Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ödüllü Standta Ödül Töreni

Ytong Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi F. Fethi Hinginar, Ytong Reklam ve Tanıtma Müdürü Lebriz Akdeniz ile yarışmaları konuştuk, Gökçe Çıbık, Can Dinlenmiş, Gökhan Uzun, Pelin Çıngay, Özlem Ata ve Sedat Köksal'dan ise yarışmaya nasıl hazırlandıklarını ve ne önerdiklerini anlatmalarını istedik.

yapi.com.tr/Mesut TUFAN



Ytong'un, Yapı 2007 İstanbul Fuarı'ndaki standının tasarımı için düzenlediği ulusal tasarım yarışmasının ödül töreni ve sergisi, fuarın ilk günü Ytong standında yapıldı. 115 projelik rekor katılım ile sonuçlanan yarışmada, dereceye giren yarışmacılar ödül ve plaketlerini törenle aldı. Yarışmada, 7 ödülün 3'ü öğrencilerin oldu. Profesyoneller kadar, öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği yarışmada, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi olan Gökçe Çıbık, Can Dinlenmiş ve Gökhan Uzun'un projesi birinci seçilmişti. Fuarda ise, Mansiyon Ödülünü kazanan Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Sedat Köksal'ın tasarımı uygulandı.

Ödül töreni sonrası, aynı zamanda yarışma seçici kurulunda da yer alan Ytong Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi F. Fethi Hinginar, Ytong Reklam ve Tanıtma Müdürü Lebriz Akdeniz ile yarışmaları konuştuk, Gökçe Çıbık, Can Dinlenmiş, Gökhan Uzun, Pelin Çıngay, Özlem Ata ve Sedat Köksal'dan ise yarışmaya nasıl hazırlandıklarını ve ne önerdiklerini anlatmalarını istedik.

Ytong, pekçok başlık altında çeşitli yarışmalar düzenliyor. Yarışmalar Ytong için neden bu kadar önemli?

F. Fethi Hinginar: Ytong olarak yaklaşık 20 yıldır yarışma düzenleme çalışmalarımız var. Bizim temel felsefemiz öncelikle üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek. Üniversitelerde yapı malzemelerinin ve doğal olarak Ytong'un tanınırlığını artırmak, öğrencilerle daha yakın işbirliğine girerek ileride mesleğe atıldıklarında malzemeleri tanıyarak çalışmalarını sağlamak ve motive etmek. Temel hedefimiz yapıda kaliteyi artırmak. Bunun için de yarışma düzenlemenin doğru bir yöntem olacağını düşündük ve yıllardır değişik ölçeklerde, konularda yarışmalar düzenliyoruz. Yapı türlerine göre, ısı yalıtımına yönelik, öğrenciler arasında yarışmalar düzenledik. En son yaptığımız ve en çok ilgi gören yarışma da Yapı Fuarı'ndaki standımızı elde etmek için düzenlediğimiz tasarım yarışması oldu.

F. Fethi Hinginar

Siz de seçici kurulda yeraldınız. Projeleri nasıl değerlendirdiniz, atmosfer nasıldı?

F. Fethi Hinginar: Evet, ben de seçici kurul üyelerinden biriydim. Başarılı bir proje yarışması için yarışmanın iyi tanıtılması gerekiyor. Bu anlamda Yapı-Endüstri Merkezi'ne de teşekkür etmek istiyoruz. Çünkü bu anlamda bize büyük destek verdi ve gerçekten de katılım beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti. Yarışmaya, 115 proje katıldı.

Tüketici, malzeme seçiminde ne kadar bilinçli?

F. Fethi Hinginar: Biz, bu anlamda yarışmaların bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bu şekilde projelere ilgi duyulmasını sağlayarak malzemeyi de konuşma imkanı buluyoruz. Ytong'un açtığı bir proje yarışmasına katılmak isteyen yüzlerce öğrenci, öncelikle Ytong'un nasıl bir malzeme olduğunu, nerelerde kullanıldığını, hangi amaçlarla kullanılabileceğini araştırıp öğreniyorlar. Dolayısıyla malzemeyi tanımanın ne kadar önemli olduğunu görüyorlar. Biz de bu konuda amacımıza ulaştığımızı düşünüyoruz.

Bu yarışmaları sosyal sorumluluk kapsamında da düşünmek mümkün mü?

F. Fethi Hinginar: Başta da söylediğim gibi, özellikle üniversite sanayi işbirliğine çok önem veriyoruz. Üniversitelerimiz, sanayi ile yeterince işbirliği yapamıyorlar. Sistem veya ortam bunun için uygun değil belki de. Bu ortamları oluşturmak da bir sosyal sorumluluktur diye düşünüyorum. İnşaat malzemesi üreten ve Türkiye'de önemli bir yerde olduğuna inandığımız Ytong'un, bu sorumluluğun bilincinde olarak bu proje yarışmalarını sürekli hale getirdiğini söylemek istiyorum.

