Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Nâzım Planlarına Uyulmuyor’

ŞPO Ankara Şube Başkanı Erdal Kurttaş, Ankara Anakent Belediyesi’nin şehir planlamasına aykırı uygulamalarının fazla olduğunu belirterek, “Belediye, kendi onayladığı Nâzım Planı’na ve planlama çalışmalarına aykırı kararlar alıyor. Planları delen, yoğunluk kararlarına uymayan bir yaklaşımı var. Kullanım türlerini boşa çıkaran ve önceden daha düşük

Cumhuriyet ANKARA
‘Nâzım Planlarına Uyulmuyor’

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şube Başkanı Erdal Kurttaş, Ankara Anakent Belediyesi’nin şehir planlamasına aykırı uygulamalarının fazla olduğunu belirterek, “Belediye, kendi onayladığı Nâzım Planı’na ve planlama çalışmalarına aykırı kararlar alıyor. Planları delen, yoğunluk kararlarına uymayan bir yaklaşımı var. Kullanım türlerini boşa çıkaran ve önceden daha düşük yoğunluklu olarak belirlenen yerlere farklı kullanımlar veriliyor. Bütün yoğunluklar olağanüstü arttırılıyor” dedi.

Kurttaş, bütün bu yanlış uygulamaların kendilerini yargı yoluna başvurmak zorunda bıraktığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bizim işimiz Anakent Belediyesi’ni mahkemeye vermek, onlara dava açmak değil. Ama belediye, beklenmedik büyüklükte kararlar vererek Nâzım Planı’nı delen birtakım Belediye Meclisi kararlarını sundukça, biz de yapılanların ‘yanlış’ olduğunu görüp tepkimizi bu şekilde dile getiriyoruz. 2000 yılından bugüne kadar Anakent Belediyesi’ne açtığımız 28 davadan 14 tanesi lehimize sonuçlanmış, 9 tanesi devam etmekte iken 5 tanesi de konusuz kalmıştır. Bu 5 davanın konusuz bırakılmasının sebebi ise bazı davaların aleyhimize sonuçlandığı izlenimi uyandırmaktır. Bu amaçla konunun içeriğinde küçücük bir değişiklik yapılarak yepyeni bir kararmış gibi Belediye Meclisi’ne sokuluyor. Hiçbir dava aleyhimize sonuçlanmadı.”

‘Böl, parçala, yut anlayışı uygulanıyor’

Kurttaş, Anakent Belediyesi’nin şehir plancılığına aykırı uygulamalarına birçok örnek verilebileceğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Çayyolu 927. parsel, Yeşil Kuşak Projesi’nin bir parçasıdır. Bölgede, on bin metrekareye 10 kişi düşmesi gerekirken 150 kişi düşürülüyor. Bunun amacı rant sağlamaktır. Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) içinden bulvarlar geçiyor. AOÇ’yi bir bütün olarak ele alıp sağlıklı yöntemler uygulamak gerekirken ‘böl, parçala, yut’ anlayışına göre kent delik deşik ediliyor. İmrahor Köyü, Ankara’nın en önemli yeşil vadisidir ve mutlaka muhafaza edilmelidir. Ama parçalı plan çalışmalarıyla burası yerleşime açıldı. Sakıp Sabancı Bulvarı üzerinde yüzde 350 inşaat artışı verilmiştir. 150 bin metrekare inşaat alanı olan parsel 500 bin metrekareye yükseltilmiş. Şimdi belediyeye sorarlar: ‘Bu neden bu kadar yükseltildi?’ diye. ‘Şu kavşağı şu kadar günde yaptık’ anlayışıyla bir yere varılamaz. Ankara’nın bir ulaşım ana planı bile yok. ”

‘Bunun adına yerel demokrasi deniliyor’

Ankara Anakent Belediyesi’nin onayladığı Nâzım Planı’na ve planlama çalışmalarına aykırı kararlar aldığını vurgulayan Kurttaş, Belediye Meclisi’nin de bütün bu “yanlış kararları” oylayıp kabul ettiğini söyledi. Kurttaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Melih Gökçek’in kendi bürokratları ve çalışanları da bu konuları Belediye Meclisi’ne sunarken konuların bütün olumsuz yanlarını yazılı olarak beyan ediyorlar. Buna rağmen Belediye Meclisi bütün bu kararları oylayıp kabul ediyor. Bunun adına da yerel demokrasi deniliyor. Ama dava sonuçlarından da anlaşılabileceği gibi bağımsız yargı bizim haklılığımızı ortaya koymuştur.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/nazim-planlarina-uyulmuyor_67942.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!