Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nejat Çuhadaroğlu: “ Devlet Bize Hiç Yardımcı Olmuyor”

“Globalleşme” rüzgarı ile birlikte Türkiye’de alıcı bulan kalitesiz mallara dikkat çeken Çuhadaroğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Çuhadaroğlu “ Devlet, bize hiç yardımcı olmuyor. Devlet bırakın bizi korumayı, yabancı firmalara ithalat için her tür kolaylığı sağlıyor. Yani, Türkiye pazarını yabancı firmalara altın tepside sunuyor. İthalata

yapi.com.tr
2 Nejat Çuhadaroğlu: “ Devlet Bize Hiç Yardımcı Olmuyor”



“Globalleşme” rüzgarı ile birlikte Türkiye’de alıcı bulan kalitesiz mallara dikkat çeken Çuhadaroğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Çuhadaroğlu “ Devlet, bize hiç yardımcı olmuyor. Devlet bırakın bizi korumayı, yabancı firmalara ithalat için her tür kolaylığı sağlıyor. Yani, Türkiye pazarını yabancı firmalara altın tepside sunuyor. İthalata karşı değilim, kalitesiz, hiçbir standarda uymayan ürünlerin ithal edilmesine karşıyım. Fakat Türkiye'ye şartnameye uymayan o kadar çok mal giriyor ki onlarla rekabet etme şansımız yok. Çünkü aynı kalitede değiliz” dedi.



Çuhadaroğlu ile Uluslararası Yapı 2008 İstanbul Fuarı’nda konuştuk.

 



Kriz söylentilerinin olduğu bu dönemde inşaat sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?



 

Öncesinde inşaat sektörü dibe vurmuştu. Her inişin bir çıkışı vardır; depremden sonraki yıllarda inşaat sektöründe kıpırdanmalar oluyordu, ama son iki-üç yılda özellikle konut alanında patlama yaşandı. Herkes son derece plansız bir biçimde ev aldı, sattı. Bunun sonucunda da doğal süreç gerçekleşti ve sektör yine durgunluğa girdi.



Elbette cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçim ve türban meselesi gibi siyasi sorunlar ve Amerika'da yaşanan mortgage krizi bu süreci olumsuz yönde etkiledi. Açıkçası bundan sonda ne olacağını kimse kestiremiyor.

 



Peki, inşaat sektörüne hizmet veren firmaların bu durumda ne yapması gerek?

 





Firmaların, bizim gibi ihracata ağırlık vermesi lazım. Fakat, yabancı ülkelerde de Türk firmalarına karşı peşin hükümlü davranılıyor. Yabancı devletler bizlere karşı kotalar koyuyor, ikinci planda tutulmamız için ciddi politikalar uyguluyorlar.




 

Devlet yerli sanayiciyi korumuyor mu?

 



Bu konuda da devletin, bize hiçbir yardımı olmuyor. Devlet bırakın bizi korumayı, yabancı firmalara ithalat için her tür kolaylığı sağlıyor. Yani, Türkiye pazarını yabancı firmalara altın tepside sunuyor. İthalata karşı değilim, kalitesiz, hiçbir standarda uymayan ürünlerin ithal edilmesine karşıyım. Fakat Türkiye'ye şartnameye uymayan o kadar çok mal giriyor ki onlarla rekabet etme şansımız yok. Çünkü aynı kalitede değiliz. Dünyanın çöp malları Türkiye'ye geliyor ve bir şekilde alıcı buluyor. Çinliler kaliteden ödün vererek ucuz işçilik ve devlet teşviğiyle dünyaya yayıldılar.




 

Onun için devletin çok ciddi bir politika gütmesi gerek. Devlet yetkililerinin ve sanayicilerin bir araya gelip görüşme yapması ve Türkiye sanayisinin geleceği ile ilgili ciddi kararlar alması gerek. Alınan bu kararlar da bir eylem planı çerçevesinde bir an önce uygulanmalı.




