Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Norveçli Balıkçıların Formülü Konut Alanı Tasarımı için Kullanıldı

Norveçli tasarım ekibi ‘Eriksen Skajaa Architects’, Askøy’un güneybatısında kalan ve okyanusla güçlü bağları bulunan Strusshamn’ın eski endüstri alanı için bir plan geliştirdi. ‘Viksund Boats’ firmasına ait eski bir tekne fabrikasının alanı olan Strusshamn bölgesi, sanayi fonksiyonunu desantralize etmek ve yeni bir imar planı üretmek amacıyla

2 Norveçli Balıkçıların Formülü Konut Alanı Tasarımı için Kullanıldı

Haber Görselleri: ArchDaily

‘Viksund Boats’ firmasına ait eski bir tekne fabrikasının alanı olan Strusshamn bölgesi, sanayi fonksiyonunu desantralize etmek ve yeni bir imar planı üretmek amacıyla yerel yönetim tarafından satın alındı. Bu anlamda geliştirilen tasarım, eskinin üzerine geleceği inşa etmek ve mevcut liman dokusunu korumak üzere şekillendi. 'Eriksen Skajaa Architects', çalışması kapsamında Strusshamn yerleşiminin iki bölgesini birbiri ile ilişkilendirecek yeni bir yol arayışı içerisine girdi. Basit bir anlatımla bu yol; farklı katmanları geliştirmek ve tanımlamak, bölgedeki saklı kalmış nehri eski haline getirmek, farklı karakterlere sahip kamusal alanların birbirleriyle entegrasyonunu sağlamak ve Strusshamn yerleşimini yeniden tanımlayarak Viksund bölgesinde yeni bir gelişim şeması oluşturmak şeklinde ortaya çıktı.

Strusshamn bölgesi, çok farklı kentsel hizmetlere ve küçük ölçekli kültürel aktiviteye sahip bir alan. Yerel kültür ve denizcilik kültürünün bir araya gelişiyle oluşan hava, Strusshamn’ı yaşamak için iyi bir yer haline getirirken ilgi çekici bir nirengiye dönüştürmek için gerekli zemini de sağlıyor.

Tam olarak da bu nedenle projeye “Boathouses (balıkçı barakaları)” dahil edilmiş. Söz konusu mekanlar konut ağırlıklı yerleşime sanatçı stüdyoları ve küçük mağazaları kapsayarak katkıda bulunacaklar. Böylelikle, bölgeyi kamusallaştırırken bir zamanlar son derece canlı olan bu liman bölgesine küçük ölçekli ticari işlev getirecekler. “Boathouses” ayrı ayrı ya da büyük üniteler oluşturmak üzere bir arada kiralanabilecekler.


Strusshamn - Mevcut Durum

Strusshamn için üretilen tasarım, yoğunluk ve programa bağlı olarak benzer şema ve yaklaşımlara sahip 3 farklı alternatif sunuyor. Söz konusu şema, öncelikle iklim ve peyzaj analizine odaklanıyor. Temel amaç ise; ‘mükemmel bir manzara’ ve ‘ışığa erişim’ ana temalarını ön plana alarak iyi bir kamusal alan ve yapılaşma yaratmak. Strusshamn gelişim planı kapsamında rıhtımla birlikte bir bütün olarak ele alınan kamusal alanların, gezinti güzergahlarının ve arka bahçelerin tasarımı gündeme geliyor. Yerleşimin iki parçaya ayıran merkezi kanal, arazinin iki ucunu birbirine bağlıyor. Bu bir yandan her iki bölgenin yaşam kalitesi arttırırken diğer yandan alanda bulunan bütün yapıların liman dokusunun niteliklerine erişmesine imkan veriyor. Bununla birlikte Fiyort’un güneyinde kalan alan geniş bir kamusal alan olarak tasarlanıyor.

Yeni gelişim Strushamn’da bulunan tarihi binalara da odaklanıyor. Buradaki tarihi binaların en dikkat çekici özelliklerinden biri küçük hacimlerin bir araya gelerek daha büyük mekanlara dönüştürülebilmesi. Binalar denize yakın inşa edilmişler ve bitişik nizamda planlanmışlar ancak konut yapıları organik bir planlamayla geliştiği için yapılar arasında kalan boşluk alanları farklılık gösteriyor. Bu boyutu ile yeni gelişim, tarihi mekanın devamlılığını savunuyor ve bir uzantısı gibi şekilleniyor. Söz konusu yaklaşım, bir yandan da daha yoğun yerleşimler ve kentsel yapı içerinde bu tip oluşumların var olabileceğini gösteriyor.







1. Gölet 12. Avlu
2. Üzerinde ördek evi bulunan adacık 13. Karşılama noktası
3. Otopark girişi 14. Konut
4. Ziyaretçi otoparkı 15. Su elemanı (Oluk)
5. Deniz seviyesine inen arazi 16. Kamusal alan
6. "Boathouse" (Balıkçı barakaları) 17. Deniz seviyesine inen merdivenler
7. Su elemanı (Havuz) 18. Konut
8. Kanal 19. Teras
9. Köprü 20. Sebze bahçesi
10. Rıhtım 21. Doğal park
11. Bank  






Alternatif 1: Konut 




Alternatif 1: Konut - Aksonometrik




Alternatif 2: Karma Kullanım




Alternatif 2: Karma Kullanım - Aksonometrik




Alternatif 3: Ticaret




Alternatif 3: Ticaret - Aksonometrik

ETİKETLER: kent dünyadan
http://www.yapi.com.tr/haberler/norvecli-balikcilarin-formulu-konut-alani-tasarimi-icin-kullanildi_86114.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • yerel yönetimlerin planlama ve projelendirme tasarımlarında nasıl yönlendirici ve uygulayıcı olacağının bilinçli bir örneği. Biz bu çalışmaları yapmak ve yaptırmak için, mimar ve şehir plancı disiplinlerinin uzlaşması/dayanışması ile aşabiliriz. Yerel yöneticilerin bilinçsiz hayallerini ve kısıtlı öngörülerini yönlendirebileceğimizi ve bu yolla dönüştürebileceğimizi düşünüyorum. YANITLA
  • yerel yöneticiliğin bilinçli örneği YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!