Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nazım Plana Durdurma

Büyükşehir Belediyesi`nin 1/25000 ölçekli Gemlik nazım imar planı, yargıya takıldı. Şehir Plancıları öncülüğü`nde açılan davayı karara bağlayan Bursa 2. İdare Mahnkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Olay Gazetesi



b>Bursa 2. İdare Mahkemesi, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi`nde 16 Kasım 2006 tarihinde 744 sayı numarası ile onaylanıp yürürlüğe giren 1/25000 ölçekli Gemlik planlama bölgesi nazım imar planına ilişkin TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi öncülüğünde bazı sivil toplum örgütleri ve mühendisler tarafından açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bursa 2. İdare Mahkemesi`nin 'yürütmeyi durdurma' kararının dava ile ilgili nihai karar olmamasına karşın gelinen noktayı Bursa Büyükşehir ve Gemlik Belediyesi'nin ciddi bir başarısızlığı olarak yorumlayan Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık "Meslek odalarını, sivil toplum örgütlerini hiçe sayan bir planlama anlayışının mahkemece durdurulması düşündürücü olduğu kadar üzücüdür. Mahkemenin bu kararından sonra ilgili idarelerce, ivedilikle başta şehir plancıları ve mimarlar odası olmak üzere tüm meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ile görüş alışverişinde bulunulması ve sonucunda Gemlik için en uygun nazım planın üretilmesinin gerektiğini düşündüğümüzü kamuoyuna açıklıyoruz" dediler.

Mimarlar Odası Gemlik Temsilcisi Osman Turan da düzenlediği toplantıda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına etken olan plan ve olumsuzlukları açıklayarak, "Nihai karar değil ama, belediyelerin bizlerin de daha önce söylediği ve mahkemenin de onayladığı bu maddelere dikkat etmesi ve bizlere danışarak, herkesi kapsayan yeni bir nazım imar planı yapması gerekmektedir" dedi. Turan, yürütmeyi durdurma kararı verilmesinde gösterilen gerekçeleri de şöyle açıkladı.

Üst plana aykırı...

`Hazırlanan 1/25.000 ölçekli plan, daha üst ölçekli 1/100.000 ölçekli Bursa 2020 yılı kıyı kesimi ve çevre düzeni planı ile ile örtüşmemektedir. Kurtul Köyü mevkiinde yolun güney doğusunda kalan bölgedeki alanlar 1/100.000 ölçekli planlarda `tarımsal niteliği korunacak alanlar` olarak planlanmış iken, 1/25.000 ölçekli ilgili planda `seyrek yoğunlukta konut alanı` olarak planlanmıştır. Bursa-Gemlik yolunun Engürücük Köyü mevkiinde yolun sağında ve solundaki alanlar, özel mahsul alanı iken, konut dışı kentsel çalışma alanı olarak planlanmıştır. Mevcutta plan kararlarına aykırı olarak yapılaşmış kereste depolama ve satış birimleri bulunmaktadır. 1/100.000 ölçekli Bursa 2020 yılı çevre düzeni planında sanayi alanı olarak gözüken bölge, ilgili nazım planda depolama alanı olarak gözükmekte olup, yeni bir sanayi alanı planlanmamıştır. Serbest Bölge ile askeri alanın yer aldığı bölgede F olarak tanımlanmış alanın hangi kullanımda olacağı belli değildir. Askeri bölgenin güneyinde kalan bölge, özel mahsul alanı iken seyrek yoğunlukta yenilenecek alan haline getirilmiştir. Özel mahsul alanlarında 20 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak yapıların maksimum büyüklüğünün ne olacağı konusunda herhangi bir üst sınır getirilmemesi, planda amaçlanan yapılaşmanın dışında yapı kütlelerinin oluşmasına neden olacaktır. 1/25.000 ölçekli kıyı kesimi çevre planındaki özel mahsul alanlarındaki yapılaşma kriterleri, ilgili planda değiştirilmiştir. İlgili plandaki özel mahsul alanı ile ilgili bölgeler, gerek planlama tekniği, gerekse planlama prensipleri açısından uygun değildir. 1/100.00 ölçekli Bursa 2020 yılı çevre düzeninde günü birlik turizm alanlarındaki yapılaşma koşulları, 1/25000`lik planda yoğunluğun artmasına sebep olacak şekilde değiştirilmiştir`

http://www.yapi.com.tr/haberler/nazim-plana-durdurma_60363.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!