Devlet, yerli sanayiciyi korumak zorunda. Çünkü, sanayisi kötü olan ülkelerin ekonomileri dekötü olur. Ekonomi kötü olursa krizlerden başımızı kaldıramayız ve işsizlik artar.Devlet desteği derken, devletin kredi dağıtmasından ya da KDV indiriminden bahsetmiyorum, yanlış anlaşılmasın.


 



Ben birinci dünya ülkelerine ihracat yapan 54 yıllık bir firma iken, enerji açığımın karşılanması için başvurduğum devlet bana “kendi elektriğini kendin çek” diyor. O zaman ben devletten ne bekliyorum? Suyu da ben getireyim, yolu da ben yapayım o zaman. Devlete ihtiyacım yok, vergi ödemeyim…


 



Yurtdışında firmalara enerji indirimlerinden tutun da istihdama kadar pek çok teşviği verilirken, ben “globalleşen” dünyada yabancı rakiplerle nasıl rekabet edeceğim? Bütün zorluklara karşın rekabet etmeye çalışıyoruz, ama bunun da bir limiti var.

  

Sektördeki herkes bu konudan muzdarip. Ülke olarak enerji darlığı çekiyoruz diye dünyanın en pahalı enerjisini kullanmak zorunda kalıyoruz. İşin enerji tarafı bir yana işçilik de artık Türkiye de ucuz ve rekabetçi değil. Teknolojimiz yok, pek çok konuda hammaddemiz yok. İşçilik pahalı, enerji pahalı. Peki, bu koşullarda biz neyimizle rekabet edeceğiz? Nasıl ayakta duracağız?Bütün bunların bir an önce irdelenmesi gerek.


 



Çuhadaroğlu”na dönecek olursak kısa vadeli hedefleriniz nelerdir?

 





Türkiye”nin ilk ve tek en büyük dikey tesisinin kurulmasıyla birlikte kapasitemizi üç katına çıkardık. Böylece ciromuzu çok üst seviyelere taşımış olduk.Biz Avrupa'dan tutun da Rusya'ya ve Türki Cumhuriyetleri'ne kadar pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Şimdiki hedefimiz de önümüzdeki sene içinde yüzde 35'lerde olan ihracat oranımızı yüzde 50'lere çıkarmak.

 



Çuhadaroğlu, yüzde yüz yerli teknoloji kullanan bir sistem teknoloji firması. Bu teknolojileri ihraç ettiğimiz ülkeler ise Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkeler. Tereciye tere satıyoruz yani. Bu çok gurur verici bir durum.

 



Fuarda hangi ürünleri tanıtıyorsunuz?



 

Türkiye'nin ilk ve tek yangına, kurşuna ve bombaya dayanıklı doğramalarını ürettik ve bunların hem yurtiçinde hem de yurtdışında satışına başladık.



Daha çok kullanıcıya hitap eden hırsıza dayanıklı, ısıya ve sese dayanıklı pek çok doğrama sistemi ürettik.

 



Ayrıca Çuhadaroğlu Türkiye'de ilk ve tek olan test kulesine sahip. Ürünlerimizi fabrikamızda test edebiliyoruz, müşterilerimizin istediği bir takım denemeleri fabrikada yapabiliyoruz.

 



Fuar nasıl gidiyor peki?




Geçtiğimiz yıllara göre fuarın ziyaretçileri daha kaliteli. Fuardaki stantlar daha profesyonel.Fuara neredeyse 30 senedir katılıyoruz. Bu sene ilk defa dört tarafı kapalı bir fuar standı seçtik. Böylelikle de konuya hakim olan kişiler standa girebiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/nejat-cuhadaroglu--devlet-bize-hic-yardimci-olmuyor_61327.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • ç.oğlu çok büyük bir firma...hep böyle bir firmada çalışabilmeyi istedim. YANITLA
  • Çuhadaroğlu holding yıllardır kalitesinden ödün vermeyen, bence Türkiye'nin 1 numaralı alüminyum profil üreticisi. Türkiye ve dünyadaki ekonomik dalgalanmalardan etkilenen özellikle inşaat sektöründe, çalışan bir mimar olarak ben Çuhadaroğlu'na başarılarının devamını diliyorum.Saygılarımla.. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!