Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nükleer Santralı 'Bekleyen' Adresler

TAEK nükleer santral kuran şirketlerde aranacak güvenlik kriterlerini açıklıyor. Santral kurulacak adreslerse belli. İlki TAEK'in nükleer santralla ilgili bilgilendirme ofisi kurduğu Sinop. İkincisiyse 1976'dan beri 'santralı bekleyen' Mersin Büyükeceli beldesi Akkuyu mevkii.

Radikal Gazetesi/Serkan OCAK



ükleer Santral Yasası'nın TBMM'de ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından, Türkiye'nin 'ilk nükleer santralı' için geri sayım başladı. Yarın Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda (TAEK) yapılacak toplantıda santral kuracak şirketlerde aranacak güvenlik ve teknoloji kriterleri açıklanacak. Sivil toplum kuruluşlarının gözüyse ilk santral veya santralların kurulacağı adreslerde.

TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu'nun verdiği bilgiye göre Türkiye'de nükleer santral kurulabilir yer lisansına sahip olan tek adres, Mersin'in Akkuyu mevkii. Ama Çakıroğlu, Sinop'un santral yapmak için en uygun yer olduğunu, burası için de yer lisansının beş-altı ay içerisinde çıkarılabileceğini, söyledi. Çakıroğlu, bu yıl nükleer santral kurulabilecek potansiyel yerleri belirlediklerini, Başbakan Erdoğan'ın bu yerler içinde Sinop'a onay verdiğini hatırlattı. TAEK, Sinop'ta halkı nükleer santral konusunda bilgilendirmek için bir ofis de açtı.

Sinop'ta bir yandan bu ofis, bir yandan da nükleer karşıtı birlikler çalışıyor. Sinop Nükleer Karşıtı Platformu sözcüsü Hale Oğuz miting hazırlığında olduklarını söylüyor: "Seçimi umutla bekledik. Maalesef AKP gitmedi. Mecburuz bu topraklarda yaşamaya. Sağlıklı ortam istiyoruz. Cumhurbaşkanına yüzlerce faks gönderdik, ilgilenmedi. Yakında geniş çaplı miting düşünüyoruz."

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesindesi Akkuyu ise zaten 31 yıldır nükleer santralı 'bekliyor'. Burası, TAEK'ten nükleer santral kurulabilir onayı alan ilk yer. Hatta Akkuyu'da, yeşillikler içinde bir koy 1976'dan beri etrafı tellerle çevrili halde, 'olası' nükleer santral için öylece duruyor. Bölgenin yıllardır nükleeri tartıştığını söyleyen Mersin Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı ve Nükleer Karşıtı Platform'un Sözcüsü Kamer Gülbeyaz'a göre 31 yıl önce verilen onayın ardından, köprünün altından çok sular aktı:

"31 yıl önce turizm, yerleşim alanı, tarım yoktu. Şu an hepsi var. O zaman verilen yer lisansı yeniden değerlendirilip iptal edilmeli. Akkuyu'da halkın nükleer santral istediğine dair zaman zaman açıklamalar oluyor. Enerji Bakanı (Hilmi Güler) bile bunu söyledi. Bunlar kesinlikle doğru değil."
Gülbeyaz'ın verdigi bilgiye göre 2000 yılında Akkuyu'da sandık açıldı, halkın yüzde 86'sı nükleer santral istemedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleer-santrali-bekleyen-adresler_57671.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!