Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nükleer İhalesinde Eksiklik Var

Taner Yıldız, nükleer santral ihale sürecine yönelik rahatsızlıklarını dile getirdi. Yıldız, ihale sürecini ve 21 cent'lik teklifi eleştirerek, "Bu yüksek fiyatı tek firmayla bulduysak, bir eksiklik görünüyor" dedi. Yıldız, nükleerde yüzde 15-25'lik kamu payının fiyat üzerindeki etkisine dikkat çekerek, "İhaleden önce böyle olsa (kamu payı

Referans Gazetesi
Nükleer İhalesinde Eksiklik Var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral ihale sürecine yönelik rahatsızlıklarını dile getirdi. Yıldız, ihale sürecini ve 21 cent'lik teklifi eleştirerek, "Bu yüksek fiyatı tek firmayla bulduysak, bir eksiklik görünüyor" dedi. Yıldız, nükleerde yüzde 15-25'lik kamu payının fiyat üzerindeki etkisine dikkat çekerek, "İhaleden önce böyle olsa (kamu payı konulsa) fiyat değişirdi. Daha çok katılımcı bile olabilirdi" dedi. Kamu payının yüzde 25'i geçmesinin düşünülmediğini belirten Yıldız, süreci en geç eylülün ikinci haftasına kadar sonuçlandırmaları gerektiğini kaydetti.

Aksa Grubu'nun santral açılışı nedeniyle Antalya'da bulunan Yıldız, gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin, "İhale olduğu dönemde kamu payı yoktu? Bu, yatırımcıların istediği bir şey ama şartnamede yoktu. Sonradan bunu getirdiniz? Doğal olarak bu işin iptal edilmesi gerekiyor" sözleri üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi: "İster aksiyoner, isterse pragmatist bakalım, eğer yüzde 15 veya 25'lik kamu hissesi, fiyatın daha da ucuz hale gelmesini sağlıyorsa, bu önemli bir etkendir. İster ihalenin başında, ister sonunda... Biz neresinde müdahale etmişsek, neresinde görmüşsek olayı, bu bir gerçektir. Kamu hissesiyle beraber bir kısım risklerin satın alması ucuzlayabiliyorsa, o zaman ben bunu ülkem lehine değerlendirmek durumundayım."

"O zaman diğer şirketler, 'Ben ihaleye girmedim çünkü o sırada devletin payı yoktu' demezler mi?" sorusu üzerine Bakan Yıldız, kanunun, ihaleyi alan bir şirketle kamu şirketinin belli oranlarda ortaklık yapabilme yetkisi verdiğini vurguladı. Bunun yeni bir şey olmadığına dikkati çeken Yıldız, yarışmayı kazanan firmanın istemesi halinde, kamuyla belli oranlarda ortaklık yapabileceğine dair kanun maddesi olduğunu yineledi.
 
Kamu payı yüzde 25'in üzerine çıkmaz

Kamu payının ne olacağının henüz belli olmadığını ancak yüzde 25'in üzerine çıkılmasının düşünülmediğini kaydeden Yıldız, bir gazetecinin, "Baştan böyle olsaydı fiyat değişir miydi?" sorusu üzerine, "Baştan böyle olsaydı fiyat değişirdi. Açıkça söyleyeyim, evet. Kanaatim bu" dedi. Bakan Yıldız, "Daha çok katılımcı olur muydu?" sorusunu da "Daha çok katılımcı bile olabilirdi" diye yanıtladı.

Soruları cevaplandıran Yıldız, "Nükleerde fiyattan memnun değilsek ortada eksiklik var demektir. Bu, kimden kaynaklanıyor, bizden mi, teklif verenlerden mi, vermeyenlerden mi? Bunun üzerine gitmek lazım" dedi. Yıldız, ortaya çıkan rakamın Türkiye'de üretilen elektriğin ortalama fiyatının üzerinde olduğunu belirterek, "Biz bundan hoşnut değiliz" dedi. Yıldız, nükleer santralı yapmalarının şart olduğunu ancak bunun makul fiyatlarla olması gerektiğini kaydetti. Yıldız, fiyat teklifinin aşağıya çekilmesinin doğru olduğunu ancak bunun hangi usullerle yapılacağının da önemli olduğunu kaydederek, "Şartname tek teklif gelmesi üzerine kurulu değil" dedi. Tek firmadan teklif gelmesiyle ilgili olarak, "Daha çok katılım olsun isterdim" diye konuşan Yıldız, Yüce Divan eleştirileri ve bu yönde endişeleri bulunup bulunmadığına yönelik soruya ise, "Doğru yapıyorsak öyle bir düşünceye kapılmamak gerekiyor" diye konuştu.
 
Azerilere, "Demir tavında dövülür" mesajı

Yıldız, Azerilerle gazdaki fiyat müzakerelerinin ne yönde ilerlediği konusunda, "Teklifimizi verip bekliyoruz. Bir önceki anlaşmadan daha iyi durumda müzakere. Azeri tarafı resmin bütününü kaçırmayacaktır diye inanıyorum. Bölgede farklı gelişmeler oluyor. Demir tavında dövülür demiş atalarımız. Bu tav, bu anda yapılmalı" dedi. Yıldız, tekliflerin bir an önce değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Yıldız, enerji KİT'lerinin, enerji içi ve dışı borçlanmalarını en aza indirmeleri gerektiğini de belirterek, bunun içinde birbirlerine olan borçlar, gümrük, KDV gibi birçok unsur bulunduğunu belirtti. Mahsuplaşma ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini ve geçen hafta bir toplantı yaptıklarını kaydeden Yıldız, Suriye ziyareti sonrasında konuyla ilgili yeni bir toplantı yapılacağını belirtti. Yıldız, elektrikte zam olup olmayacağının ise henüz belli olmadığını belirtti. Yıldız, önceden çıkarılan Yenilenebilir Enerji Kanunu ve piyasanın işliyor olmasının kendilerini rehavete itmiş gibi görünebileceğini ancak şu anda güneş enerjisinin bu sürecin içinde olmadığını belirtti. Yıldız, rüzgâr santralları için açılan ihale sonrasındaki süreci eleştirerek, "Rüzgârdaki süreç yönetiminin başka enerji kaynaklarının başına gelmesini istemiyoruz" dedi. Rüzgâr santralları için yaklaşık 2 yıl önce başvurular alınmışken, bunlar hâlâ sonuçlandırılmadı. En büyük probleminin zaman olduğunu dile getiren Yıldız, bürokratlarda değişiklik düşündüğünü ama zaman bulamadığı için henüz gerçekleştiremediğini belirtti. Yıldız, "Yorulan arkadaşlar var" diyerek, bugüne kadar toplam kadroda yüzde 2 oranında değişiklik olduğunu ifade etti.
 

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleer-ihalesinde-eksiklik-var_71619.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!