Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'O Arazi SSK'ya Bağışlanmadı'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ''Florya Şenlikköy'deki arazinin satışının İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı Kadir Topbaş ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını'' bildirdi. TOKİ tarafından satışa çıkarılan araziyle ilgili gazetelerde yer alan haberlere ilişkin yapılan açıklamada, ''Haber ve yorumların zorlama bir çabayla Başkan Topbaş ile

NTV
'O Arazi SSK'ya Bağışlanmadı'

STRONG>İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ''Florya Şenlikköy'deki arazinin satışının İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı Kadir Topbaş ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını'' bildirdi.       

TOKİ tarafından satışa çıkarılan araziyle ilgili gazetelerde yer alan haberlere ilişkin yapılan açıklamada, ''Haber ve yorumların zorlama bir çabayla Başkan Topbaş ile ilişkilendirme ve konuyu bu yönde sürdürme'' şeklinde geliştiği öne sürüldü.       

Açıklamada, ''Söz konusu satışın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı Kadir Topbaş ile hiçbir ilgisi yoktur'' denildi.        

Bazı gazetelerde ''Topbaş'ın damadı Florya'nın en büyük projesini yapmaya hazırlanıyor'', ''Topbaş'ın Şanslı Damadı-Kayınpeder Başkan Olunca Kapılar Bir Bir Açılıyor'', ''Kız tarafından damada bir milyar TL'lik rezidans projesi'' başlıklı haber ve yorumlardaki doğru olmayan ve gizlenen gerçeklerin açıklanmak istendiği ifade edilen açıklamada, haberlerde yer alan ''Bir hayırsever aile tarafından 'hastane yapılsın diye SSK'ya bağışlanan arazi'' iddiasıyla ilgili şu bilgilere yer verildi:      

''Florya'daki arazi 'bir hayırsever aile tarafından hastane yapılsın' diye SSK'ya bağışlanmamıştır. Bu ifade yalandır. Gerçek, 1971 yılında veraseten Mustafa ve Bahiye Pars'ın varislerine intikal eden Florya Şenlikköy'deki arazi, 1977 yılında SSK'ya satılmıştır. Satış tarihi 8 Temmuz 1977'dir. Satış bedeli 59 milyon 532 bin 50 TL'dir. Ortada hastane yapılması için yapılmış bir bağış yoktur. İsteyen bu bilgi ve belgelere rahatlıkla ulaşabilmektedir. Dolayısıyla 'Pars ailesi, halkına hizmet olsun diye trilyonlar değerindeki bu arsayı SSK'ya bir kuruş almadan bağışladı' diye yazanların, hakikaten doğruların peşinde olup olmadıkları kuşkulu hale gelmektedir.
        
''ARAZİYİ TOKİ'YE DEVRETTİLER İDDİASI''

SSK'ya gelir sağlamak amacıyla Florya Şenlikköy'deki arazinin satışına karar veren ve bu amaçla Emlak Bankasına devreden dönemin SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu'dur. Bağlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğunda o dönem Mehmet Moğultay oturmaktadır. Kılıçdaroğlu'nun Genel Müdür olduğu SSK Yönetim Kurulunun, satışı için Emlakbank'a devrettiği tarih 6 Nisan 1994'tür. SSK ile Emlak Bankası arasında akdedilen ve 'devredilen taşınmazların geçerli rayiç bedellerden aşağı olmamak üzere banka tarafından satışa çıkarılması' hükümlerini içeren protokolde imza sahipleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Moğultay, Maliye Bakanı İsmet Atilla, Devlet Bakanı Aykon Doğan'dır. Görülmektedir ki hastane yapılması değil, arazinin satışından gelir elde etmek amacı güdülmüştür.''       

Açıklamada, ''Meclis Başkanlığı'na konuyla ilgili soru önergesi veren Çetin Soysal'a 'Arazi TOKİ'ye niçin devredildi? Niçin hastane yapılmıyor?' sorularının cevaplarını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan alabileceğini hatırlatmak isteriz'' denildi.        