Lebriz Akdeniz: Bu, üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde yaptığımız kısmı. Bunun dışında düzenli olarak müşterilerimiz arasında uygulama yarışmaları yapıyoruz. Uygulama yarışmasının amacı da malzemenin şantiyede doğru, hakettiği biçimde, yönetmeliklerde belirtildiği şekliyle uygulanmasını sağlamak. Çünkü sektöre üstün nitelikli, kaliteli, standartlara uygun bir malzeme sunuyoruz. Bunu özendirmek amacıyla Ytong kullanan şantiyeler arasında bir uygulama yarışması yapıyoruz. Yarışma sonucunda hem yapının sahibine, hem mimarına, hem de uygulama sorumlusuna ödüller veriyoruz. Bu da geleneksel hale geldi. Çünkü, sektörün en önemli sorunlarından birisi bilinçsiz tüketim, malzemenin yanlış kullanılması. Yarışmalara çok inanan bir kurumuz. Stand yarışmamızı geride bıraktık, uygulama yarışmamız yıl sonuna kadar sürecek. Bunun dışında yeni duyurduğumuz "Ülkemiz, İnsanımız ve Ytong" başlıklı bir fotoğraf yarışmamız var. Amacımız, modern kentleşme ve yapılaşma içerisinde Ytong'un insanların gözünde nerede ve nasıl konumlandığını anlamak. Hemen hemen fuarla aynı tarihlerde ilan edildi, ona da stand yarışmasına gösterilen ilginin gösterileceğini tahmin ediyoruz.




Yarışmacılar ne dediler

Gökçe Çıbık: Yarışmaya üç arkadaş katıldık, bir ekip çalışması oldu. Tasarımı, kendi aramızda konuşarak ve tartışarak oluşturduk. Uygulama aşamasında da bazı şeyleri paylaştık. Stand tasarımı hem ölçeği küçük olduğu, hem de sizi belirli şeylerle kısıtlamadan daha özgür bıraktığı için eğlenceli bir çalışma. Bu nedenle oldukça zevkliydi. Ayrıca Ytong gibi kurumsallaşmış bir firma düzenliyordu.

Can Dinlenmiş: Benim için küçüklüğümden bu yana yapı malzemeleri içerisinde Ytong'un ayrıcalıklı bir yeri var. Ytong'un hacminden dolayı çok ağır olduğunu düşünürdüm, ama daha sonra ne kadar kolay kaldırılabildiğini keşfettiğim zaman çok şaşırmıştım. O zamandan bu zamana, belleğimde diğer malzemelerden ya da markalardan ayrı bir yerde duruyor. Aslında yarışmaya katılma süreci çok enteresan oldu. Bir kere stand tasarımı daha önce hiçbirimizin yapmadığı, denemediği ama bir yandan da denemek istediği bir alandı. Bu açıdan bir fırsat oldu. Hiçbirimizin yarışmaya hazırlanmak için zamanı yoktu ve okul projeleri dışında ortak bir çalışmamız da olmamıştı. Ama bu hep istediğimiz bir şeydi, bu anlamda da bir fırsat oldu. Son teslim tarihine üç gün kala çalışmaya başladık. Daha önce birlikte bu çapta bir iş yapmamamızdan dolayı sonuçlardan fazla emin değildim, ama bir şekilde çok güzel ilerledi ve içimize sinen bir çalışma çıktı. Ytong'a, gerek sektöre gerek öğrencilere yaptığı katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Sedat Köksal'ın uygulanan projesi
Gökhan Özün: Yarışmaya katılış sürecini Can detaylı bir şekilde anlattı. Tasarım sürecinde, hem kurumsal kimliğe uygun ve stand mantığına ters gitmeyen bir tasarım olmasına, hem de basitlik düzeyinin en üst seviyede olmasına özen gösterdik. Ytong'un da en bariz ve en öne çıkan özelliği, hem kolay uygulanır olması hem de çok hafif olması. Biz, hafifliği öne çıkaran bir tasarım yapmak istedik. Malzemeyi ön plana çıkaran bir tasarımdan öte, özelliğini vurgulayan, basit ve kolay uygulanabilir bir tasarım olması için çalıştık. Şirket ve kurumsal kimliği ortaya çıkarmak istedik. Sonuçta böyle bir tasarım ortaya çıktı.

Pelin Çıngay: Biz de ekip olarak ilk defa çalışıyoruz. Aslında bir araya gelme amacımız, bir şeyler yapabilecek miyiz diye bakmaktı. Stand tasarımı gibi küçük ölçekli bir çalışmadan başlamak çok uygun oldu. Ytong malzemesi, herkesin kafasında bloklar olarak canlanan bir malzeme; bunu daha farklı nasıl sunabiliriz diye düşündük. Ödül almayı biz de beklemiyorduk aslında, çünkü kısa sürelerde yapılan işler oldu ve gerçekten sürekli beyin fırtınası halinde, sürekli fikir değiştirdiğimiz için bir sonuca varamayacağımızı düşünmüştük.

Özlem Ata: Pelin'in dediği gibi çok kısa zamanda yarışmaya katılmaya karar verdik. Ytong'u ilk defa, 4-5 ay önce yapım sistemleri dersinde malzemeyi tanıtmak için ördükleri örnek duvar ile gördüm, kolay kullanılan bir malzeme olduğunu anladım. 2 veya 3 günde çıkan bir çalışma oldu. Bir çok denememizi beğenmedik, sonunda bu tasarıma karar verdik.

Sedat Köksal: Yarışmayı internetten öğrendim. Benim Ytong malzemesiyle ilk tanışmam, Güzel Sanatlar Lisesi'nde heykel yapmamla başladı. Yarışmayı geç gördüm, o yüzden çok kısa sürede hazırlanabildim. Standı yaparken çıkış noktam, malzemenin görselliğini vurgulamaktı. Sonuçta, burada yapmak istediğimiz bir standtı. Amaç, ziyaretçileri standa çekebilmekti. Bunu yaparken de malzemenin kendi görselliğinden ve yapısından maksimum ölçüde faydalanmak, tüm formları kullanmaktı. Aslında bütün projelerde ortak bir nokta var. O da, standı malzemeyi teşhir etmek için değil de, standın kendisini malzemeden yapmak. Demek ki herkesin gördüğü, doğru olan nokta buydu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/odullu-standta-odul-toreni_53819.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!