ile arazi tazminatlarını zamanında ödemiyor. Yasa çıkmadı ama bu kuruluşları da sahipsiz bıraktılar."

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izlediği yönetim anlayışının, çalışma koşullarında ikilik yarattığına işaret eden Sevgisunar, bu anlayışın eski personel ile "Kültür ve Turizm Uzman Yardımcısı" adı altında alınan yeni personelin çatışmasına zemin oluşturduğunu belirtti. Sevgisunar, "Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç önce teşkilatın içindeki sorunlara eğilsin, kültür merkezi eksiği yaşanan bölgelere el uzatsın, sonra AKM'yi yıkıp yeniden düzenlemeye sıra gelir" dedi.

Yağma yapılıyor
Bağdat'taki Irak Ulusal Müzesi'nin yağmalanmasında kaybedilen eser kadar Türkiye'den her yıl eser kaçırıldığına dikkat çeken Sevgisunar, tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak "Eserlerin bakımına ilişkin konular da çok sıkıntılı" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muzeler-sahipsiz-kaldi_52050.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!