Aynı açıklamada, ''Florya'da E-5 karayolu üzerindeki arsa, 5 kuruş istemeden TOKİ'ye devredildi'' yönündeki iddiayla ilgili olarak da arazinin TOKİ tarafından SPK'ya kayıtlı değerleme şirketince belirlenen ekspertiz değeri karşılığında 7 Mayıs 2009 tarihinde SGK'dan satın alındığı belirtildi.       

TOKİ'nin devraldığı arazi karşılığında SGK il müdürlükleri binaları, sosyal güvenlik merkezleri, depo ve arşiv binalarıyla diğer hizmet binaları yapacağı belirtilen açıklamada, ''TOKİ, Sağlık Bakanlığı ile yaptığı protokolle de Türkiye genelinde hastaneler ve sağlık kuruluşlarıyla, Halkalı'da 544 yataklı bir hastane, Seyrantepe'de 600 yataklı devlet hastanesi, Fatih'te sağlık ocağı, Ayazma, Halkalı, Kayabaşı'da 7 sağlık ocağı yapacaktır. İddia edildiği gibi 5 kuruş ödemeden yapılmış bir satış yoktur'' ifadesine yer verildi.
    
''İHALEYİ ALAN İLK 3 FİRMA TEMİNATI YAKTI''

Açıklamada, ''Bağışlanan araziye göz koydular'' iddiasıyla ilgili olarak da şöyle denildi:       

''Gerçek, TOKİ Florya Şenlikköy'deki araziyi daha önce de satış için ihale etmiştir. İmar yoğunluğu son ihaleden daha yüksektir ve satış bedeli 208 milyon 200 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Ancak ihaleyi alan firma, teminatını yakmak pahasına satın almaktan vazgeçmiştir. İkinci ve üçüncü sırada teklif veren firmalar da teminatlarını yakarak satış bedelini ödemekten kaçınmışlardır. Yıllardır SSK'ya (SGK) gelir olsun diye satış için devredilen ve satışa sunulan arazi, iddia edildiğinin aksine kolayca satılmamıştır. İlk taliplisi de Aydınlı, Metal Yapı Konut, Arke İnşaat, Vizyon Life konsorsiyumu değildir. TOKİ, son ihaleye ilk satış ihalesine göre imar hakkını azaltarak çıkmıştır. 13 Mayıstaki ihalede satış bedeli 215 milyon TL olmuştur. Adı geçen konsorsiyum hasılat bedeli arttığında, artan kısım için yüzde 32 oranında TOKİ'ye ek ödeme yapacaktır. Resen imar yetkisi olan ve ilk ihalede daha yüksek bir imarla ihale yapan TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden yoğunluğu azaltarak planı onaylatmıştır. Son ihale buna göre yapılmıştır.''
        
''BÜTÜN KARARLAR 7 GÜN İÇİNDE VALİLİĞE GÖNDERİLİYOR''


''Planı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi son sürat onayladı'' iddiasıyla ilgili olarak da 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nun 14. maddesinin ''kesinleşen meclis kararının 7 gün içinde mahallin en büyük mülki idare amirine gönderilmesini'' düzenlediğine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Belediye meclisinde onaylanan bir kararın 3 ay bekletilmesi yasal olarak mümkün değildir. Bütün kararlar 7 gün içinde valiliğe gönderilmektedir.

Sonuç olarak, Florya Şenlikköy'deki arazi bağış değil, satış yoluyla, SGK (SSK) tarafından edinilmiştir. Hastane yapımından vazgeçip satış için Emlak Bankasına devreden SSK yönetiminin başında Kemal Kılıçdaroğlu vardır. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Moğultay'dır. TOKİ, bu araziyi 2 kez satış için ihale etmiş ve ihaleyi kazananlar ödeme yapamadıklarından teminatları yanmıştır. Son ihale öncesinde arazinin imar yoğunluğu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından düşürülmüştür. TOKİ, ilk ihaleye göre daha düşük yoğunluklu imarla araziyi ihale etmiştir.'' (AA)

 

ETİKETLER: gayrimenkul
http://www.yapi.com.tr/haberler/o-arazi-sskya-bagislanmadi_81514.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!