Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

OGM’nin Hava Araçları Harcamaları 4 Yılda 3’e Katlandı

Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınla mücadelede hava araçlarına ayırdığı bütçe 2020’den 2024’e 46 milyon dolardan 132 milyon dolara çıktı. Uzmanlara göre ihale yöntemi değişikliği masrafları azaltmak yerine daha da artıracak.

yapi.com.tr
OGM’nin Hava Araçları Harcamaları 4 Yılda 3’e Katlandı (Fotoğraf: DHA)

Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) orman yangınları kapsamında hava araçlarına harcadığı ücret, 4 yılda üç katına çıktı. Bunun sonucunda OGM, 2025 yılı için ihale yöntemini değiştirdi. OGM uzmanları, değişikliğin işe yaramayacağını, 2025 yılında masrafların en az iki katı artacağını öngördü.

Cumhuriyet’ten Emirhan Çoban’ın haberine göre; OGM, yangınla mücadele kapsamında hava araçları için 2020’de 46 milyon dolar harcadı. Bu harcama, 2024 yılında yaklaşık üç katlık bir artışla 132 milyon dolara yükseldi. Daha sonra OGM, 2025 yılı için yıllardır uyguladığı uçak ve helikopterlerin kiralanmasında uygulanan ihale yöntemini değiştirdi. Ücret bakımından kamu yararı oluşturması veya orman yangınlarına yönelik müdahalelerde daha etkili olunması beklentisi yaratan değişiklik, uzmanlara göre pek de etkili olmayacak. Edinilen bilgilere göre ilk 8-9 aylık uçuş verileri kapsamında hava aracı giderlerinin 2025 yılında en az iki katı artması bekleniyor.

İhale yöntemi nasıl değişti?
OGM, bu yıl için ihale yöntemini değiştirmeden önce 1,5 saat uçuş garantisi ve havuz sistemi kullanılıyordu. Hava araçlarının yakıtları, pilot ve yardımcı personellerinin konaklaması gibi lojistiklerinin tamamı ihaleyi alan firma tarafından karşılanıyordu. Sözleşme sonunda ise her bir hava araçlarının garanti uçuş süreleri alınarak havuz sistemine aktarılıyordu. İhale yönteminin değiştirilmesinin ardından uçuş garantisi ve havuz sistemi uygulamasına son verildi. ‘Uçtuğun kadar ücret’ uygulamasına geçildi. Hava araçlarının yakıtları, pilot ve yardımcı personellerinin konaklaması gibi lojistiklerinin tamamı uçak ve helikopterlerin kiralanmasından ayrı olarak ihale edilmeye başlandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ogmnin-hava-araclari-harcamalari-4-yilda-3e-katlandi_210907.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!