Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Öger Group Otelini Güneş Enerjisiyle Isıtıyor

Öger Group ile Solitem Firması, güneş enerjisini otellerin ısıtma ve soğutmalarında kullanmak için çalışma başlattı. Öger Group bünyesindeki Majesty Hotel&Resort Palm Beach'de sistemin kurulum çalışmalarına başlandı.

yapi.com.tr / AA
Öger Group Otelini Güneş Enerjisiyle Isıtıyor

Foto: Vahide Yanık (AA)

Öger Group Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger, Solitem Firması CEO'su Ahmet Lokurlu ile basın toplantısı düzenleyerek, turizm tesislerinin enerji ihtiyacını güneşten karşılamak için kurdukları Green Sun Enerji şirketi ve güneş enerji sistemiyle ilgili bilgi verdi.

Vural Öger, 300 gün yağış alan Hamburg'un, 300 gün güneş açan Antalya'dan daha çok güneş enerjisi kullandığına dikkati çekerek, soğutmak için elektrik, ısıtmak için fosil yakıtların kullanılmasının, Antalya gibi bir güneş kenti için ''olumsuzluk'' olduğunu ifade etti.

Turizm tesislerinde alternatif enerji kullanımının önemine işaret eden Öger, kurulan Green Sun Enerji şirketinin konaklama tesislerine proje üretmek üzere çalışacağını bildirdi.

Öger, şöyle konuştu:

''Solitem teknolojisi ile bu işbirliği çerçevesinde kurulacak ilk tesis, Öger Group'a bağlı Side'deki Majesty Hotel&Resort Palm Beach'te olacaktır. 1100 kilovatlık soğutma kapasitesi ile Palm Beach Oteli önümüzdeki sezondan itibaren, iklimlendirme konusundaki enerji ihtiyacını artık güneşten sağlayacaktır. Arzumuz, Suriye sınırından Yunanistan sınırına kadar olan bütün bu otellerde, mümkün olduğu kadar otelcilerle bir araya gelmek, bu sistemi kullanmada kendilerine yardımcı olmak.''

Sistemin kendini 5-6 sene içinde amorti edeceğini anlatan Öger, ''Benim 5-6 yıl sonra otelci olarak enerji giderim sıfır olacak'' dedi. Öger, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğuna da işaret ederek, ''Bölgesel güç olmaya çalışan bir Türkiye var. Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'nin bölgesel güç olacağını düşünebiliyor musunuz? Türkiye enerjide bağımsız olmalı'' diye konuştu.

Öger, bir soru üzerine güvenilir olmadığı gerekçesiyle nükleer enerjiye karşı olduğunu, atom enerjisini Türkiye için alternatif enerji olarak görmediğini iddia etti.

Ekonomik ömrü 20 yıl

Güneş enerjisini kullanarak ısıtma ve soğutma yapan sistemin patenti elinde olan Solitem Firması CEO'su Ahmet Lokurlu, Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 75'inin dışa bağımlı olduğunu, ülke olarak en büyük dış gider kalemini de enerjinin oluşturduğunu bildirdi.

Akdeniz Bölgesi'nin metrekareye yıllık 2 bin kilovat/saatten fazla direkt güneş ışığı aldığını belirten Lokurlu, bu enerjiden yeterli miktarda yararlanılamadığını ifade etti. Lokurlu, ''Almanya gibi güneş fakiri bir ülkede dahi, bizim kullandığımız güneş enerjisi miktarının yüzlerce katı oranında kullanım bulunmaktadır'' diye konuştu.

Sistemin ekonomik ömrünün 20 yıl olduğuna dikkati çeken Lokurlu, sistemin finansmanının banka kredileri ile sağlanabileceğini söyledi. Lokurlu, Majesty Hotel&Resort Palm Beach'te sistemin kurulum çalışmasına başladıklarını, kışın kurulumu bitireceklerini bildirdi.

Lokurlu, ''Otelin önüne bir araç parkı yapacağız. Üzerine de 1.1 megavat büyüklüğünde bir tesis kurucağız. Otelin enerjisinin çok büyük kısmını güneşten karşılayacağız'' dedi.

Palm Beach'te 3,2 milyon kilovat/saat elektrik, 120 bin kilogram LNG (Sıvılaştırılmış doğalgaz) tükettiğini bildiren Lokurlu, elektriğin yüzde 40'ının soğutma için kullanıldığını, bunun yüzde 70'inin güneşten karşılanacağını bildirdi. Lokurlu, ''Kışın ise ısıtmanın tamamını güneşten karşılayacağız'' dedi.

Lokurlu, 1,4 megavat büyüklüğündeki tesisin yaklaşık maliyetinin 1 milyon 600 bin avro olacağını, sistemin ilk yıl 150 bin avro civarında tasarruf sağlayacağını kaydetti.

Lokurlu, 40 civarında otele sistemi kurmak için çalışma başlattıklarını da bildirdi.

ETİKETLER: yeşil firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/oger-group-otelini-gunes-enerjisiyle-isitiyor_89049.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!