Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Nükleer Santral için 6 Firma Şartname Aldı"

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, Türkiye'nin ilk nükleer santrali için mart ayında açılan ihalede bugün itibarıyla 6 firmanın şartname aldığını söyledi. TBMM KİT Komisyonu'nda, TETAŞ'ın 2006 yılı hesapları görüşülerek ibra edildi.

CNN Türk



Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, Türkiye'nin ilk nükleer santrali için mart ayında açılan ihalede bugün itibarıyla 6 firmanın şartname aldığını söyledi. TBMM KİT Komisyonu'nda, TETAŞ'ın 2006 yılı hesapları görüşülerek ibra edildi.

Komisyonda bir sunum yapan TETAŞ Genel Müdürü Gökkaya, Türkiye'nin ilk ve tek toptan elektrik satış şirketi olan TETAŞ'ın, EÜAŞ'den, yap-işlet, yap-işlet-devret ve işletme hakkı devri santrallerinden aldığı elektrik enerjisi ile yurtdışından ithal ettiği enerjiyi alıp maliyetlerini paçallayarak, TEDAŞ'a bağlı 20 dağıtım şirketine, Kayseri ve civarı Elektrik Anonim Şirketi'ne ve ihraç ettiği yerlere sattığını bildirdi.

TEDAŞ'a bağlı 20 bölgesel dağıtım şirketi ve EÜAŞ ile 1 Eylül 2006 tarihinde 5 yıl süreli olarak yürürlüğe konulan Geçiş Dönemi Enerji Alış ve Satış Sözleşmeleri imzalandığını hatırlatan Gökkaya, sözleşmelerin yürürlüğe girmesinden önce, teşekkülün sektördeki payının yüzde 80 civarında bulunduğunu, bu tarihten sonra piyasa paylarının yüzde 45'lere kadar gerilediğini kaydetti.

Elektrik faturalarına yansıtılan, "Yüzde 1 Belediye Tüketim Vergisi, yüzde 1 Elektrik Enerjisi Fonu Payı kesintisi ve yüzde 2'lik TRT payının" elektrik enerjisi birim fiyatına önemli mali yük getirdiği ve söz konusu kesintilerin tüm sektör tarafından eleştirildiğini anlatan TETAŞ Genel Müdürü Gökkaya, "Tarifeler üzerinde olumsuz etki yapan bu unsurların kaldırılmasının uygun olacağı görüşündeyiz" diye konuştu.

TETAŞ'ın alacakları

Kurumun alacakları ve borçları konusunda bilgi veren Gökkaya, 14 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla TEDAŞ'ın kuruma borcunun 9 milyar 919 milyon YTL olduğunu açıkladı.

Gökkaya, buna karşılık TETAŞ'ın da EÜAŞ'ye 8 milyar YTL, TEİAŞ'ye de 1 milyar YTL borcu bulunduğunu ve kendilerinin de bu borcu ödemediklerini bildirdi.

TEDAŞ'ın diğer ödeme yaptığı kuruluşlardan EÜAŞ'ye borcunun yüzde 85'ini, elektriğin serbest alınıp satıldığı piyasa olan Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'ne (PMUM) yüzde 100'ünü ödediği halde, kendilerine ancak yüzde 73'ünü ödediğini belirten Gökkaya, "Biz buna bir çare bulamadık, gün geçtikçe de tıkanıyoruz" diye konuştu.

Konuyla ilgili bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çetin, enerji KİT'leri arasındaki alacak-verecek konusunun Enerji Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı nezdinde takip edildiğini, yarın da Hazine'de konuyla ilgili bir toplantının daha yapılacağını bildirdi.

"15 yıl enerji alım anlaşması imzalayacağız"

Enerji üretiminin teşvik edilmesi amacıyla ilgili mevzuatlarda yapılan düzenlemeler ile TETAŞ tarafından verilecek olan alım garantileri hakkında da bilgi veren TETAŞ Genel Müdürü Gökkaya, Afşin-Elbistan kömür havzasındaki linyit kömürlerinden üretilecek enerji ve nükleer santralden üretilecek enerji için, ihaleleri kazanan firmalarla 15 yıllık enerji alım anlaşması imzalanacağını bildirdi.

Gökkaya, "Enerji yatırımlarına her türlü desteği veriyoruz. Bu yatırımları da özel sektör yapacak, fakat devlet de her türlü desteği verecek" dedi.

Nükleer santral ihalesi

Nükleer santral ihalesinin TETAŞ tarafından yapılacağını hatırlatan Gökkaya, ihale ile ilgili ilana geçtiğimiz mart ayında çıkıldığını, 24 Eylül 2008 tarihinde de tekliflerin alınacağını bildirdi.

Mersin'in Akkuyu bölgesinde yapılacak Türkiye'nin ilk nükleer santrali için bugüne kadar 6 firmanın ihale dosyası satın aldığını anlatan Gökkaya, şartname alan firmaları şöyle sıraladı:
 
* AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Kanada)
* Itochu Corporation (Japonya)
* Vinci Construction Grand Projets (Fransa)
* Suez Tractebel (Fransa-Belçika)
* Atostroyexport (Rusya)
* KEPCO (Güney Kore)

TBMM KİT Komisyonu'ndaki görüşmelerin ardından, TETAŞ'ın 48 milyon 733 bin YTL dönem karıyla kapanan 2006 yılı hesapları ibra edildi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleer-santral-icin-6-firma-sartname-aldi_62056.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!