Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nükleer İhalesinde Elektrik Fiyatı Belirleyici Unsur

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral ihalesinde elektrik fiyatının belirleyici unsurlardan biri olduğunu belirterek "İptal edilen ihalede teklif edilen 21.5 cent'lik birim elektrik fiyatı yüksekti, fiyat makul bir noktaya gelmeli" dedi.

Referans Gazetesi
Nükleer İhalesinde Elektrik Fiyatı Belirleyici Unsur

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral ihalesinde elektrik fiyatının belirleyici unsurlardan biri olduğunu belirterek "İptal edilen ihalede teklif edilen 21.5 cent'lik birim elektrik fiyatı yüksekti, fiyat makul bir noktaya gelmeli" dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de "Üçüncü Dünya Enerji Zirvesi"ne katılan Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya teknik heyetlerinin, nükleer santralla ilgili teknik çalışma yapacaklarını ve bu çalışma kapsamında bir anlaşma zemini oluşacağını ifade etti.

Yıldız, nükleer santralın üreteceği elektriğin bir bölümünün piyasaya satılmasının da söz konusu olduğunu bildirdi. Daha önce, 2010 yılında ihaleli ya da ihalesiz, nükleer santralla ilgili adım atılacağını açıkladığını anımsatan Yıldız, "Hukuk ve yasalar çerçevesinde kalarak, bu iş (nükleer santral) için adım atıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak hazırlanacak uluslararası anlaşma Meclis onayına sunulacak. Bu tür anlaşmalar yasaların da üstündedir" diye konuştu.
 
Devlet parasız ortak olursa iyi olur

"Devletin, nükleerde alacağı paya karşılık sermaye koyup koymayacağına" ilişkin soruya Yıldız, "Bu konuda çalışmalar sürüyor. Elbette mümkünse devletin, sermaye koymadan ortak olması bize göre daha uygundur. Bu konu, teknik çalışmalardan sonra netleşecek" yanıtını verdi. Yıldız, inşa edilecek nükleer santral için Mersin-Akkuyu üzerinde durulduğunu, ayrıca ikinci nükleer santralla ilgili Sinop'un düşünüldüğünü bildirdi.

Türkiye'nin, Rusya'dan Batı Hattı üzerinden aldığı yıllık 6 milyar metreküplük doğalgaza ilişkin anlaşmanın süresinin 2011 yılında dolacağını anımsatan Yıldız, bu gazın BOTAŞ tarafından mı, yoksa özel sektör tarafından mı getirilmesi konusunda henüz karar vermediklerini kaydetti. Yıldız, "Bu kapsamda Batı Hattı'ndan gelecek gazın özel sektöre doğru kaydığını söyleyebiliriz. Bu bir fırsattır" dedi. Bakan Yıldız doğalgaza zam olup olmayacağına dair bir soru üzerine, doğalgaz ve elektrikte otomatik fiyatlandırma sistemi uygulandığını, zam gerekirse yapılacağını, gerekmiyorsa yapılmayacağını söyledi. 
 
Rusya ve İran'dan jest bekliyoruz

Bakan Taner Yıldız, "Türkiye'de doğalgaz tüketimi 2009 yılında ciddi biçimde düştü. BOTAŞ, bu yıl kullanılmayan doğalgaz için Rusya ve İran'a ödeme yapmak zorunda kalacak. Bunu değerlendirir misiniz" şeklindeki soruya, şu yanıtı verdi: "Kısa bir süre önce İran'a gittiğimizde, 'al ya da öde' ile ilgili teklifimizi sunduk. Üç hafta içinde bu teklife cevap verecekler. Bir haftası gitti, iki hafta içinde netleşecek. Rusya ile de bu konu müzakere ediliyor. Türkiye'nin yanı sıra tüm dünyanın bu konuda sıkıntısı var. Biz, Rusya ve İran'dan, bu konuyla ilgili 2-3 yıllık bir jest bekliyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleer-ihalesinde-elektrik-fiyati-belirleyici-unsur_75888.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!